featured

Antakya’da St. Pierre bayramı kutlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Azizler petrus ve pavlus bayramı Antakya’da Hıristiyan dünyasının ilk kiliselerinden biri olan St. Pierre’de kutlandı. Hıristiyan alemi için önemli bir bayram olan St. Pierre bayramında sevgi, saygı, barış ve kardeşlik duyguları ön plana çıktı üç semavi dinin mensupları dünya barışı için dua etti. Hatay farklı renkleriyle uyum içerisinde kardeşçe yaşayan bir şehir olduğunu bir kez daha gösterdi.

St. Pierre mağara kilisesinde yapılan kutlamaya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Antakya Patrikhanesine bağlı Beyrut Metropoliti Kostantin Kayyal, İzmir Episkoposu Marco Dondi, Yahudi cemaati başkanı Şaul Cenudioğlu’nun yanı sıra çok sayıda Hıristiyan katıldı. Yurt içi ve yurt dışından katılan çok sayıda Hıristiyan dünya barışı için dualar etti, haccı oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören, Hıristiyan cemaatinin duaları, medeniyetler korosunun seslendirdiği ilahiler ve Antakya Ortodoks kilisesi korosunun ilahileriyle devam etti. Tören medeniyetler korosu tarafından okunan Yunus Emre’nin “Gel Gör Beni Aşk Neyledi” ilahisiyle sona erdi.

Törende konuşma yapan Beyrut Metropoliti Kostantin Kayyal “Antakya sadece bir toprak parçası veya bir hatırlanış değildir. Antakya var olan bir durum ve ruhani bir felsefedir ve Antakya insanlar arası bir ayrımdan uzaktır.Antakya gelişime ve yeni fikirlere örnek idi ve hep de öyle kalacak. Antakya’yı bu durum getiren Allah’ı tanıma öğrenme yolları, sevgi ve özgürlüğün kıymeti ve çeşitliliği ile fotoğrafı en mükemmel haline getirmesi idi. Ben sizlere, bana bu kutsal vazifeyi veren ve ona vekil olmakla şereflendiren Antakya’nın meleği mevlamız Patrik Onuncu Yuhanna’nın sevgisi ve Dualarını iletiyor ve bütün güzelliklerin sizlerin olmasını temenni ediyor, her sene sağlıkla, afiyetle ve barışla kalmanızı diliyorum.” dedi.

Başkan Savaş “Hatay’daki Sevgi ve Saygının Tüm Dünyaya Hakim Olmasını Temenni Ediyorum”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş yaptığı konuşmada “Çok Kıymetli din adamlarımız değerli cemaat önderlerimiz hanımefendiler, beyefendiler, sevgili gençler ve sevgili çocuklar, basınımızın güzide temsilcileri. Öncelikle bu güzel Pazar gününde hepinize hoş geldiniz diyorum ve tüm Hıristiyan kardeşlerimizin bayramını da tebrik ediyorum. Almanya’da bizim Aalen diye bir kardeş şehrimiz var. Bundan 6 yıl önce oraya gittik ben de ekip başıyım orda bizden başka 4 kardeş daha var biri Macar, biri İngiliz, biri Fransız, biri İtalyan tabi üçüncü gün sonunda dediler ki bizim geleneksel bir durumumuz var biz son gün kilisede dua ederiz. Tabi bizimde ilk yılımız ekibin hepsi benimle birlikte yeni, herkes bana Başkanım ne yaparız diye baktı, dedim ki istikamet Kilise bizde kiliseye oradaki bütün kardeş şehirler gibi gittik ve oradaki duaya katıldık. Tabi dua ederken herkes bildiğini okudu, ulaşacak yer aynı herkes bildiğini okudu ama adres aynı, aynı adrese biz güzel iyi temennilerimizi gönderdik. Bunu şundan anlattım, herhalde dünyada böyle empati ve sempati konusunda sıkıntı yapmayacak en baştaki şehirlerden bir tanesi bizim şehrimiz ve bu şehirde olmaktan da gerçekten onur duyuyorum. Çünkü sadece belediye başkanı seçilmiyorsunuz, sadece Müslümanları temsil etmiyorsunuz. Burada ki 3 tane semavi dini, 6 tane mezhebi ve birçok etnik faktörümüzü bir arada tutan bu güzel şehri temsil ediyorsunuz.  Gerçekten de bu güzel şehirde yaşamak güzel, ama şehirde ahenkli bir şekilde yaşarken de buranın başkanı olmak çok daha güzel. Bizde bir laf var sevmek güzel ama sevilmek çok daha güzel. Ben biliyorum ki insanlarımız bu şehrimizde birbirlerini çok seviyor. Bu nedenle bende bu birbirini seven insanların çok yoğun olduğu şehirde başkan olmaktan onur duyuyorum. Tabi m.ö. Musevi kardeşlerimiz gelmiş daha sonra Hıristiyan kardeşlerimiz daha sonra Müslüman kardeşlerimiz hep birlikte uzun yıllardır yaşıyoruz ve bu şehirde ki sevginin kardeşliğin hüküm sürmesinin en önemli yapı taşlarının buradaki farklı dinlerin farklı mezheplerin farklı etnik kökenlerin birbirine karşı duymuş olduğu saygıdan dolayı olduğunu düşünüyorum. Bu saygının bu sevginin tüm dünya da hâkim olmasını temenni ediyorum. Bu bayram vesilesiyle ben bir Müslüman olarak burada ki temsil ettiğim tüm Musevi ve Hıristiyan Kardeşlerimizin de değerli katılımıyla ben bir dua yapmak istiyorum sizler gibi. Bende önce şehrimiz de sonra ülkemizde sonra orta doğu da ve dünya da barışın ve kardeşliğin hüküm sürmesini temenni ediyorum. Hepiniz lütfen âmin deyin. Çok teşekkür ediyorum hepinizin bayramı kutlu olsun saygılar sunuyorum sağ olun.” dedi.

Antakya Musevi cemaati başkanı Şaul Cenudioğlu törende bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirip Musevi inancından bir dua okumasının ardından, “St. Pierre bayramı ilk olarak Antakya da var olan Hıristiyanlığın ilk ibadet yeri bu vesileyle toplumsal barışımızın ve kardeşliğin perçinleştiği bugünde St. Pierre bayramının tüm Hıristiyan alemine hayırlar getirmesini dilerken Müslüman kardeşlerimizin idrak etmiş oldukları ramazan orucun da dünya alemine barış ve huzur getirmesini dilerim. Hayırlı bayramlar.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Antakya’da St. Pierre bayramı kutlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir