featured

Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SÜZÜLEN GÖÇMEN KUŞLAR GÖZLEM GÜNÜNÜN AMACI

Türkiye sahip olduğu jeomorfolojik özellikleri, coğrafi konumu ve iklim varyasyonları ile kendisini komşu ülkelere nazaran farklı kılmaktadır. Biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin olan Türkiye kuş göçleri açısından da önemli bir konumdadır.

Kuşlar doğada gözlemlenebilecek en hareketli canlılardır. Hangi habitata giderseniz gidin orada o habitata uyum sağlamış kuşlarla karşılaşacaksınız. Besin piramidinin en üstünde bulunan kuşlar doğal dengedeki en küçük değişikliklerden en fazla etkilenen canlı grubudur. Bu çalıştay Kuşların yaşam alanlarının yok edilmesi ve usulsüz avlanmaları konularında kamuoyunu bilgilendirmek ve dikkatlerini bu noktalara çekmek amaçlamıştır.
Neden Belen?

Kuşlar Kışı Afrika veya sıcak iklimli enlemlerde geçirdikten sonra yazın üremek amacıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya göç etmektedir. Sonbaharda kuzeyde iklim koşullarının kuşlar için kötüleşmeye başlaması ile güneye doğru tekrar dönüş olmaktadır.

Hatay, Türkiye’nin en önemli göç boğazı konumundadır. Göç dönemlerinde Hatay hava sahası üzerinden soyu tehlike altında olan birçok kuş türünün Belen geçidinde yoğunlaşarak geçiş yapmaktadır.

İlkbahar döneminde leylek, pelikan, turna ve yırtıcı türler gibi süzülen kuşların Hatay üzerinden Türkiye’ye giriş yaparak, Kırklareli, İstanbul üzerinden veya kuzeydoğuda Artvin’den çıkış yapıp, sonbahar göçünde ise tam tersi güzergâhı tercih etmektedirler. Hatay üzerinden, ilkbahar döneminde 185 bin, sonbahar döneminde ise 315 bin olmak üzere yılda toplam yarım milyon süzülen kuş göç etmektedir.

kus2

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir