featured

Grip yerini saman nezlesine bıraktı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soğuk kış günlerinde görülen ateş, grip ve soğuk algınlığı, ısınan havalar ile birlikte yerini saman nezlesine bıraktı.

Yaz sıcaklarını yaşamaya başladığımız şu günlerde görülen hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntısı, burun geniz kulaklarda kaşıntının saman nezlesi olduğunu belirten Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsüm Duç Erol, saman nezlesine karşı alınabilecek önlemleri sıralıyor.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR 

Alerjik rahatsızlıklar herhangi bir yaşta görülebilir ancak genellikle bebeklik ve gençlik döneminde başlar. Genellikle ailesinde kalıtsal olarak bu hastalık olan kişilerde saman nezlesinin ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Hem anne ve babasında alerjik rahatsızlık bulunan kişilerde görülme ihtimali yüzde 47’dir. Bunun yanı sıra hava kirliliğin yoğun olarak görüldüğü büyük şehirlerde, köy ve kasabalara oranla daha sık rastlanır. Ayrıca bitki örtüsünün fazla olduğu yerlerde ve güneşli ortamlarda bahar nezlesi daha sık görülür.

DİKKAT! ASTIM GELİŞEBİLİR 

Alerjen olarak adlandırılan; polen, ev tozu gibi maddelerin vücuda girmesi sonucu bağışıklık sistemi ait bir yanıt gelişir. Bazı alerjik kişilerin bünyeleri ise bu duruma karşı aşırı reaksiyon gösterir. Bunun sonucunda saman nezlesi olarak bilinen rahatsızlık gelişir.

Alerjik bünyesi olanların, soğuk algınlığına, nezleye, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına karşı dirençleri azalmıştır. Ayrıca bu enfeksiyonlar esnasında daha fazla rahatsız olurlar, daha da önemlisi astım geliştirebilirler.

KLİMA FİLTRELERİ DEĞİŞTİRİLMELİ

Saman nezlesinden etkilenmemek için yapılması gerekenleri sıralayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Gülsüm Duç Erol, en etkili çözümün ise  allerjenden uzak durmak olduğunu ekliyor. Bunun yanı sıra; bütün örtü ve eşyalar anti alerjik maddelerden olmalı, özellikle yatak odasında halı kullanılmamalı, tüylü ve içi dolu oyuncaklar kaldırılmalı, rutubet önlenmeli, polen yayılımının yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı ,battaniye ve yataklar pamuk veya mümkünse tamamen toz geçirmeyecek şekilde kılıflı olmalı, sunî boyalı gıdalar, meşrubatlar, boyalı sakız, dondurma yenmemelidir. Ayrıca klimalarda kullanılan filtreler her ay değiştirilmeli, alerjenleri tutan özel filtreler kullanılmalıdır. Hava değişimini içeride bulunan havayı kullanarak temizleyen, dışarıdaki havayı kullanmayan özel klimaları tercih edilmelidir.

Hastalığın tedavisinin hastanın alerji yapan maddeden uzak kalması ile mümkün olabileceğini bildiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Gülsüm Duç Erol, alerji hapları, steroidli burun spreyleri ve alerjik göz damlalarının hastalığa fayda sağlayacağını dile getirdi. Ancak bu ilaçların doktor kontrolünde alınması gerektiğinin de altını çizen Dr.Gülsüm Duç Erol, yanlış kullanılan ilaçların alerjik reaksiyonu tetikleyebileceğini de ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Grip yerini saman nezlesine bıraktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir