featured

Büyükşehir Yasası’nın tarıma etkileri Köy TV’de yayınlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyükşehir Yasası’nın tarıma etkileri konulu ‘Platform Programı’ , Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın katılımıyla Perşembe günü 19.30’da Köy Tv’de yayınlandı.

Gerçekleştirilen programa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın yanı sıra Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, Turunçlu Mahalle Muhtarı Muhsin Demirel ve Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever katıldı.

“HATAY TARIM, MOBİLYA VE AYAKKABICILIK AÇISINDAN DA ÖNEMLİ BİR KONUMA SAHİP BİR ŞEHİR”

Büyükşehir Yasası’nın kırsal kesime olan etkilerine değinen Akdeniz Muhtarlar Federasyon Başkanı Mahmut Gülcü,”  Büyükşehir Yasası ile köylerimiz ve ilçe belediyelerimiz mahalleye dönüştü. Köyde yaşayan vatandaşlar su ücretlerini 5 yıl dörtte birini ödeyecekler. Daha sonraki yıllarda da merkezde ikamet eden vatandaşlarımızla aynı su ve elektrik fiyatlarına tabi tutulacaklar. Bu da köyde yaşayan vatandaşlarımız için önemli bir sıkıntı teşkil edecektir. Hatay’ımız 81 ilin en gözde illerinden bir tanesidir.Hatay tarım, mobilya ve ayakkabıcılık açısından da önemli bir konuma sahip bir şehir. Fakat tarım olarak son yıllarda oldukça sıkıntılı bir dönemdeyiz ve çiftçimiz zor durumda. Zor durumda olan çiftçilerimiz işçilerini borçla çalıştırmak zorunda kalıyorlar. Çiftçiler mahsul sonunda işçi ücretlerini denkleştirirlerse bile mutlu olabiliyorlar. Kâr etmemiş olsalar da zarar etmeme mantığıyla mücadele ediliyor. Hatay ‘da tarım çok iyi durumdayken şuanda maalesef bayağı bir azalma meydana geldi.Büyükşehir Yasası’nın ardından şehir merkezine olan göçlerde artış meydana geldi” dedi.

“MERKEZDEKİ İNSANIN KIRSAL ALANDA İKAMET ETMESİ MÜMKÜN OLMADIĞINDAN DOLAYI ÜRETKENLİKTE DURAĞANLIK OLUŞACAK”

Köydeki hayat şartların zorlaşmasından sonra vatandaşların şehir merkezlerine göç etmesini değerlendiren Turunçlu Mahalle Muhtarı Muhsin Demirel ,” Kırsal alandaki vatandaşlar merkeze taşındığı zaman oradaki üretim azalır. Merkezdeki insanın da kırsal alanda ikamet etmesi mümkün olmadığından dolayı üretkenlikte durağanlık oluşacak. Böylece yakın zamanda sıkıntılar yaşamaya başlayacağız” dedi.

“ÜRETEN VE ÇİFTÇİ KAZANMAYINCA OLUMSUZ BİR ETKİ YAŞANMAYA BAŞLANDI”

Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever ,”Altyapı hizmetleri eskiden köylerde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktaydı. Şuan bu altyapı hizmetlerinin büyük bir kısmı belediyelerin eline verildi. Böyle olduğu zamanda belediye dar imkânlar ile çalışmak zorunda kaldı ve tarımsal anlamda kaymalar meydana geldi. Tarımsal anlamda kaymalar meydana gelince üretim de sekteye uğradı. Üreten çiftçiler kazanamayınca olumsuz bir etki yaşanmaya başlandı. Kırsal kesimde seyrek bir yerleşim olduğundan ve belediyelerin uzak mesafelerde olduğundan dolayı oraya hizmet götürmekte zorlaştı. Hatay’ın yüzde ellisi kırsal kesimde yaşamakta diğer yüzde ellisi ise şehir merkezinde yaşamaktadır. Yaşanan bu olumsuzlukların ardından kırsal kesimden şehir merkezine göç söz konusu oldu. Ve göçlerin yaşanmasıyla şehir merkezinde sosyo-ekonomik durumda sıkıntılar yaşanmaya başlandı” dedi.

“HATAY’DAKİ SORUNLAR TÜRKİYE’NİN DİĞER İLLERİNDE DE MEVCUT OLAN SORUNLARDIR”

Narenciye sorununun sadece Hatay’da olmadığının altını çizen Sever,” Hatay’daki sorunlar Türkiye’nin diğer illerinde de mevcut olan sorunlardır. Narenciyede bu sene ağaçlarımız oldukça verimli. Bu yıl son on yılın en verimli yılıydı. Fiyatların düşme sebeplerinden biri de ihracatçılarımızın ayrı markalara giderek organize olmamasına bağlıdır. Tüketiciler de bunun bilincinde olduğundan dolayı ürün fiyatı düşüyor.Bundan dolayı vatandaşlarımıza tüketim alışkanlığı kazandırmamız gerekir” ifadelerine yer verdi.

“SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK AMACIYLA FİNANSAL YÖNDEN ÇOK İYİ DİZAYN GEREKİR”

Sorunların finansal etkiler ile ortadan kaldırılacağını vurgulayan Başkan Savaş,” Eğer herhangi bir çalışma gerçekleştirecekseniz o çalışmanın hazırlık kısmı oldukça önemlidir. Ve o çalışmanın hazırlık ve materyal kısmına oldukça önem vermeniz çalışmayı daha da değerli kılacaktır. Bizler maalesef hazırlık kısmını hızlı yapıyoruz. Avrupa’ya baktığımız zaman bir işlem yapılacaksa 6 ay veya 8 aylık bir süreç aşamasından geçmektedir. Bizler birçok işi çok hızlı yapıyoruz. Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları, Ziraat Odaları ve çiftçiler ile bir dayanışma kültürü oluşturulup ondan sonra bir yasa kültürü oluşturulmalı. Antakya Belediyesi iken 10 km çapımız varken şimdi Büyükşehir Belediyesi olunca çapımız on beş kat arttı. Suriyeli misafirlerimizin gelmesi ile de nüfusumuz 2 milyonu aştı. Köy Hizmetleri’nin kapanmasıyla Tarım Bakanlığı’nın birçok işlerine Büyükşehir Belediyeleri bakmaya başladı. Kırsal kesimde altyapının olmaması, şu şebekelerinin arızalı olması, kanalizasyon ve yağmursuyu sorunlarının olmasından dolayı herkes Büyükşehir Belediyelerinden bir şeyler istiyor. Kırsalda yaşayan çiftçilerimiz bizim kullandığımız gibi elektrik kullanırlarsa ileride ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. Bizler Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayollarının ilçelerde yapacaklarını yapıyoruz. Bu çalışmalar Büyükşehir’e yükleniyor ama bir yandan da Büyükşehir’in ekonomik donanımı eksik bırakılıyor. Böyle olunca da çiftçi kardeşlerimizle karşı karşıya geliyoruz. Sorunların önüne geçebilmek amacıyla finansal yönden çok iyi dizayn yapılması gerekir” dedi.

“KIRSAL KESİMLERDE YAŞAYAN ÇİFTÇİLERİN RAHATA KAVUŞMASI İÇİN ORTAK NOKTADA BİRLEŞMEK LAZIM”

Kırsal kesimdeki mezraların nüfus oranlarının azalmaması amacıyla bölgeye olanakların sunulmasına vurgu yapan Başkan Savaş,” Bir mezranın nüfusunu azaltmamak için oraya bazı artılar koymanız gerekiyor. Su fiyatları ve elektrik faturalarının azalması ile mezrada yaşayan vatandaşlar bir nebze de olsa rahatlarsa çiftçiliğine devam edebilir. Kırsal kesimlerde yaşayan çiftçilerin rahata kavuşması için ortak noktada birleşmek lazım. Böylece hem demokrasi hem de gelişmişlik anlamında ülkeye katkı sağlanabilir. Kanunların içeriklerinin net yazılması ile bizler de işlerimizi daha rahat yapabiliriz.Siyaset hizmet ve çözüm odaklı olduğu zaman hem zevkli hem de ülke ve millet adına yararlı olur. Ama sırf rekabet için siyaset yapılırsa o siyasetten çıkar. Biz ülkemiz adına birleşerek çözüm odaklı çalışmayı da bileceğiz” ifadelerini kullandı.

“BİR TOPLUMUN ÖNYARGILARINI YIKMAZSA SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ZOR ADIM ATAR”

Büyükşehir Belediyesi olunca tarım alanlarının imara açılmasını değerlendiren Başkan Savaş,” Bizler çalışmalar gerçekleştirirken bütün muhataplarımıza sorarak hareket ediyoruz. Birinci sınıf tarım arazileri bizim milli servetlerimiz ve onları korumak en büyük görevimizdir. Bizler tarım arazilerinin yapılanmaya açılmasını, ev, sanayi ve ticari anlamda kullanılmasının taraftarı değiliz. Avrupa’ya baktığınız zaman insanlar evlerini tarım alanı dışında yapmaya çalışıyorlar. Ben Belediye Başkanı olduğumdan beri bu konuyu oldukça önem veriyorum. Siyasi önyargıları yıkamamız gerekiyor. Bir toplum önyargılarını yıkmazsa sorunların çözümü için zor adım atar. Bizim Avrupa gibi gelişmiş bir toplumun zihinsel zenginliğine yakışır bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Böylece geleceğimize daha güvenle bakarız” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Büyükşehir Yasası’nın tarıma etkileri Köy TV’de yayınlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir