featured

Akıllı ilaç kullanımı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması,  ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada

“Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır.

1985 yılında Nairobi’de yapılan DSÖ toplantısı AİK çalışmaları için başlangıç sayılmaktadır. AİK, DSÖ tarafından; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halkımızın sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumluluğunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.

Bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir.

Bu sebeple, ilimizde İl Sağlık Müdürlüğümüz Acil Sağlık, Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkanlığı Eczacılık Birimi tarafından,  konunu önemine binaen halkımızı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla;

15 ilçe Sağlık Müdürlüğü, 11 Devlet hastanesi, 4 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi,  186 Aile Sağlığı Merkezi, 11 Özel hastane ve 2 Sağlıklı Yaşam Araçlarında afiş basımı ve dağıtımı gerçekleştirildi;

-Kamu spotu yerel tv kanallarına iletildi ve yayınlandı;
-Eczanelere afişin basım ve dağıtımı gerçekleştirildi;
-Sağlık tesislerine asılacak afişin basım ve dağıtımı gerçekleştirildi;

-Billboardlarda afiş gösterimi yapıldı;
-El ilanı basım ve sağlıklı yaşam araçlarından dağıtımı gerçekleştirildi;
-Kampanya kapsamında Avm ve çeşitli alanlarda stant açıldı;

Okullarda öğrenim gören öğrencilerimize eğitimler verildi;

Çeşitli Spor müsabakalarında pankart asıldı;
-Sosyal medyada #SağlığınızdaIsrarcıOlun etiketi ile paylaşım yapıldı;
-Kampanya hakkında yerel basına bilgilendirme yapılarak; haber yapıldı;
-Müdürlük ve hastane web sayfalarında kampanyaya ait haber ve görsel yayınlandı.

Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığının;  Hatay toplantısında “Akılcı İlaç Kullanımı Faaliyetleri ve Verilerle Antibiyotik Kullanımı” konulu eğitimi düzenlendi.

Düzenlenen eğitim toplantısına;  müdürlüğümüze bağlı tesislerde görev yapan hekimlerimiz katılım gösterdi.
Akılcı İlaç Kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı,  hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer (Medya, Akademi vb.) gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Akıllı ilaç kullanımı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir