featured

9 Ocak Kurtuluş Ateşi  Dörtyol’da Yakıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1919 yılının ilk aylarında Kara Hasan’ının kardeşi Mustafa Kurtkulağı’nda Ermeniler tarafından şehit edildi. Kara Hasan kardeşinin intikamını almak için silahını alarak Gâvur Dağları’ndaki Küllü köyüne gitti. Dağlardaki dağınık Türk çetelerini toplayarak karargâhını burada kurdu. 300 kişilik bir çete oluşturdu. Fransız ve Ermenilere baskınlar yaparak, onları Türk topraklarına geldiklerine pişman ediyordu. Kara Hasan’ın yiğitliğinden dolayı “Paşa” ünvanı verildi. Türk halkının gönlünde yiğit bir kahraman oldu. Fransız ve Ermeniler Kara Hasan Paşa’yı yakalamak için dağı taşı her tarafı didik didik arıyordu. Kara Hasan Paşa, Halep’e gitti. Temin ettiği silahlarla Fransız tayyarelerini düşürüyorlardı. Ocaklı, Kuzuculu, Çaylı ve Karakese’de Ermeni katliamları devam ediyordu. Ermeniler hiç acımadan çoluk çocuk, genç yaşlı demeden öldürüyor, evlerini ve yurtlarını yakıp yıkıyorlardı. Türkleri göçe zorluyorlardı. Çaresiz kalan Türk halkı çevre köylere ve dağlara kaçıyordu. Aç ve susuz aylarca dağlarda kaldılar.

Karakese’de kafaları kesilen iki Türk’ün başları kazıklara takılarak Dörtyol’da gösteri yapılıyordu. Çaylı’da Fransız ve Ermeni askerleri tarafından yakalanan 17 Türk portakala ağaçlarında asılarak şehit edildiler. Kuzuculu’dan dağlara kaçan halkın yolları kesilip kadınlar öldürülerek kollarındaki bilezikler alınıyordu.

Kara Hasan Paşa çetesiyle Fransız karakollarını basıyor, cephanelikleri ele geçiriyordu. Adana’dan Antep’e giden trenlere baskınlar yapılarak düşmana silah sevkıyatı önleniyordu. Türk çeteleri her yerde baskınlar yaparak Fransızları yenilgiye uğratıyorlardı.

Dörtyol’a Fransız geldikten sonra

Zannetti ki beş on sene kalınır

Düşünmedi elbet günü gelince

Dörtyol’da Türklere teslim olunur.

 

Kimisi tüfekli, kimi mavzerli

Ermeni’ye hedef oldu Özerli

Fransız komutan bundan haberli

Amma saldırganın postu delinir.

 

Kara Hasan Paşa, Osmaniye, Ceyhan, Yumurtalık, Hassa ve İslâhiye’de destanlar yazıyordu. Fransızlar yenilerek geri çekiliyordu. Kara Hasan’a barış çağrısı yapan Fransız ordusu kumandanı “Tek kollu subay Andre”ye Kara Hasan’ın cevabı sert olmuştur: “Ya burada savaşarak ölecekler, ya da geldikleri gibi geri gidecekler” diyordu.

Atatürk’ün başkanlığında başlayan Milli Mücadelede Anadolu’yu işgal edenler yenilgiyi kabul ederek Türk topraklarını terk ediyorlardı.

Dörtyol’u terk edip giden Ermeniler, Ocaklı mezarlığını da kurşunlayarak kinlerini mezar taşlarına kusuyorlardı.

9 Ocak 1922 tarihinde Türk ordusu Dörtyol’a girdi. Halk yollara dökülerek Kurtuluş Bayramının sevincini yaşıyordu.

 

Nara attın Türk’üm diye

Duydu Erzin, Osmaniye

Kuzuculu, İcadiye

Örencik’te bayrak dikti.

 

İşte burda hep ahali

Hacı, Hoca, Ahmet, Ali

Ellerinde al mendili

Şükür etti, halay çekti.

Kadir Aslan / Dörtyol

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
9 Ocak Kurtuluş Ateşi  Dörtyol’da Yakıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir