featured

Ahrazoğlu: ‘Türk enerji ticareti birliği mutlaka kurulmalıdır’

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu, TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldığı konuşmasına, “TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi’ne yönelik siyasi desteği sağlamak, teknik, ekonomik ve hukuki çerçeveyi belirlemek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Rusya Federasyonu Hükûmeti arasında TürkAkım Gaz Projesi’ne ilişkin anlaşma 10 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştır.” şeklinde başlamıştır.

Ahrazoğlu; Rusya’dan doğal gaz gazının ülkemize arzının, Ukrayna ve Bulgaristan topraklarından geçerek Malkoçlar’a ulaşıp Batı Hattı’yla ve Karadeniz altından geçerek Samsun’a ulaşan Mavi Akım üzerinden gerçekleşmekte olduğunu ifade etmiştir.

Gazprom’la 1997’de imzalanan Mavi Akım anlaşmasıyla yılda 16 milyon metreküp, 1998’de imzalanan Batı Hattı’yla ise 4 milyon metreküp olmak üzere, Rusya’dan toplam 20 milyon metreküp doğal gaz alımı yapıldığını belirten Ahrazoğlu, “Geçtiğimiz yıllarda Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları Batı Hattı’yla ülkemize arz edilen doğal gazda zaman zaman kesintiler yaşanmasına neden olmuştu. Rusya-Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın sonucu, Rusya Devlet Başkanı tarafından TürkAkım Projesi gündeme getirilmiş, bu proje görüşmeleri esasında Türkiye de aldığı doğal gazın fiyatında indirim talebinde bulunmuştu. TürkAkım Projesi’nin görüşmeleri sırasında, BOTAŞ anlaşma kapsamında 29 Aralık 2014 tarihinden geçerli olmak üzere Gazprom’dan fiyat revizyonu talep hakkında bulunmuş ve BOTAŞ anılan tarihte Gazprom şirketine yazılı olarak fiyat indirimi talebini iletmiş. Ancak, BOTAŞ göndermiş olduğu indirim talebine Gazprom’un yazılı cevap vermemesi sonucu konuyu uluslararası tahkime götürme kararı almış ve tahkime başvurmuştur.” açıklamasını yapmıştır.

Gazprom yetkililerinin, Türkiye’nin mahkemeye gitme hakkının anlaşma kapsamında olduğunu ve sorunun mahkeme öncesinde çözülebileceğini söylemelerine rağmen hâlâ bir gelişmenin olmadığını ifade eden Ahrazoğlu, “TürkAkım Projesi’ne karşılık masada tutulan indirim konusunun tahkime taşınması, projeyle ilgili görüşmelerin tıkandığı, hatta sona erdiği şeklinde de yorumlanmış, uçak kriziyle birlikte önce Rusya, ardından Türkiye, müzakerelerin kendilerince buzdolabına kaldırıldığını açıklamışlardı ancak tahkim problemi sonuçlanmadığı için de bu projeyle alınacak gazın maliyeti de belirsizliğini korumaya devam etmektedir.” dedi.

Milletvekili Ahrazoğlu; projenin yalnızca uluslararası kabul görmüş proje tasarım standartlarına uygun olacağı; bunların da Veritas, Uluslararası Standartlar Birliği ve Avrupa Standartlar Komisyonu gibi kuruluşlar tarafından kontrol edileceğinin belirtildiğini ifade etmiş, “Sayın Enerji Bakanımız burada olsaydı söyleyeceğim herhâlde bir söz olacaktı ancak Sayın Bakanım, size söylüyorum. Bu anlaşmada uluslararası bir değeri olan millî standartlar kuruluşumuzun, Türk Standartlar Enstitüsünün onay kuruluşu olmamasını ve burada, bu anlaşmada bulunmasını da üzüntüyle karşıladığımı belirtmek istiyorum.” açıklamasında bulunmuştur.

MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu; dünyada söz sahibi bir ülke olabilmenin öncelikli şartlarından birisinin, yeterli enerji kaynaklarına sahip olmak ve bu kaynakları doğru kullanabilmek olduğunu belirterek, “Enerji politikalarını doğru uygulayan ülkeler, uluslararası rekabette öne çıkarken enerjide dışa bağımlı ülkeler gerek ekonomik gerekse siyasi politikalarda dışa bağımlı olmak zorunda kalmaktadır. Türkiye’nin de bölgesel ve küresel bir güç hâline gelebilmesi, bir yandan kendi enerji kaynaklarını üretimde kullanmasına, diğer yandan da bölgedeki enerji koridoru olma konusunda fırsatını iyi kullanmasına bağlıdır. Bu ise iş başındaki hükûmetler tarafından uygulanan enerji politikalarıyla yakından ilgilidir.” şeklinde açıklama yapmış ve AKP hükûmetleri tarafından uygulanan doğal gaz ve petrol ithalatına dayalı yanlış enerji politikaları sonucunda enerjide dışa bağımlılığın arttığını belirterek, “Ülkemizde enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi için enerji üretiminde rüzgâr, güneş, jeotermal, hidrojen ve biokütle gibi yeni, yenilenebilir ve yerli kömür kaynaklardan azami ölçüde yararlanılması, ayrıca doğalgaz depolama alanlarının belirlenerek arz güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak alternatif enerji temin yollarının bulunması için başta Azerbaycan olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi zengin enerji kaynaklarına sahip Türk cumhuriyetleriyle ikili anlaşmalar yapılarak bu ülkelerin kendi aralarında anlaşmaları için önderlik edilmeli ve bu kapsamda Türk enerji ticareti birliği mutlaka kurulmalıdır diyoruz.” açıklamasını yaparak konuşmasını tamamlamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ahrazoğlu: ‘Türk enerji ticareti birliği mutlaka kurulmalıdır’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir