featured

22-27 Nisan 2013 Dünya Aşı Haftası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu TİRYAKİ Dünya Aşı Haftası neden ile basın bildirisi yayınladı.

Aşılama her çocuk için yaşamsaldır ve her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Dünyada, her yıl 5 yaş altında, yaklaşık 1 500 000  çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Bu nedenle toplumun aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla ülkemiz genelinde 22–27 Nisan 2013 tarihleri arası Dünya Aşı Haftası olarak kutlanacaktır. Aşı Haftası etkinlikleri ile sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının artırılması yolu ile 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların  aşılarının tamamlanması, erişkinlerde de aşılanma talebinin arttırılması hedeflenmektedir.

Aşı; hastalıklardan ve insanları bu hastalıklardan kaynaklanan kötü sonuçlardan koruyabilmek amacıyla sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla yapılır. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır, hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır ve hastalığın ortaya çıkmasını engeller.

Ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı bu kapsamda uygulanan aşılar ile hedef nüfusun eksiksiz olarak bağışıklanmasını sağlamak ve aşı ile korunabilir bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Yürütülen bu aşı programı ile Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz (Verem), Poliomyelit (Çocuk Felci), Hepatit-B, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar, Streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıklar ve aşı takvimine 2012 ve 2013 yıllarında eklenen Hepatit A ile Suçiçeği aşıları ile toplamda 13 hastalığa karşı mücadele edilmektedir.

Aşı uygulamaları, tüm ilçelerdeki Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Hekimliği birimlerinde ve hastanelerde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler de yaşlarına uygun olarak aşılanmalı ayrıca hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli veya o ülkede zorunlu olan aşıları yaptırmalıdırlar. Uygulanan tüm aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmeli, bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanmamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında ise yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır. Aşı zamanında yapılmazsa, aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur.

Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir.

Ailelerden Beklentilerimiz;

Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar varsa aşılanmaları için mutlaka Sağlık kuruluşlarına götürelim.

  • Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım.
  • Aşıyla önlenebilir hastalıkların sebep olduğu sakatlık ve ölümlerden çocuklarımızı koruyalım.
  • Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.
  • Erişkinlerde ve risk gruplarındaki bağışıklama çalışmalarını destekleyelim.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
22-27 Nisan 2013 Dünya Aşı Haftası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir