featured

Dörtyol Devlet Hastanesinde Bir İlk

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşırı Şişmanlık (Obezite), günümüzde birçok önemli rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan ciddi bir sağlık problemi. Yapılan diyetler, egzersizler ve kullanılan ilaçlarla zayıflamak her zaman istenilen sonucu vermeyebiliyor. Bu nedenle mideye yerleştirilen ve aşırı şişmanlığa çözüm getiren yöntemlerden biri olan mide balonu Türkiye’de birçok il ve ilçede uygulanmamasına rağmen Dörtyol Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde uygulanmakta.

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Dörtyol Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Doğan ERKAL hastanemizde uzun zamandır uygulanan  endoskopi-kolo-noskopi (mide ve kalın barsakların görüntülenmesi), kapalı safra kesesi ameliyatı (laparoskopik kolesistektomi), kapalı mide fıtığı ameliyatı (laparoskopik nissen fundiplikasyonu) ve guatr ameliyatlarına ek olarak artık Dörtyol Devlet Hastanemizde günümüzün en yaygın hastalığı olan aşırı şişmanlık (obezite) için ameliyatsız mideye balon uygulamasına başladıklarını ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi mezunu Op. Dr. Doğan Erkal ayrıca uygulama ile ilgili bilgilerini bizimle de paylaştı.

Mideye Balon Nasıl Yerleştiriliyor ?

Balon, ameliyata gerek duymadan endoskopi yardımı ile ağız yoluyla yemek borusundan geçirilerek, endoskopik olarak gözle görülerek mide içine yerleştiriliyor. İşlem tamamen kansız ve hafif bir anestezi altında gerçekleştiriliyor. Hastanın entübe edilmesi, yani nefes borusuna tüp yerleştirilmesi gerekmiyor.

Kimlere, Niçin ve Ne Zaman Uygulanır?

Balon, şişmanlığın yardımcı tedavisinde kullanılır. Şişmanlığa bağlı başka hastalık risklerini (Diyabet, damar hastalıkları, eklem hastalıkları gibi..) önemli ölçüde azaltması açısından hastaya büyük yarar sağlar. Kilo kaybına ve kaybedilen kiloların korunmasına yardım eder.

Balon çıkartıldıktan sonra şişman kişinin kilo kaybının bir diyet programıyla devam etmesi sağlanmalıdır. Balon midenin içinde altı ay süre ile kalır.

Gerekli sürenin sonunda balon mideden yine ameliyatsız bir şekilde endoskopik olarak çıkartılır.

Bu yöntem, şişman kişinin altı ay içinde %20-25 civarında kilo kaybetmesini sağlar. Ayda en az 2-4, 6 ayda ise 15-25 kilo kaybı sağlanabilmektedir. Diyet ve egzersiz programlarının düzenli uygulanması ile 30-40 kiloya kadar kayıp beklenebilir.

Balon uygulanacak hastaların uyumlu kişiler olması, tedavinin başarılı olması bakımından önemli bir koşuldur. Hasta yeme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirme konusunda istekli ve kararlı olmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dörtyol Devlet Hastanesinde Bir İlk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir