featured

4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi Hatay’da gerçekleşti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğinde icra edilen “Türk – Arap İlişkileri: Çok Boyutlu Güvenlik İnşası” ana temalı 4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi başladı.

Bugün saat 09.30’da Ottoman Otel’de başlayan toplantıya Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İlçe Kaymakamları, Suudi Arabistan Prensesi Basmah Bint Saud, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Süleyman Şensoy, yurtdışından diplomatlar, büyükelçiler, uzmanlar, bilim insanları ve gazeteciler katıldı.

Nakipoğlu Cami İmamı Musa Esatoğlu tarafından Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan toplantı açış konuşmaları ile devam etti.

4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi’nin herkes için hayırlara ve güzel fikirlerin üretilmesine vesile olması temennisinde bulunarak sözlerine başlayan Hatay Valisi Ercan Topaca, Orta Doğu denilince hemen herkesin aklına İslamiyet’in geldiğini ifade etti. Sayın Topaca, ‘’Bizim dinimizin de doğduğu ve geliştiği bölge bu bölgedir. Peygamber Efendimize 610 yılında ilk vahiy gelmeye başladıktan çok kısa bir süre sonra İslam devletinin hakim olduğu coğrafyanın hızla arttığını, Hz. Ömer döneminde bu sınırların Anadolu’ya, Mısır’a kadar Orta Doğu’nun neredeyse tamamı dahil olmak üzere hızlı bir gelişme gösterdiğini görüyoruz. 100 yıl içerisinde Afrika’nın neredeyse tamamı, İspanya’nın önemli bir kısmı, Anadolu ve Akdeniz’in çevresi dahil olmak üzere geniş bir coğrafyaya yayılmış bir yönetimden bahsediliyor.’’ dedi.

Bu ilerleme hareketini durduran iki temel mihenk taşı denilebilecek olayın yaşandığına değinen Topaca, ‘’Bunlardan ilki 732 yılında İspanya’da Müslüman orduların ilerleyişini durduran savaştır. Bir diğeri ise Osmanlı Dönemi’nde 1683 yılında yaşanan Viyana Kuşatması neticesinde yine bir duraklamanın yaşandığını görüyoruz. Bu iki savaş aralarında neredeyse 900 yıl fark olmasına rağmen kendi içinde bölünmelerin, savaşların tohumlarının ekildiği noktadır.’’ dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi Hatay’da gerçekleşti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir