featured

Hatay’da Arı otu tarla günü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antakya İlçe Tarım Müdürlüğü ve serbest tarım danışmanı Mutia AÇIK’ın işbirliği ile Uzunalıç Mahallesinde arı yetiştiricilerimizden Ahmet BALCI’nın parselinde arı otu yetiştiriciliğinin yapıldığı demonstrasyon sahası gezildi.

Gıda Tarım ve Hayvanculuk İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ yaptığı açıklamada; “arı yetiştiriciliğinin ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Hatay’ın da arı yetiştiriciliğinde önde gelen iller arasında olduğunu söyledi. Bal üreticilerinin daha kaliteli ve daha yüksek verim elde etmeleri için açılan kursa katılan kursiyerlere, arı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım ve kışlatma, bal üretimi, arı ürünlerinin üretimi, ballı bitkiler ve gezginci arıcılık, ana arı yetiştiriciliği ve arı sağlığı konularında, hem teorik hem uygulamalı olarak eğitimler verilmektedir. Arı otu bitkisi yetiştiriciliği konusunda olumlu bir başlangıç olduğunu kaydeden İl müdürümüz, serbest danışmanlarının bu tür çalışmalar ile çiftçilere örnek olmasını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. Arı otunun yaygınlaşması ile arıcılarımız gezgincilikten, arılarımız tarım ilaçlarının zararlarından kurtulmuş olacaktır. Arı otu yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Antakya İlçe Müdürü Halil Tuncay YARAR yaptığı açıklamada: İlçe Müdürlüğü olarak tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile ilgili yenilikleri teşvik ederek her türlü desteği sunuyoruz ve bölgemizde yapılan tarımsal faaliyetlerin verimini ve niteliğini arttırmak için teknik ve eğitsel çalışmaları da sürdürmeye devam edecektir. Üreticilerimize yönelik kurslarımız ve bu tip demonstrasyon çalışmalarımız devam edecektir dedi.

Serbest Tarım Danışmanı Mutia AÇIK konu ile ilgili olarak: “Demonstrasyon amaçlı yetiştirdiğimiz arı otu arılar tarafından kullanılmaya başlandı. Hava durumuna göre 30 güne kadar açık kalan çiçekleri ile özellikle geçiş dönemlerinde, bahar başlangıç ve bitişlerinden arılar için mükemmel bir besin kaynağı oluşturacak olan arı otunun ilçemizde yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam edecektir. Arı otunun bitkisel özelliklerinden de bahseden AÇIK, 1 dekar arı otu tarlası kuvvetli 2 kovanı besleyebildiğini, ayrıca 1 dekar arı otu tarlasından ortalama 60 ila 70 kg çok kaliteli bal alınabildiğini ve böylece arıların kilometrelerce yol kat etmeden, yorulmadan tarlaya yakın konulan kovanlar sayesinde daha bol polen ve nektar taşıyarak balın kalitesiyle birlikte veriminide en az üç kat arttıracağını söyledi.

Ayrıca Uzunalıç mahallemizde açılan Arı Yetiştiriciliği kursuna katılan ve kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan 30 kursiyere, İl Müdürümüz Aydın TÜFEKÇİ, Şube Müdürü Halil İbrahim REHBER,  Antakya İlçe Müdürü Halil Tuncay YARAR, Defne İlçe Müdürü Mehmet Ali TÜFEKÇİ ve teknik personellerinin katıldığı törende sertifikaları verildi.​

aydın-tüfekçi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’da Arı otu tarla günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir