featured

Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Plan, Siyasi Partilerin Hatay İl Başkanlarına Tanıtıldı

 Hatay Valisi  M. Celalettin Lekesiz’in başkanlığında, AK Parti Hatay İl Başkanı İsmail Kimyeci’nin ev sahipliğinde, siyasi partilerin Hatay İl Başkanlarının katılımı ile düzenlenen toplantıda ‘Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’ değerlendirildi.

 Vali Lekesiz, her ay farklı bir siyasi partinin Hatay il başkanının ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıda, ilimiz konularının bir tanesinin ele alınacağını, bu yönde hep birlikte karar alındığını hatırlatarak, bu ayki ev sahipliğinden dolayı Sayın Kimyeci’ye teşekkür etti.

Antakya Oteli’nde gerçekleşen toplantıya, AK Parti İl Başkanı İsmail Kimyeci, MHP İl Başkanı Adnan Akdaş, BDP İl Başkanı Mahmut Aydıncık ve BDP Eş Başkanı İlmiye Kızılay, BTP İl Başkanı Fehmi Uçar, DP İl Başkanı Mehmet Taze, SP İl Başkanı Necmettin Çalışkan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İl Başkanı Mustafa Köse katıldı.

 -Hatay, Tarım Sektörü Açısından Adeta Bir Cennet-

 İlimizin tarımı hakkında bilgi veren Vali Lekesiz, sahip olduğu ovaları, iklim kuşağı, florası ve faunasına bakıldığında ilimizin tarım sektörü açısından adeta bir cennet olduğunu ifade ederek, 2000 yılı itibarıyla yıllık tarımsal üretiminin parasal karşılığının 575 milyon lira iken 2012 yılında bu rakamın 3 milyar 347 milyona ulaştığını söyledi.

 İlimizin bu rakamla Türkiye’nin ilkleri arasında olduğunu ancak sahip olduğu değerlere bakıldığında elde edilen gelirin çok daha fazla olması gerektiğine dikkat çeken Lekesiz, “Sahip olduğumuz bu değerler başka ülkelerin elinde olsaydı bu gelir daha mı az yoksa daha mı fazla olurdu? Daha fazla olurdu diyorsak o zaman aklımızı kullanacak ve gereken çalışmaları yapacağız.” diye konuştu.

 -Plan 972 Veri Analiz Edilerek Hazırlandı-

 Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’nın tam da bu amaca yönelik olduğunu ifade eden Lekesiz, planın76belediye ve362köy ziyareti yapılarak, 972verinin analizi sonucunda18aylık bir süreçte hazırlandığını, ilçe ve köy bazında kümelenme esasına göre ürün deseni haritalarının belirlendiğini ifade ederek, Hatay’ın; bölgenin ve Ortadoğu’nun tarım ve ticaret üssü olmasını hedefleyen bir çalışma olduğunu kaydetti.

 -Öğrenmenin En Pahalı Yönetimi Deneme-Yanılma Yöntemidir-

 Plana büyük önem verdiklerinin altını çizen Lekesiz, “Çünkü öğrenmenin en pahalı yöntemi deneme-yanılma yöntemidir. Kulaktan dolma bilgilerle üretim yapılırsa ürün elde kalır. Oysa dünya pazarlarının talep ettiği kalitede ürünlerin yetiştirilmesi durumunda ürün elde kalmaz. Bu planda hangi parselde ‘iyi’ değil ‘en iyi’ hangi ürün yetişir bunlar belirlendi. Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu A’dan Z’ye hemen her şey bu planda var.” şeklinde konuştu. Lekesiz, planın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker, Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine de anlatıldığını, plana bu anlamda destek verildiğini de sözlerine ekledi.

 AK Parti Hatay İl Başkanı İsmail Kimyeci ise, düzenlenen toplantının; ilimizde yürütülen hizmetler ve çalışmalar konusunda bilgilenmek açısından, varsa sorunlardan haberdar olarak çözümü konusunda ortak duygu ve düşüncelerin fikir düzeyinde paylaşılması açısından önemli olduğunu ifade ederek, teşriflerinden dolayı katılımcılara teşekkür etti.

 -Plan Kapsamında Yürütülen Çalışmalar-

 Siyasi parti Hatay il başkanlarının öneri ve görüşlerini dile getirdiği toplantıda daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi plan kapsamında 2011-2012 döneminde gerçekleşen çalışmaları ve gelişmeleri anlattı. Buna göre plan kapsamında ürütülen çalışmalardan bazıları şunlar:

 Hatay’ın IPARD Programı kapsamında hayvancılık desteklerinin uygulandığı iller arasına alınması, Altınözü-Enek Bölgesi’nde ‘Organize Hayvancılık Bölgesi’ projesinin onaylanması talepleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na iletildi. Sayın Bakanımızın konuyla yakından ilgilenmesi sonucunda ilimiz hayvancılıkla ilgili IPARD destekleri kapsamına alındı.

 Altınözü-Enek Bölgesi’nde ‘Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’ projesi başlatıldı.

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ilimiz tıbbi ve aromatik bitkilerde ‘Pilot İl’ olarak belirlendi. ‘Hatay Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’ kuruldu. İlçelerde ‘Eğitim Merkezleri’ ve İl Merkezinde ‘Danışma Ofisleri’ kuruldu.

 Toplam 460bahçe kuruldu ve247 bin 276adet fidan dikildi. İlimiz genelinde muz yetiştiriciliği yüzde 293 artırıldı. Yayladağı İlçemiz çilek yetiştiriciliği ile anılmaya başladı, çilek üretimi bölgede yüzde 173 artırıldı. Şeftali üretimi yüzde 47, nar üretimi yüzde22, üzüm üretimi yüzde45oranında artırıldı. Dane Mısır, Ayçiçeği, Arpa ve yem bitkilerinde 5 yıllık hedeflere ulaşıldı. Tıbbı ve Aromatik Bitki Müzesi kuruldu. Hatay Defne Envanteri ve Üretim Planlaması hazırlandı.

hatay kalkınma planı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir