featured

Başkan Nehir gelecek vizyonunu anlattı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir,İlçemizin ulusal ve uluslar arası anlamda tanıtılması,alt yapı ,trafik,Semt pazarı,Projeler,Gelecek vizyonunu anlattı.  Başkan Nehir, hizmetleri ve yakın gelecekte hazırladığı projeleri samimi çerçevede anlattı. Başkan Nehir; Yapılan röportajda sorulan sorulara açıklık getirdi.

ALMANYA TEMASLARI

Başkan Nehir, İlçemizi ulusal, uluslar arası her platformda tanıtıyor.

-Sayın Başkan: Almanya gezisi gerçekleştirdiniz, Almanya Aaalen Kentinde gerçekleştirdiğiniz gezi ile ilgili bilgi almak isteriz. Almanya gezinizin amacı ne idi. Gezi amacına ulaştı mı?

    -Başkan Nehir: Almanya Gezisi Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilgili idi. Aaalen Belediyesi ile yaklaşık 23 yıllık bir kardeşlik söz konusu. Kardeşlik bağları ile bu yakınlıktan dolayı bir festivale dönüştürmüşler. Sadece Hatay Büyükşehir Belediyesi değil bizimle beraber Avrupa ülkelerinden altı kardeş Belediye var.

Yedi farklı ülkeden İl’in delegasyonu ile beraber katılım oldu. Hem Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Doc. Dr. Lütfü Savaş hem de Belediye Meclis üyesi olarak festivale katıldık. Açılış yapıldı tüm kardeş kentlerin Belediye Başkanları Aaalen kentinin Valisi, Belediye Başkanı, Belediye Meclis üyeleri ve halkın katılımıyla bir festival gerçekleştirildi. Aaalen kentinin özel bir durumu vardı. Reyhanlı da özellikle bu yurtdışı ve şehir dışından ve Suriyeli misafirlere dönük çocukların eğitimlerini yapabilecekleri 24 destekli bir okul kazandırılması için bir çalışma yapılmıştı. 300 bin yuroluk bir destek olduğunu tahmin ediyorum. Fakat bu meblağ yetmedi kalan meblağı Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından geri kalanını tamamladı.

Okulun açılışında sanırım bu hafta içinde açılış yapılmak üzere Aaalen Belediye Başkanı katılım gösterecek. Okul bitirilmiş vaziyette eğitim veriliyor. Buraya Suriye’den gelen misafirlerin çocukları eğitimsiz kalmaması için eğitimsizliğinin ucunu nereye varacağının bilinciyle eğitimsiz insanların suç işlemeye daha çok eğilimli olduğu daha çok risk ruhu oluşturduklarını biliyorum.

Bu noktada eğitime yapılan yatırımların en önemli hayati yatırımın olduğunu onlarda bizde biliyoruz. Bu çerçevede bir çalışma yapıldı. Bu yıl Hatay Büyükşehir ile Aaalen Belediyesi ile iletişim biraz bu zeminde ilerledi. Ve böyle bir okul kazandırdık. Hem büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu desteğin önemi hem de Hatay’ın çok kadim bir kent oluştuğudur. Bununla ilgili diğer kardeş Belediyelerde çok kolay iletişim kurarak buranın sosyal dokusunu anlattık.

Büyükşehir Belediye Başkanı zaten ikinci gün guruptan ayrıldı. Festival süresi boyunca etkinliklere katıldık. Aalen kentinin tarihi yerlerini gezdik. Yer yer Belediyenin yaptığı çalışmaları gezdik. Sergiler açıldı orada Hatay’dan bir fotoğrafçı arkadaşımız ödül kazandı. Buna benzer çalışma ve etkinlikleri takip ettik. İlimizi iyi bir şekilde temsil ettiğimizi söyleyebilirim.

HATAY BİRLİK VAKFI

-Sayın Başkan: Birlik Vakfı Samandağ’ına geldi ve Samandağ’ın tarihi yerlerini gezdirdiniz bu gezinin amaçları ve hedefleri nedir? Bu konuda bilgi verir misiniz?

-Başkan Nehir: Birlik vakfı Hatay’ın birlik vakfıydı, Hatay’ın bütün renklerinin içinde olduğu ve özellikle Ankara’daki bürokrasinin yoğun olarak ilgi gösterdiği bir Vakıf. Bir karar almışlar ve bu doğrultuda Hatay’ın muhtelif yerlerini gezecekler. Samandağ ile ilgili kısmı için bizimle iletişime geçtiler bizde eşlik ettik. Titus Tüneli, Beşikli Mağaralar ve o bölgede Kaymakamlıkla ortağı olduğumuz proje var. Projenin imalatı da bitme aşamasında gayet güzel bir proje oldu. Çok keyifli ve başarılı bir gezi olduğunu söyleyebilirim. Titus Tünelini bir rehber arkadaşımız tarafından bilgi verildi. M.Ö yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi olduğunu o günden bugüne bu değerlere sahip çıkıldığını ve herkes tarafından gezildiği tarihi bir eserdir.

Sonrasında Hıdırbey Mahallesine geçtik, Mahallede buluna tarihi Musa Ağacı ile ilgili bilgi verildi. Misafir ettiğimiz Vakıf üyeleri gayet bu geziden memnun olduğunu gözlemledim. Son derece keyifli bir gezi gerçekleştirdik. Hıdırbey Mahallesinin ardından Vakıflı Mahallesine geçtik. Vakıflı’da Ermeni Vatandaşlarımızın inanç yeri olan Kilise bahçesinde vatandaşlarla sohbet ettik.

Aslında bizim burada farklı renkleri barındırıyor olmanın geçmişten bugüne bunu başarıyla taşımışız. Bugünde yaşayarak devam ettiriyoruz. Geçmiş tarihlerden beri biz bunu atalarımızdan öğrendik. Her seferinde söylediğimiz şey; farklı renklerle bir arada yaşamanın keyfini hem ayrıcalığını yaşıyoruz. Bu yönüyle hemen dibimizde aynı dine mensup farklı mezheplerin boğazlaşmalarını gördükçe sevincimiz kursağımızda kalıyor, üzüntümüz bir kat daha fazla artıyor.

Birlik Vakfı ve bizim adımıza Farklı etnik yapılar, mezhepler, dinsel yapılarla beraber büyük bir keyifle bir arada yaşayabiliyorlarsa aslında burada her konuda ne olursa olsun başarılamayacak hiçbir şey yok. Kardeşliği yaşayarak yeniden görme ve tanıma şansı oldu. Çünkü belirli değerlere dokunulmuş ve iyiye giden çalışmalar var.

Şehir dışından gelenler şehre kattığımız yenilikleri daha çok kolay görebiliyor. Biz burada her gün aynı şeyleri gördüğümüz için gerçekleştirdiğimiz projeler ile yaptığımız hizmetlerin pek farkına varmıyoruz. Netice itibariyle Birlik Vakfı ile gerçekleştirdiğimiz gezide memnun olduklarını ve burayı gezdiklerinden dolayı mutluluk duyduklarını bana söylediler. Açıkçası bizde Samandağ’ımızın güzelliklerini görmelerini sağladığımız içinde onur duyduk.

TRAFİK GÜVENLİĞİ

-Sayın Başkan: Trafik Güvenliği ile ilgili sanırım çalışmanız var, kaldırım işgalleri ve benzeri yaptığınız çalışmalar hakkında bilgilendirir misiniz?

-Başkan Nehir: Yerel yönetici olarak 8. Yılımı doldurmuş bulunmaktayım. Trafik sorununu çözmek için İnanın 8 yıldır boğuştuğumuz ve üzerine önemle uğraş verdiğimiz bir mesele. Kaldırım işgalleri konusunda önce vatandaşlarımızı nazikçe, kibarca uyardık bilgilendirmek istedik. Bugüne kadar bir türlü istediğimiz yere gelemedik.

Kaldırım işgalleri konusunda artık cezai müveyidelerin uygulanacağını ifade etmek zorundayım. Çünkü sadece uyarılarla olmuyor. Bu konuda birbirimizi yakından tanıyor olmamız, feodal ilişkilerimizden kaynaklı bizleri belki de daha çok idare etmeye zorlasa da artık cezai uygulamaya zorlaştıran bir noktaya geldi. Uyarılarla geri çekilmeleri yapmayan Esnaf vatandaşlarımızın belirli cezaların yapılacağını kabahatler kanunu üzerinden uygulanabileceğini ifade etmek zorundayım.

Trafik ile ilgili ise ilk önce Trafik İl koordinasyon toplantısında Valiliğin ifade karayollarının ihaleye çıkıldığını çevre yolumuz var diye ifade etmişti. Çevre yolunun yapımına Başlanacağına dair bir beklenti içerisinde idik. Gördük ki şirketler arasında birbirlerini şikayet etmişler ve sonrasında malumunuz şirketlerle yapılan ihaleler iptal edildi.

Çevre yolu ihalesinin hızlı yapılarak başlatırlarsa biz de yoğun olarak ara sokaklarda mini çevre yolu diyebileceğimiz şekilde sokak çalışmalarını eş zamanlı çalışma başlatabiliriz. Bir diğer taraftan pratikte sürücülerimizin alternatif yollarında tanımlayarak diğer yolları kullanmalarını sağlayabiliriz. Bu uygulamayı çevre yolunun yapımına kadar geçici yapabilirsek şehir merkezindeki yoğunluğu biraz azaltabileceğimizi düşünüyorum.

SEMT PAZARI POJESİ

-Sayın Başkan: Atatürk Mahallesi Şhell petrol arkasında Semt pazarı kurdunuz. Eski Pazar yerinin yeni semt pazara taşınmasının olumlulukları nedir? Şu an semt pazarı çalışmaları hangi aşamada Bilgi verir misiniz?

-Başkan Nehir: Semt Pazarının ilk etabını bitirdik. İkinci etabı ile ilgili kamulaştırma şeklinde tamamlamak istiyoruz. Birinci etabı yaklaşık bir buçuk dönümlük bir alanın üstünü kapattık. İşlev hale getirdik. Rahatlıkla kullanılacak bir aşamaya geldi. Ancak Semt Pazarının bütününü kapsayacak kapasitede olmadığı için bu ara ikinci etabın bütününü hemen imalatını başlatmayı hedefliyoruz. Yeni kurduğumuz Semt Pazarında 700 metrekarelik bir alan var, yeni başlatacağımız etapta mülkün kendisini almayı hedefliyoruz. Semt Pazarının tamamını bitirdiğimiz zaman Samandağ’ın çok önemli problemini çözmüş olacağız.

Medeni şehirlerde yol güzergâhları üzerinde açık alanda pazarcılık yapmıyor. Açık alanda yapılan semt pazarı anlayışı, modeli bitti. Bunun yerine kış mevsiminde yağmurdan, yaz mevsimi ise güneşten, sıcaktan korunarak kapalı bir alanda vatandaş rahat ve temiz bir ortamda alışverişini yaparlar.

Eğer talep olursa Semt Pazarını her gün günübirlik işletebiliriz. Yoksa Pazar günün dışında çocuklara oyun oynama şeklinde kullanmayı düşünüyoruz. Mesela basket potası kurup çocukların bir nevi boş zamanlarını değerlendirmelerine yönelik bir ortam sağlamayı düşünüyoruz. Veya Pazar günün dışında oto park olarak da kullanabiliriz. Bu nedenle Semt Pazarının Pazar günü dışında haftanın günlerinde farklı bir şekilde işlevselleştirmek istiyoruz.

ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

-Sayın Başkan: İlçenin bazı mahallelerinde altyapı sorunu var bu konuda çalışmalarınız var mı? Bu sorunları nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

-Başkan Nehir: Altyapı çalışmaları ile ilgili alan direk Hatay Büyükşehir Belediyesine devrolunca doğrusu biz bu konuda hem yetkide hem de sorumluluktan uzak kaldık. Fakat biz burada birebir yaşadığımız sıkıntıları Büyükşehir’de ilgili daire başkanlarına iletiyoruz. Sorunların programa alınmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Çalışmaların başlangıç tarihinden bitiş tarihine kadar takipçisi oluyoruz. Bu noktada problemlerimizi tek tek hangi mahallemizde ne gibi sıkıntı var tespit ettik. Ve bunları başlatıp takibini yapacağız.

Takdir edersiniz ki; Büyükşehir Belediyesi yeni kuruldu, bir defa sadece HATSU yaklaşık 800 milyon lira gibi yüksek bir rakamla borçla başladı. Hatay’da bulunan bütün İlçelerin Altyapı çalışmaları olduğu gibi HATSU’ya devredildi.

Büyükşehir Belediyesi de yeni organize olduğu için yeni yeni acemilik dönemi bitti. Şimdi ise hızlı bir çalışma temposuyla çalışmalarını sürdürüyor. Bize bağlanan Mahallelerin ise büyük bir kısmında altyapı ile ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Bu sorunların planlanması ve programa alınması için Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerinden talep ettik. Çalışmaların başlatılması için de çaba harcıyoruz.

Merkezde önemli oranda altyapı sorunlarımız çözülmüş. Geçen dönemde altyapı çalışmalarıyla ilgili çok ciddi yatırımlar yapmıştık. Su sorunu ile ilgili çok ciddi yatırımlar yapmıştık. 600 tonluk su deposu 5000 metrelik izale hatları özellikle çarşı merkezindeki su şebekesinin yenilenmesi ile ilgili şube hatlarının bağlanması ile ilgili biz geçen dönem bitirmiştik. Bu yıl özellikle çarşı merkezinde bitiremediğimiz kimi alanlarda beton asfalt yapılan yerlerde altyapı yenilendi.

Kazı tekrara düşürmeyelim diye masrafları ikiye katlamadan Rantabıl denilecek bir çalışma yöntemiyle yapılması için çaba harcıyoruz.

TOPLU KONUT

-Sayın Başkan: Toplu Konutlar konusunda ikinci etap projeniz var sanırım, bu yeni projeniz ne aşamada konut yapımına başladınız mı? Kamuoyuna aydınlatır mısınız?

-Başkan Nehir: Elbette; aslında bu konuyu çok konuştuğum fakat tekrar konuşma ihtiyacı duyuyorum. Neden Toplu konut? Diye soruya açıklık getirmek isterim. Daha dar alanda daha çok ailenin huzur içinde yaşama ortamları yaratmamız gerekiyor. Şöyle düşünün; Samandağ ovası milyonlarca yıllık alüvyonlarla Asi nehrinin taşıdığı sularla oluşan bir ova. Topraklarımız var ve bu toprakların bilinçsizce ve aynı zamanda çaresizlikten betonlaşıyor. Bu can alıcı sorunu kurtarmamız gerekiyor.

Belediye’ye düşen kısmı biz taşıyabilirsek eğer; inanıyorum ki Samandağ daha uzun yıllar bu verimli topraklardan faydalanma şansı olacak. Küçük alanlarda içerisinde biraz yeşillerin olduğu çocuklarında oynayabileceği parkın olduğu su problemin olmadığı yangın önlemlerin alındığı ve ortak ısınmanın olduğu bir ortam düşünülürse daha iyi olmaz mı? Toprakların bu şekilde yok edilmesi daha doğru olur? Toplu konutlara yatırım yapmanın Samandağ’ına huzur katacağını düşünüyorum. Bunun için Toplu Konutlarda ısrar ediyoruz. Dolayısıyla Toplu konut projesi bizim için önemli bir çalışmadır.

GELECEK İLE İLGİLİ PROJELER

-Sayın Başkan: Şu ana kadar İlçeye yapmak istediğiniz ve yapamadığınız proje var mı? Varsa bunlar nelerdir?

-Başkan Nehir: Elbette var bir kere Çevre yolunun bitmemiş olması ve tamamının ve çözülmüş olmasını çok isterdim. Çok sıkı takip etmemize rağmen iki yıl önce imalatına başlanması gerekirdi. Bu ilçemiz için çok önemli bir sorunun çözülmüş olmasını çok arzu ediyorum.

Çocuklarımızın denizde boğulmalarına inanılmaz acı çekiyoruz. Bununla ilgili bir defa İlçemizde yüzme bilmeyen kalmaması için çaba harcıyoruz. Bununla ilgili yüzme havuzumuzun olmasını çok istiyorum. Bununla ilgili projelerimiz hazır. Yüzme öğrenme kurslarını devam ettiriyoruz fakat taşıma suyu ile değirmeni döndürmek yerine kendimize ait olan bir havuzda Yüzme öğrenme kursları verdirmek istiyorduk.

Çarşı Merkezindeki 75. Yıl parkı bir an önce altının bir oto parka dönüştürülmesini isterdim. Hele iki kat yapılırsa İlçemizi park sorunundan büyük ölçüde rahatlatacak. Trafik sorununu da büyük ölçüde çözer.

Eski vergi dairesi binasının yıkılmaması çok ciddi bir kaos yarattı. Ciddi bir sıkıntı var bu binanın biran önce yıkılması gerekiyor. Çevre ve şehircilik Bakanlığının ilgili yazısı üzerine karot testlerinden alınan kararlara göre bu bina tehlikeli ve yıkılmalıdır. Allah korusun orada birinin başına bir tuğla düşecek olsa bu kaybı ve vebalini kim çeker? Bununla ilgili hep beraber kaygılanıyoruz. Yeniden imalatı olacaksa hep beraber sorunları çözerek binanın imalatını yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

Hayallerimi sürekli süsleyen her mahallemizde bir çocuk oyun parkı olması. Her mahallemizde çocukların boş zamanlarında spor yapmalarını sağlayacak spor alanları, her mahallemizde toplantıların yapılacağı bunun adına Taziye salonu, çok amaçlı salon olur kültür salonu olur neyse her mahallemizde böyle salonların kurulmasını isterdim, istiyorum. İlçemizin güzelliği ve yaşanabilir bir Samandağ için çıtayı düşürmeden her gün yükseltmek amacındayım.

Bir yaşlı bakım evi hayalim var biliyorum ki her ailede hepimizin annesi, babası bugün ne çocukların anne ve babalarına bakabilecek durumları var. Bugün biz ne kadar sıkıntı yaşıyorsak yarın bizler içinde aynı sıkıntılar yaşanacak. Bunu da kurumsal bir yapı ile hayata geçirebilirsek çok doğru bir çalışma olacak.

Çocuklarla ilgili kreşleri çok önemsiyorum. Mutlaka 3-6 yaş arası çocukların bir kreş eğitiminden geçmeleri konusunda çok önemli buluyorum. O yaşta gelecekleri ile ilgili temel eğitimleri Kreşte atılıyor. Çocuklara iyi bir Eğitimci ile temelleri atılırsa o Çocuklar gelecekte tertemiz, pırıl pırıl bir kuşak geliyor demektir. Geleceğimiz olan çocuklara yatırımın çok doğru olduğunu düşünüyorum. Belediye olarak da buna yönelik çalışmamız var.

Ufkumuz açık ve yapacağımız çok güzel şeyler var zamanla sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Sayın Başkan: yaptığınız hizmetlerle Samandağı’mızın güzelleşeceğine inanıyoruz. Ayrıca bize zaman ayırdınız dolayısıyla basına gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyoruz.    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Başkan Nehir gelecek vizyonunu anlattı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir