featured

Ağa Takılan Caretta Caretta’lar Ölümcül Darbe Alıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir yandan nesli tükenmekte olan hayvanlar için çeşitli platformlarda bilinçlendirme çalışmaları yapılırken diğer yandan bu hayvanlara yönelik saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Akdeniz kıyılarını yuvalama alanı olarak seçen Caretta caretta ve Chelonia mydaslara yaz aylarıyla birlikte saldırılar arttı. Özellikle kafalarına aldıkları ölümcül darbeler sonrası Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(Mkü) Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DEKİYM) yeniden hayata döndürülmeye çalışıyor. Etçil olarak beslenen bu hayvanlar balık ağlarından beslenmek istedikleri anda balıkçılar tarafından ölümcül darbelere maruz bırakılarak denize atılıyor.

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve DEKİYM Müdürü Doç. Dr. Enes Altuğ, Hatay sahillerine nesli koruma altında bulunan Caretta caretta ve Chelonia mydasların yoğun bir şekilde gelerek yuva yaptığını bu türün yuvalama sezonları ve yumurtlama sezonlarının mayıs – haziran gibi başlayıp eylüle kadar devam ettiğini söyledi.

Caretta carettaların etçil olmalarından kaynaklı balıkçı ağlarına takılabildiğine işaret eden Doç. Dr. Enes Altuğ, “Bu ağlara takıldıkları zaman bilinçsiz bir şekilde bu hayvanları aslında merkezimize ilk yardım amaçlı bildirilmeleri gerekiyor. Ama bu yapılmak yerine bu hayvanlara kafalarına öldürücü darbeler indiriliyor. Bunları tasvip etmiyoruz. Ve bunlar gördüğünüz gibi yoğun bir tedavi gerektiriyor, operasyon gerektiriyor. Ciddi bir tedavi masrafı var, yoğun bir iş gibi bakımı var. Bunları merkezimizce ve Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk yardım, Tedavi, Kurtarma ve Araştırma Merkezimizce gerekli ilkyardım ve bakımlarını yapıyoruz.” diye konuştu.

BALIKÇILAR DUYARLI OLMALI

Balıkçıların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Altuğ, “Çünkü hep vakalar, kesici çengele benzeyen bir aletle kafaların parçalanması ve ölüme terk edilmesi tarzında geliyor. Bize intikal eden yılda yaklaşık 8-10 vaka böyle. Ve bu zaman zaman değişebiliyor. Bu bize yaralanmasına rağmen canlı gelenler. Bunların dışında en az bir bunun 5-6 katı bölgemize Hatay sahillerine özel vakaların olduğunu düşünüyorum. Bize gelen vakalarda zaten kendi hayatını idame ettiremeyip sahile vuran tarzında, yoğun-acil bakım gerektiren hayvanlar. Bu yaralanmalar literatürlerde yüzde yüz ölüm bölgesi diye atfedilen bir bölgeye ölüm kastı ile yapılmış travmalar. Bunun için bu kabul edilecek bir şey değil. Bu çağımızda nesli tehlikede olan bir hayvanın bu şekilde neslini devam ettirmeye çalışılan bir çok çalışma varken bir taraftan da öldürmeye yönelik kasti hareketlerin olması noktasında herkesin duyarlı olmasını istiyoruz.” dedi.

VATANDAŞLAR DUYARLI OLMALI, YUVALARA DOKUNMAMALI

Caretta caretta ve Chelonia mydasların çiftleşme ve yumurtlama dönemlerinin yaklaştığın hatırlatan Altuğ şunları kaydetti:”Çiftleşme dönemleri başladı. Zaten yakında yumurtlama sezonları da başlayacak. Yaklaşık 2 aylık bir süre sonrasında yumurtadan çıkacaklar. Plaja giden Hatay yöresindeki Samandağ, Erzin ve diğer İskenderun Arsuz kala kumsallarına pikniğe giden veya sahile giden dinlenmek için giden kişiler bu konuda yuvalara zarar vermemeleri konusunda onları uyarmak istiyorum. Yuva olan yerlerde zaten orman ve su işlerinin görevlileri tarafından işaretler konuluyor. Bu işaretler bozulmamalı. Ayrıca yumurta ve yavrulara dokunulup çıkarılmamalı.”

DEKİYM NASIL ÇALIŞIYOR

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezinin (DEKİYM) çalışmaları hakkında bilgi veren Merkez Müdürü Doç. Dr. Enes Altuğ, 2010 yılından bu yana deniz kaplumbağalarına ilk yardım ve fizik tedavilerinin yapılması ve bu hayvanlara yönelik halk arasında farkındalık oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.
Altuğ şöyle konuştu “2010 yılından beri bölgede yaralı deniz kaplumbağalarının kurtarılması amacıyla gerek ilk yardım ve tedavilerini yapmak amacıyla gerekse de deniz kaplumbağaları ile farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz. Buna yönelik üniversitemizde 2 adet faaliyet yapan birimimiz var. Bir öğrenci topluluğumuz var deniz kaplumbağaları araştırma ve koruma topluluğu. Böylece bu faaliyetlerin daha kapsamlı şekilde hem üniversite öğrencilerimizi de bu işe katkı sağlamaları amacıyla birlikte yürütüyoruz. Tabi bu faaliyetlerde veteriner fakültesinin alt yapısının alt yapı desteği ile yürütmüş olmamız deniz kaplumbağaları ilk yardım ve tedavi merkezinin hizmetini kolaylaştırıyor. Ve çok büyük trilyonlarca kurulabilecek bir merkezin alt yapısını çok hızlı bir şekilde yani bu veteriner fakültesinin kurulmuş olmasıyla böyle çok büyük bir hastane ortamında hizmet verilecek şeklinde imkana kavuşturmuş olduk. Veteriner fakültesinin alt yapısı ile merkezimiz kuruldu. Burada daha iyi ve hastane ortamında bir hizmet veriliyor”.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ağa Takılan Caretta Caretta’lar Ölümcül Darbe Alıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir