featured

Hassa’da yüzyıllardır süren gelenek; Katran yapımı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

60Birçok bölgemizde katranın yılan ve tarla farelerini kovmada kullanıldığı, bazı bölgelerde toynağı yaralanmış hayvanların toynaklarına sürüldüğü belirten Hassa Gazeluşağı Mahallesinden Ali Kuşçu Katran’ın nasıl yapıldığını anlattı.

İki çeşit Katran olduğunu ve bölgede sadece kendisinin katran ürettiğini belirten Ali Kuşçu ‘Sarı katran hayvanlara eskiden bu yana içiriliyor, eskiden yoğun talep vardı ama şimdi pek az üretiyoruz. Hayvanları rahatsız olan vatandaşlarımıza veriyoruz, onlarda ilaç olarak yıllardır kullanıyorlar’ Dedi.

Kara Katran Çam odunlarının özünden çıkartıldığını belirten Kuşçu ‘Kara katran genelde uyuz olan hayvanlarda kullanılıyor. İkisinin arasındaki fark sarı katran ilaç yönünden, kara katran uyuz yönünden hayvanlar üzerinde kullanılıyor.’ Dedi.

Dağdan kurumuş çıra tabir edilen ağaç köklerini toplayarak zahmetli bir süreçten geçerek Katran’ı hazırladığını belirten Kuşçu şunları söyledi;

Dağdan çok uzun yıllar kalmış ağaç köklerini toplayarak çıra olan yerlerini ayırıyoruz. Topladığımız çıraları küçülterek tenekelere sıkıştırıyoruz. Yere gömdüğümüz tenekenin üzerine kapak koyarak çıra ile doldurduğumuz tenekeyi hava almayacak şekilde sıkıştırıp odunla 2 saat boyunca yakıyoruz. Ateşle tenekenin içinde özü çıkan çıranın özü alttaki tenekede süzülüp katran haline geliyor.

Eskiden yoğun talep vardı, o yüzden büyük kazanlarda yapıyorduk, şimdi fazla talep olmadığı için küçük tenekelerde az miktarda talebe göre çıkarıyoruz.

 

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
4
vir_sl_
Virüslü
Hassa’da yüzyıllardır süren gelenek; Katran yapımı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir