featured

2. Amik Gölü faciası olmasın diye

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, bilim camiasınca Amik gölünün kurutulmasını insan eliyle yapılmış en önemli çevre felaketleri arasında gösterileceğine işaret etti.

TTKD Şube Başkanı Abdullah Öğünç, bünyesinde barındırdığı envai çeşit canlı türü ve çevresinde yaşayan insanlar için hayati öneme sahip işlevler sunan bir zamanlar dünyanın beş şöhretli gölünden Amik gölünün kurutulunca, Hatay’da ekolojik denge dahil hayatın her alanına darbe vurulduğunu söyledi.

Hatay’ın yer üstündeki en büyük tatlı su kaynağını cehalet ve açgözlülüğe kurban verdiği yorumu yapan TTKD Şube Başkanı Abdulllah Öğünç “Yarınları düşünmeden; ikinci bir amik gölü faciasını bu defa yer altındaki bir gölümüzü kirletip zehirleyerek yaşamamıza ramak var. Hatay Hassa volkanik bölgesinde yer altında bir göl var. Bu gölden sağlanan sular içme ve tarımsal sulama amaçlı Hassa- Akkülek, Yücekışla, Aktepe, Aşağıfakılı, Buhara, Çınarbaşı, Haydarlar, Su Gediği köyleri ve Kırıkhan İlçesi, Merkez, Camızkışlası Çevlik, Çataltepe, Kaletepe, Aygırgölü, cintepe v.s gibi köy ve ilçelerde vatandaşlar tarafından kullanıldığına dair bakanlık raporu var. Bu yüzden koruma altına alınmış bölge” diye konuştu.
Bakanlık koruma ilanında vurgu yapan TTKD Şube Başkanı Abdulllah Öğünç ”Mutlak Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal madde vb. kullanımı yasaktır. Kentsel yapılaşma (rekreasyon tesisleri hariç), uçak pisti ve karayolu demiryolu vb. yol yapımı yasaktır. Kentsel ve evsel atıkların (katı ve sıvı atıklar dahil) depolanması, üretimi ve yok edilmesi yasaktır. Madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak işletme yapmak, zenginleştirme, gang veya atık malzemenin yıkanması, taş ve mermer ocağından malzeme alınması gibi faaliyetlerin yapılması yasaktır.

magara

Endüstriyel fabrikalar, organize sanayi bölgeleri, nükleer aktiviteler, gübre ve pestisitler (kullanma, depolama, yok etme), akaryakıt, LPG istasyonu vb. yakıt depolama ve iletme tesisleri, katı atık ve tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri (atık barajları) gibi faaliyetlerin yapılması yasaktır. Yasaklar uzayıp gidiyor” şeklinde konuştu.
Abdullah Öğünç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Hatay Hassa volkanik bölgesinden 13 bin dönümlük bir alanı OSB için tahsis etmesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı korunacak alan olarak ilanı arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2. Amik Gölü faciası olmasın diye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir