featured

DOĞAKA Kalkınma Ajansı Yeni Başkanını Seçti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplantıda Kalkınma Kurulu Başkanı ve divan üyelerinin seçimi yapıldı. Yapılan oylamada Kalkınma Kurulu‘nun yeni Başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca oldu. Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Hatice Dilek Karadeniz Başkan vekili seçilirken, TÜMSİAD Osmaniye Şubesi Başkanı Murat Özkardeş ve Hatay Genç İşadamları Derneği Başkanı Aydın Toksöz katip üye olarak seçildi.

Bölgemizdeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetim kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Kalkınma Kurulu Toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Toplantının açılış konuşması DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız tarafından yapıldı. Yıldız, 2010-2013 yılları arasında ekonomik ve sosyal kalkınma hedefi ile mali destek ve teknik destek programlarıyla bölgeye 92.000.000TL kazandırıldığını ifade ederek, kamuoyunda hibe dağıtan kurumlar olarak görünen Kalkınma Ajanslarının, asıl hedeflerinin bölgenin topyekün kalkınmasına hizmet etmek olduğunu dile getirdi. Yıldız, Kalkınma Kurulu Başkanın görev süresinin 2 yıl olduğunu ve bu toplantıda yeni Kalkınma Kurulu Başkanı ve katip üyeleri seçiminin gerçekleştirileceğini belirtti.

Daha sonra söz alan Kalkınma Kurulu Eski Başkanı Şahin Balcıoğlu, Yeni Kalkınma Kurulu Başkanının seçileceğinden ve görevi gönüllü olarak devredeceğinden bahsetti. Sözlerine teşekkürlerini ileterek devam eden Balcıoğlu, seçimleri takiben 2014 yılında bölge için yapılması gerekenlerin görüşülmesini iletti. DOĞAKA’nın yeni bir kurum olduğundan ve DOĞAKA’nın yapamadıklarınız için destekleyen, kafanızdaki düşüncelere değer veren bir kurum olduğunu ifade etti.

Kalkınma Bakanlığı adına Kalkınma Kurulu toplantısında söz alan Ahmet Kındap DOĞAKA’nın ilk Kalkınma Kurulu toplantısına katıldığını ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının kurulduğu günden bugüne kadar çok yol kat ettiğini, ajansların bölgelerine yaptığı katkılar ile bölgelerin geliştiğini söyledi. Türkiye’de toplam 26 Kalkınma Ajansında 972 personelin çalıştığını, 972 personel içinden 800 kişinin uzman personel olduğunu söyledi. Kalkınma Ajanslarınca 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 5.800’den fazla projenin desteklenmesiyle 1,6 milyar TL’nin kaynak olarak aktarıldığını, eş finansman ile bu rakamın 3 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti.

2013 yılı içerisinde 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planının hazırlandığını söyleyen Kındap, yerelin görüşlerinin ulusal kalkınma planına aktarıldığını, yeni kalkınma planının daha bölgesel ve daha çok yerelliği içeren unsurları içerisinde barındığını belirtti. Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi belgesinin hazırlandığını ve onaylanma aşamasında olduğunu, 26 bölgede bölge planlarının hazırlanmakta olduğunu iletti. Kalkınma yaklaşımlarının yerel dinamikleri daha çok dikkate alan yaklaşımlar olduğunu vurgulayan Kındap, Kalkınma Kurularının temel ve yasal görevinin Kalkınma Ajanslarını yönlendirme, danışmanlık görevini üstlenme, bölge önceliklerinin belirlenmesi ve bölgenin sahipliliği bilincinin sağlanması olduğunu ifade etti. Ayrıca Kalkınma Kurullarının düzenli toplanması ve katılımın sağlanmasını istirham etti.

Ajans Yönetim Kurulu adına toplantıya katılan Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Teke konuşmasına Kalkınma Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu’na emekleri için teşekkür ederek başladı. TR63 Bölgesinin çok çalışan, aktif ve proje üreten bir bölge olduğunu söyleyen Teke, bununla birlikte bölgenin eksikliğinin Osmaniye ilinde proje üretilmesinde eksiklik yaşandığı olduğunu söyledi. Son olarak yeni seçilecek başkana iyi niyet dileklerinde bulundu.

Ajans Yönetim Kurulu adına toplantıya katılan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise konuşmasında katılımcılara ve Kalkınma Kurulu Eski Başkanı Şahin Balcıoğluna’na özverili çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti. Kalkınma Kurulunun yapısı 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Görevleri ve Koordinasyonu Hakkında Kanunun 1. maddesinde de belirtildiği üzere kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğinin geliştirilmesi olduğunu ifade eden Çinçin, DOĞAKA’nın proje geliştirilmesi açısından bölge işletmelerine, kamu kurum kuruluşlarına ve STK’lara ciddi destekler sağladığından bahsetti. Çinçin seçilecek olan Kalkınma Kurulu Başkanı ve Divanına başarılar diledi.

Konuşmaların ardından 64 üyenin katıldığı toplantıda, 2 yıl süresince görev yapacak Kurul Başkanı, Başkan Vekili ve divan üyelikleri için seçimi gerçekleştirildi. Yapılan oylamada Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Orhan Büyükalaca Başkan oldu. Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Hatice Dilek Karadeniz Başkan vekili seçilirken, TÜMSİAD Osmaniye Şubesi Başkanı Murat Özkardeş ve Hatay Genç İşadamları Derneği Başkanı Aydın Toksöz katip üye olarak seçildi.

Üyelere katılımları ve destekleri için teşekkür eden Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca konuşmasında Kalkınma Ajanslarının çalışmalarında üniversite ayağının çok önemli olması, Kalkınma Kurulu’nda katılımcılığın arttırılarak devam ettirilmesi, üniversiteyi ve bilimsel yaklaşımları proje çalışmalarına dahil edilmesi adına aday olduğunu belirtti.

Toplantının ikinci gününde söz alan Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, TR63 Bölgesi vizyon ve misyonunu anlatarak sözlerine başladı ve vizyonun ilkeler kapsamında hayata geçirildiğine değinerek Ajans ana organları olan Kalkınma Kurulu, Yönetim Kurulu, Genel Sekreterlik, Kalkınma Ajansı Organizasyon Yapısı ve Kalkınma Ajansı içerisinde yer alan birimler ve bu birimlerin görev ve yetkilerinden bahsetti.

2013 yılı ajans faaliyetleri ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Yıldız, 2013 yılı içerisinde düzenlenen Mali Destek Programları, SODES 2013 programı, ajans tarafından katılım sağlanan ve ajans tarafından düzenlenen fuar, konferans ve paneller, yapılan araştırma ve planlama çalışmaları ile düzenlenen eğitimlere ilişkin bilgi verdi.

Daha sonra söz alan Program Yönetimi Birim Başkanı Erdal İlbay, ajans destek mekanizmaları, DOĞAKA Programları ve proje bilgileri, önceki yıllarda özel sektöre yönelik düzenlenen mali destek programlarında aktarılan kaynak miktarları, 2014 yılı Mali Destek Programı hazırlık çalışmaları ve tasarlanan “Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı” ve “Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı”, 20 Aralık 2013’e kadar başvuruları devam eden Teknik Destek ve Doğrudan Faaliyet Destek Programları hakkında bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Hatay’dan 40, Kahramanmaraş’tan 34 ve Osmaniye’den 26 olmak üzere toplam 100 üyeden oluşan Kalkınma Kurulu toplantısına DOĞAKA Kalkınma Kurulu Eski Başkanı Şahin Balcıoğlu ve Kurul Üyelerinin yanı sıra Ajans Yönetim Kurulu adına Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Selçuk Acar, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Teke ve Kalkınma Bakanlığı adına Ahmet Kındap katıldı.

DOĞAKA’nın desteklemiş olduğu proje çıktılarının da sergilendiği toplantı Kurul Üyelerinin soru-cevap ve önerilerinin alınması ile tamamlandı. Toplantının ardından Kurul Üyeleri, Anadolu’nun ilk camisi olarak kabul edilen Habab-i Neccar Camii, DOĞAKA desteği ile kurulan ve Türkiye’nin ilk bitki müzesi olan Tıbbi-Aromatik-Endemik Bitkiler Müzesi ve Katolik Kilisesi’ni ziyaret etti

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DOĞAKA Kalkınma Ajansı Yeni Başkanını Seçti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir