featured

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm dünyada tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında her yıl 31 Mayıs günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır.

Tütün kontrolünde temel amaç; özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimi ortadan kaldırmaktır.

Türkiye’de 17 milyon kadar kişi sigara içmekte ve her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybetmektedir. Bu sayı trafik kazalarına bağlı ölümlerden 20 kat fazladır. Başta sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerini (puro, pipo, nargile, enfiye vs.) içmek; bedenin tüm sistemlerini etkileyen, bağımlılık yapan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sigara sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca ebeveynleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir. Hangi anne baba çocuğunun nikotin bağımlısı olmasını ya da nikotinin sebep olduğu hastalıklarla boğuşmasını ister?

Tütün; her şekil ve dozu ile zararlıdır, deneyen her 4 kişiden 3’ünün bağımlı hale geldiği ispatlanmış bir gerçektir. Sigara içimi kişisel bir tercih değil, özgürlük hiç değildir. Önlenebilir bir hastalıktır ve önlenebilen bir ölüm nedenidir.”

Unutulmamalıdır ki; bulunulan ortamda bir kişi tütün ürünü içiyorsa bu kirliliği temizleyecek hiç bir yöntem yoktur. Kapı-pencere açmanın, klima çalıştırmanın ya da herhangi bir havalandırma sisteminin koruyucu hiç bir etkisi yoktur. Kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı görülmüştür. Sonuç da hem insan sağlığı korunmuş hem de ticari faaliyetler aksamamıştır.

Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigara Bırakma Poliklinikleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Sigara ile tek başına mücadele etmek zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur.

İlimizde, Antakya, İskenderun ve Dörtyol Devlet Hastanelerinde kurulmuş olan ‘‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’’nden randevu alınarak ya da ‘‘171 Sigara Bırakma Hattı’’nı arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca Sigara Bırakma Polikliniklerinde muayene olan vatandaşlarımıza, uygun görülmesi halinde ücretsiz Sigara Bırakma ilaçları verilmektedir.

2015 yılında ilimizde 2537 kişi sigarayı bırakmak için Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmuş olup, 860 kişi sigarayı bırakmıştır. 2016 yılının ilk dört ayında ise 1178 kişi başvurmuş olup, 337 kişi sigarayı bırakmıştır.

Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır.

(Sigara İhbar Hattı: 2146211 SABİM 184)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir