featured

Arabuluculuk zararı önleyecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticari uyuşmazlıklarda taraflara arasındaki davaların uzun sürmesinin gerek maddi gerekse manevi açıdan zararlar verdiğini belirten ATSO Başkanı Çinçin, “Arabuluculuk uygulamasının benimsenmesi ile birlikte taraflar uzlaşarak uzun süren beklemeden kaynaklı maddi ve manevi zararlardan kurtulacaklardır.” dedi.Antakya’da Adalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortak organizasyonunda “Ticari Uyuşmazlıklarda arabuluculuk – farkındalık arttırma toplantısı gerçekleştirildi.Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Taraflar arasındaki hukuk uyuşmazlıklarında davaların uzun sürmesinin gerek maddi gerekse manevi açıdan zararlar verdiğini söyledi.

MUTLU OLAN ÖBÜR TARAF OLUYORDU

Uzun süren davaların ardından mutlu olan tarafında genellikle öbür taraf olduğunun altını çizen Çinçin, “Arabuluculuk uygulamasının benimsenmesi ile birlikte taraflar uzlaşarak uzun süren beklemeden kaynaklı maddi ve manevi zararlardan kurtulacaklardır. Özellikle bizleri ilgilendiren ticari uyuşmazlıklarda uzlaşma yoluyla çözüm hızlı ve pratik olacaktır” dedi.

Türkiye’nin önemli bir sorunu TOBB Yönetim kurulu üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Başkanı M.Ali Kuseyri’de, İş dünyasındaki hukuki uyuşmazlıkların Türkiye’nin önemli sorunları arasında yer aldığını belirterek, “Dünyada ve ülkemizde giderek artan rekabet; iş hayatında hukuki uyuşmazlıkları artırmış, Türkiye’de ticaret ve iş mahkemelerinin dava sayısını ve uyuşmazlıklarını ciddi şekilde giderek artmıştır. Dolayısı ile İş dünyasındaki hukuki uyuşmazlıklar Türkiye’nin önemli sorunları arasında yerini almıştır.” dedi.

 MASRAFLARDAN TASARRUF ETTİRİYOR

Arabuluculuğun, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğuna dikkat çeken Kuseyri, “Bu önemli sorunun çözümüne yönelik, arabuluculuk kurumunun, farkındalık ve toplumsal bir bilinç ile duyarlılık oluşturulmasına çalışılmıştır. Bir uyuşmazlığın ya da davanın çözümünde arabuluculuğun tercih edilmesinin nedeni ihtilaflı taraflara sunduğu yararlar olup hem zamandan hem de masraflardan tasarruf ettirmesidir.” dedi.

BİR ÇOK AVANTAJI VAR

Arabuluculuk sisteminin birçok avantajının olduğunu da belirten Kuseyri, “Çok kısa zamanda uyuşmazlıklar çözülecektir. Sadece arabuluculuk asgari ücreti tarifesi oranında ücreti ödemektedirler. Yargılama masrafından kaçınılmaktadır. Ayrıca ticari uyuşmazlıklarda gizlilik ilkesi gereğinde ticari sır kavramı önemlidir. Arabuluculuk gizli bir süreç olduğu için şirketlerin ticari sırları gizli kalmaktadır. Bu da ayrıca bir avantajdır” dedi.

MİLLETİMİZE YABANCI BİR UYGULAMA DEĞİL

Hatay Barosu Başkanı Sinan Akgöl, arabuluculuğun Türk milletine yabancı bir uygulama olmadığını sözlerine ekleyerek: “Türk toplumu var olduğu günden bu yana kültürünün getirdiği bir haslet ile başkalarının ihtilaflarına, başkalarının sorunlarının çözümüne sürekli katkıda bulunmak isteyen bir yaratılışa sahip. Dolayısıyla Türkiye’de arabuluculuk aslında her toplumun içinde olan bir uygulama olarak karşımıza çıkar” ifadelerine yer verdi.
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan ise: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gittikçe artan rekabet karmaşıklaşan toplumsal ilişkiler iş hayatındaki hukuki anlaşmazlıkları arttırmıştır. Artan uyuşmalıklarda dava ve mahkeme sayılarını arttırmıştır” diye konuştu.

Toplantıda arabulucukla ilgili bilgiler verildi

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Kara ise, Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk – farkındalık arttırma ile ilgili katılımcılara genel bir bilgi verdi.
Toplantıya, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nazım Kara, Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Arabuluculuk zararı önleyecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir