featured

Hatay Eski Valisi Yener Rakıcıoğlu’nun Ardından

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı;Kadir ASLAN

Emekli Hatay Valisi Yener Rakıcıoğlu 14 Ocak 2014 Çarşamba günü Ankara’da vefat etti.

Yener Rakıcıoğlu 1936 yılında Rize’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Erfelek, Aybastı, Posof, Altıntaş, Devrek, Keskin ve Orhangazi Kaymakamlıkları; Van, Kırşehir Vali Yardımcılığı; Adıyaman, Bitlis, Bolu, Sakarya ve 1999-2001 yıllarında da Hatay Valiliği yaptı. 04 Nisan 2001 tarihinde Hatay Valisi iken yaş haddinden emekli oldu.

Bir süredir beyin kanaması sebebiyle Ankara’da tedavi gören emekli Hatay Valisi Yener Rakıcıoğlu 79 yaşında vefat etti.

Ben, 40 yıldır Hatay’da pek çok vali ile tanıştım. Yener Rakıcıoğlu en çok beğendiğim valilerden birisiydi.

1999 yılı Sakarya depreminden sonra Hatay’a tayin edilmişti. Çalışmalara çok hızlı başladı ve kalıcı hizmetlere imza attı.

07 Kasım 1999’da Dörtyol’u ilk defa ziyaret etti. 19 Aralık 2000’de Dörtyol İlk Kurşun kutlamalarına katılan ilk Hatay Valisi oldu. İlk Kurşun Müzesi’ni ziyaret etti belediye yetkililerinden bilgiler aldı.

Hatay Valisi Yener Rakıcıoğlu, 19 Aralık 2000 tarihinde Dörtyol İl Kurşun Müzesi’nin ziyaret defterine şunları yazmıştır:

“Bu gün 19 Aralık 2000. İlk Kurşun’nun 82. Yıl dönümü.

Bizi bu günlere kavuşturanları bir kez daha hürmetle anıyor ve ruhları şad olsun diyorum. Ayrıca bu büyük günün anısını ebediyen yaşatacak olan bu güzel müzeyi açanları da tebrik ediyorum. Teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

20 Kasım 2000 tarihinde Dörtyol’da, benim yazdığım, belediyenin kültür yayını olarak basılan “Dörtyol İlçesi Şehitlerimiz” adlı kitabın basın ve tanıtım toplantısına katıldı. Şehit ailelerine çeşitli ödüller verdi.

Hatay’a havaalanı yapılması, Valiliğe Hatay Devleti Vilayet Cumhuriyet Müzesi’nin açılmasını sağladı.

Genelkurmay Başkanlığı’na bir yazı yazarak Antakya tarihi ile Dörtyol’un Milli Mücadele ve İlk Kurşun’unu birleştirerek “Hatay Tarihi” olarak Hatay’ın bütün okullarında okutulmasını istemişti.

Hatay’dan ayrılırken Hataylılara şöyle seslenmişti:

“1,5 yıldır şerefle hizmet verdiğim Hatay’ımızdan ayrılıyorum.

81 vilayet içerisinde çok değişik kültürel, ekonomik, coğrafi ve sosyal bir yapıya sahip olan bu vilayete sahip çıksınlar. Ve bu vilayeti Türkiye çapında tanıtmaya çalışsınlar. Ben bu duygularla Hatay’dan ayrılıyorum. Allah’a ısmarladık” dedi ve Hatay’dan ayrıldı.

Emekli olduktan sonra Ankara’da karşılaştığı bir Hataylı’ya şunları söylemişti: “Hatay’da adam gibi adam milletvekilleri seçmediğiniz müddetçe hiçbir zaman hizmet göremez, ileriye gidemezsiniz!…”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından 2013 yılında “Hatay Valisi Yener Rakıcıoğlu 1999-2001” Hayatı ve çalışmaları Mezuniyet Tezi olarak hazırlanmıştı. Bu güzel eserini göremeden gitti…

15 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da toprağa verilen merhum Yener Rakıcıoğlu’na Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay Eski Valisi Yener Rakıcıoğlu’nun Ardından

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bu güzel memlekete bir taş koyan her insandan Allah razı olsun. Görevi esnasında çalışmaları takdir eden Valimize de Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun. Yakınları ve sevenlerine de sabırlar diliyorum.

    Cevapla