featured

Defne Belediyesi’nde ‘Koza Evi’ açıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Defne Belediyesi subaşı hizmet binasında İŞKUR ile işbirliği ile başlayan ipekböcekçiliği ve ipekçilik kursları Defne Belediyesi tarafından açılan Koza evine taşındı, koza evi Defne Belediyesince verilen kokteylle hizmete girdi. Koza Evinin hizmette giriş kokteylline Hatay valisi Ercan Topaca, Defne Kaymakamı Hakkı Uzun, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Doç. Dr. Nazan Savaş,  Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanı Bayram Öksüz, Yazı İşleri Daire Başkanı Mehmet Bozkurt, STK temsilcileri, Defne Kent Konseyi Başkanı Selim Harbiyeli, Defne Belediyesi meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman ipek böceği yetiştiriciliğin ve ipekçiliğin bölge ekonomisine sunabileceği katkıları vurguladığı konuşmasında “ Öncelikle bu projenin gerçekleşmesinde Defne Kent Konseyi İpekçilik Çalışma Gurubuna, Emeği geçen İŞKUR ve Halk Eğitim yetkililerine, Desteklerinden dolayı Valilik ve Kaymakamlığımıza teşekkür ediyoruz. Kurslarımızda İpek böceği yetiştirme ve kozadan iplik elde etme, ipliğin boyanması, tezgâh hazırlama ve dokumaya kadar olan bütün konuları sırasıyla uygulayarak, ipekçilik mesleğini tam anlamıyla öğrenmeleri hedeflenen kursiyerlerimizin kendi iş olanaklarını yaratmalarını, projenin sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir olmasını önemsiyoruz. Defne Belediyesi Olarak İnsanlarımıza istihdam sağlamaya yönelik tüm projelere olumlu ve sıcak bakıyoruz ”dedi.

Defne Belediyesinin açmış olduğu koza evinde incelemelerde bulunan Hatay Valisi Ercan Topaca emeği geçenleri kutladı, İpekçilik sektörünün Hatay için önemini vurgulayan bir konuşma yapan Vali Topaca ipekçiliğin maddi bir kazanca dönüşebilmesi için moda ve tasarımla birlikte yürütülmesi gerektiğini vurguladı.  Vali Topaca “Öğrendiğiniz bir bilgiyi ekonomik anlamda bir değere dönüştürebildiğiniz zaman kıymet ifade ediyor. Bu kurstan yetişecek arkadaşlara girişimcilikle ilgili destekler ile bu mesleği devam ettirmelerini öneriyorum. Devletimizin diğer imkânlarından yararlanmak suretiyle ipekçilik konusunda mevcut çalışmaları bir üst aşamaya çıkarın. Hatay’ı daha ileriye taşımak için bunları yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir kısır döngüye gireriz. Bunu aşmanın yolu tasarım, AR-GE çalışmaları yaptığınız işi moda ile birleştirme ve insanların ilgisini çeker hale getirmekle olur. İnşallah bu çalışmalar Hatay’ın ipekçilik alanındaki hareketini yükselişe geçirecektir.” dedi.

Bu proje ile 2014 yılında Hatay genelinde sadece 138 kg olan ipek kozası üretiminin kurs kapsamındaki çalışmalarla 300 kg üzerine çıkarılması hedefleniyor. Defne Belediyesince hizmete geçirilen koza evinin ipekçilik sektörüne olumlu katkılarının yanı sıra kente gelen yerli ve yabancı turistlerinde ziyaret edebileceği ve ipek üretiminin kozadan dokumaya kadar olan serüveninin de izlenebileceği bir ziyaret noktası olması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Defne Belediyesi’nde ‘Koza Evi’ açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir