featured

Fibromiyaljide En Önemli Destek: Fizik Tedavi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun süredir geçmeyen ağrılarınız varsa, gezmediğiniz doktor kalmadıysa; bir sürü kontrol ve tetkiklerden sonra fibromiyalji tanısı konulduysa üzülmeyin. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen; ilaç ve fizik tedavi ile hayat kalitesinin yükseltildiği Fibromiyalji’de fizik tedavinin yerini Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu ile konuştuk…

Fibromiyaljide fizik tedavinin yeri ve önemi nedir?

Fibromiyaljisi olan bir hastanın sırt veya bel bölgesinde ağrısı çok artmış ise, bu durumda ağrılı bölgeyi rahatlatmak için fizik tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir. Fizik tedavide hastanın eğitimi önemlidir, hastalığının ne olduğu, bu hastalığın sakat bırakmayacağı, şekil bozukluğu yapmayacağı, yaşamı tehdit etmediği anlatılarak hasta rahatlatılır. Hastalığın zaman zaman artıp azalacağı söylenir. Hasta hastalığı hakkında bilgi sahibi olursa, tedaviye yaklaşımı ve hastalığıyla baş etmesi daha kolay olacaktır.

Egzersiz hastalığın tedavisinde ne boyutta olmalıdır?

Fibromiyaljinin tedavisinin en önemli kısmını egzersiz oluşturur. Egzersiz ve spor hayatının bir parçası olmak zorundadır. Ayrıca hastalık hakkında bilgi sahibi olması da kişinin hastalığıyla baş etme yeteneğini artıracaktır. Düzenli egzersiz ve spor yapılması halinde sinir sistemindeki serotonin artacak ve hasta kendini daha iyi hissedecektir. Yani düzenli egzersiz antidepresan etki yaparak ağrı kontrol mekanizmalarının normalleşmesini sağlayacaktır.

 Egzersiz ağrıya neden oluyorsa bırakılmalı mıdır?

Fibromiyaljide egzersiz yapılması nedeniyle ağrı gelişmez. Ağrı spora veya egzersiz sırasında oluşan spor yaralanmasına bağlı olabilir. Oluşan yaralanma geçene kadar egzersiz veya spora ara verilir ya da dozu azaltılır. İyileşme olduktan sonra tekrar başlanmalıdır.

 Egzersizin temel amacı nedir? Hastalığı tamamen ortadan kaldırabilir mi?

Düzenli yapılan egzersiz vücuttaki ağrıyı kontrol eden mekanizmaların normale dönmesini sağlayacak. Sinir sisteminde mutluluk hormonu normalleşecektir. Bu sayede hastanın ağrıları azalacak, hatta kaybolacaktır.

Fibromiyaljinin tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Tedavide eğitim, en önemli ve birinci adımdır. Ağrı kontrolünü sağlamak için hastalığa bağlı uyku bozukluğu ve dinlenmesine yetmeyen uyku söz konusu olduğu için öncelikle düzenlenmesi önemlidir. Bu nedenle psikiyatrik yardım alınabilir. Bunun yanı sıra ağrı kontrolü için egzersiz ve spora başlanması, fizik tedavi uygulanması, masaj, antidepresan kullanımı, ağrılı bölgelere sıcak uygulama, akupunktur gibi yöntemler uygulanabilir.

Fizik tedavi fibromiyaljinin hangi belirtilerini azaltma konusunda daha etkilidir?

Fizik tedavi uygulamaları hastanın ağrılarını azaltarak, kas spazmının çözülmesine yardımcı olur. Böylece hastanın ağrının neden olduğu olumsuz duygularla baş etme gücü artar.

Hangi egzersizler uygundur? Hangileri değildir?

Fibromiyaljide germe, gevşeme ve kas kuvvetlendirme egzersizleri gibi bölgesel kaslara uygulanacak egzersizler verilir. Ayrıca, yürüme, yüzme, bisiklete binme, özellikle açık havada yapılacak sporlar hastanın kendisini daha iyi hissetmesine de yol açacağından önerilir. Yarışmalı sporlar, yaralanma riski fazla olduğundan çok önerilmez. Ancak hasta uzun zamandır düzenli olarak voleybol, basketbol vb. sporları yapıyor ise yapma da denilmez. Egzersiz ve sporu en az haftada 3 kez 45-60 dakika yapması önerilir. Yoga, pilates, tai-chi egzersizleri de tavsiye edilebilir.

Egzersiz yapabilmek için hangi yaş grubunda olmak gerekir?

Egzersiz için belli bir yaş grubu yoktur. Her yaşın ve herkesin yapabileceği bir egzersiz veya spor mutlaka vardır. Egzersize yeni başlayan kişinin bir anda yüklenmemesi temel kuraldır. İleri yaştaki kişilerin hangi egzersiz ve sporu yapabileceklerini ilgili hekime danışmaları ve spor yapmaya başlamadan önce de kardiyovasküler yönden değerlendirilmeleri gerekir.  Hafif dozda egzersiz ve spora başlamaları önerilir.

Hastalığın tedavisinde pilatesin yeri nedir?

Fibromiyaljide pilates vücudun tüm kaslarına yönelik yapılabildiğinden önerilen bir egzersiz çeşididir. Yalnız hastaya özel başlanmalı, yavaş yavaş ilerlenmelidir. Hasta egzersizleri öğrendikten sonra grup egzersizlerine katılabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fibromiyaljide En Önemli Destek: Fizik Tedavi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir