featured

22 yıl sonra Kırıkhan’da görüldü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Çizgili Sırtlanların Yaşam Alanlarının ve Ekolojilerinin Belirlenmesi Projesi”

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi, Aksa Enerji sponsorluğunda Hatay’ın Kırıkhan-Hassa-ve Reyhanlı İlçelerinde yaşayan nadir memeli türlerini araştırıyor.

Hatay bölgesi Afrika ve Arabistan yarımadası kökenli memeli türlerinin Türkiye’ye giriş bölgesini oluşturmaktadır. Bu açıdan Türkiye için nadir olan bazı memeli türleri Hatay bölgesinde bulunabilmektedir. Bunun en güzel örneği Hatay dağ ceylanıdır ve bu değerli tür Türkiye’de sadece Hatay’da Kırıkhan bölgesinde yaşamaktadır.

Bu özelliği ile Hatay bölgesinin memeli hayvanlarının bilimsel olarak çalışılması bu güne kadar gizli kalmış nadir türlerin de belirlenebilmesi açısından büyük bir önem göstermektedir. Türkiye memeli hayvanları konusunda uzman bilim insanları danışmanlığında gerçekleştirilen çalışmada Hatay dağ ceylanı (Gazella gazella) gibi türlerin yanı sıra çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), Vaşak (Lynx lynx), Karakulak (Caracal caracal), Anadolu parsı (Pantera pardus) gibi ülkemizde nadir bulunan ve koruma altında olan türlerin yaşam alanları ve ekolojileriyle ilgili bilgi edilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca bu güne kadar belirlenememiş ve Türkiye için yeni olabilecek bazı memeli türlerinin de belirlenebilmesi ihtimali bulunmaktadır. Proje kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa SÖZEN ve Dr. Muhsin ÇOĞAL’ın bilimsel danışmanlığında, dernek yönetim kurulu başkanı Abdullah ÖĞÜNÇ, dernek yönetim kurulu üyeleri Doç Dr Yaşar ERGÜN, Veteriner Hekim Cihan PARLAR dernek üyesi üyesi Arif Sami İĞDE ve proje yürütücüsü dernek yönetim kurulu üyesi Biyolog Meltem ÜNAL’ın katılımıyla Kırıkhan ve civarında sınıra yakın bölgelerde fotokapan kurularak hedef türler doğal yaşam alanında görüntülenmeye başlanmıştır. DKMP Hatay il Müdürlüğü, Kaymakamlıklar Kırıkhan Belediyesi, Sınır Birliklerimiz ve Yerel halkın da destek verdiği proje çalışmasında.

Bu türlerin yaşadığı tahmin edilen bölgelere hareket sensörlü ve kızılötesi çekim özelliğine sahip, gece ve gündüz çekim yapabilen fotokapanlar kurularak bu canlılar rahatsız edilmeden yaşam alanları ve ekolojileriyle ilgili bilgiler sağlanarak nadir türlerin korunması konusunda yapılacak çalışmalara temel oluşturacak bilgiler elde edilecektir. Yaklaşık 2 ay boyunca devam edilecek çalışmada çeşitli noktalara kurulmuş olan fotokapanlar belirli zamanlarda kontrol edilerek elde edilen veriler incelenecektir. Elde edilen veriler Hatay bölgesinde bu türlerle ilgili yapılmış olan en kapsamlı çalışma olacaktır ve türlerin korunması faaliyetlerinde çok değerli olacak verileri sağlayacaktır. Büyük memeli hayvanların fotokapanlarla belirlenmesi ve izlenmesi çalışmasının yanında bu alanlarda yaşayan küçük memeli hayvanların da belirlenmesi amacıyla Hatay bölgesinde çeşitli alanlara kurulan fare kapanları ile daha çalışmanın ilk gününde Kayalık gerbili (Gerbillus dasyurus) örnekleri yakalanmıştır. Bu kemirici türü Hatay’dan ilk kez kaydedilmiş olup oldukça önemli bir veridir.

Kayalık gerbilinin ilk kaydı 1994 yılında Kilis’ten verilmiştir ve aradan geçen 22 yılda Türkiye’nin başka bir bölgesinden tekrar yakalanamamıştır. Hatta uzmanlar türün Türkiye’de neslinin tükendiğini düşünmekteydiler. Bu açıdan Kırıkhan Bölgesinden Kayalık gerbilinin kaydedilmiş olması hem Kırıkhan, hem de Türkiye açısından oldukça önemli bir kayıt olmuştur. Çalışmanın ilk verileri oldukça heyecan verici olup çalışmanın sonuçlanması merakla beklenmektedir.

abdullah-öğünç fotokapan

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
22 yıl sonra Kırıkhan’da görüldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir