featured

Hatay İli Tıbbi Aromatik Bitkiler Eylem Planı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay ili Tıbbi ve Aromatik Bitki türleri açısından oldukça zengin bir varlığa sahiptir mevcut tıbbi ve aromatik bitkiler varlığının tespiti, aktüel üretim potansiyeli, uygulanması gereken rehabilitasyon tekniklerinin ortaya konması, arttırılabilir tıbbi ve aromatik bitkiler varlığı ve üretim potansiyelinin belirlenmesi gibi faaliyetlerin yanı sıra sektörle ilgili güncel bir veri bankası oluşturulması ve sektörde güçlü bir konum sağlayacak bitki türlerinin belirlenmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından TR63/14/DFD/0006 Referans numaralı “Hatay İli Tıbbi Aromatik Bitkiler Eylem Planı” isimli adlı proje hazırlanmış ve DOĞAKA tarafından kabul edilmiştir. Proje 3 aylık bir sürede gerçekleştirilecektir. Proje bütçesi 42.500 TL olup tamamen DOĞAKA tarafından finanse edilmektedir.

Proje açılış toplantısı 31.10.2014 tarihinde Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesinde düzenlenmiştir.

Açılış toplantısında proje hakkında bir sunum yapan İl Müdürümüz Aydın Tüfekçi;

Hatay doğalında bu güne kadar 2.000’den fazla farklı bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 300 kadarı endemiktir. Ülkemizde yetişen 10.000 bitki türünün 3.300 kadarı endemiktir. Buna gören Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık %10’u İlimizde yetişmektedir.

Türkiye Florası’ndaki kareleme sistemine göre Hatay’ın da içinde bulunduğu C6 karesinde (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis ve Gaziantep) 126 familyaya ait 2.577 bitki türü bulunmaktadır.

Hatay sınırları içinde yetişen 2.000 bitki türünün 550 tanesinin tıbbi ve aromatik bitki olduğu, ancak yapılacak literatür çalışmaları ile bu sayının çok daha artacağı tahmin edilmektedir.

Sektörün güçlü ve zayıf yönlerinin analizi yapılacaktır. İlçelerde gerçekleştirilecek ortak akıl toplantılarında sektörün güçlü ve zayıf yönleri tespit edilecektir. MKÜ, Orman İşletme ,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Müdürlüğü , STK ve sektörün katılımı ile gerçekleştirilecek toplantılar sonucunda sektörün katma değerini artıracak çözüm önerilerinin başlıkları belirlenecektir. Sektörle ilgili faaliyet planlaması gerçekleştirilecektir. Sektörün markalaşması için gerekli faaliyetler ve alınacak tedbirler belirlenecek ve Tıbbi Aromatik Bitkiler eylem planı hazırlanacaktır.

İlçelerde mahalle bazında toplanarak elde edilen ve yetiştiriciliği yapılan ürünlerin listesi, İlçe bazında mevcut kurutma, paketleme, işleme tesisleri ve kapasiteleri belirlenecektir ‘dedi

Toplantıda söz alan DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ‘ise tarımın ilimiz ve TR63 Bölgesindeki önemine vurgu yaparak projenin ilimiz ve bölgemize hayırlı olmasını diledi.

Projede Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof Dr. Abdullah Gül ve Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr Ahmet İlçim danışman olarak görev almaktadır.

Proje kapsamında Antakya, Altınözü ve Yayladağı ilçeleri GZFT analizleri 31.10.2014 tarihinde, İskenderun, Payas, Arsuz, Dörtyol, Belen ve Erzin  İlçe toplantıları ise 01.11.2014 tarihinde yapılmıştır.

Toplantılarda Sektör hakkında ilçelerden bilgi ve proje önerileri alınmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay İli Tıbbi Aromatik Bitkiler Eylem Planı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir