featured

Hatay İskenderiye Yarıkkaya Aşıkları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antakya Belediyesi’nin katkılarıyla yayınlanan “Hatay İskenderiye Yarıkkaya Aşıkları” adlı öykü kitabı Aralık 2010’da piyasaya çıkmıştır. 140 sayfadan oluşan kitap İskenderunlu Kaan Metin Çelik tarafından kaleme alınmıştır. Yazarın şiir ve öykü dalında yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

Kitap hakkında Önsöz’den şu bilgileri alıyoruz: “Yarıkkaya; Amanos Dağlarının jeolojik yapısının değişimlerinin ve depremlerin oluşturduğu bir doğa harikası… İskenderiye’nin, 1615 ve 1822’deki depremle üçte ikisi yerle bir oldu. Yarıkkaya son halini aldı.

Bu öyküde, Akdeniz Bölgesi’nin güneyindeki İskenderiye’nin gelinciklerinin, fulya çiçeğinin, palmiye ağaçlarının güzelliklerini, kadife güllerini hissedeceksiniz, onlarla yaşayacaksınız. Öykümüzde anlatılan olaylar, günlük yaşamda karşılaşılan türden olsa da, yaşamın çeşitli nedenlerle şaşılacak bir şekilde değişebileceğine tanıklık edeceksiniz. Zamanın her diliminde ve her yerde aşkların ölümsüzlüğüne şahit olacak ve sizler de aşkı yaşayacaksınız.

Öykümüzün yaşandığı İskenderiye, günümüze kadar birçok değişikliğe uğrayarak gelmiş ve İskenderun olmuştur.

Değişmeyen tek şeyse, Amanos Dağlarının bir parçası olan o muhteşem Yarıkkayadır.”

Hikâye, Oğulçay adlı dedenin kız torununun Almanya’dan İskenderun’a gelişiyle başlıyor. Oğulçay adlı yaşlı adamın oğlu Almanya’ya gider, orada bir Alman kızla evlenir. Sonra ölür ve oraya gömülür. Yaşlı adamın Almanya’da bir kız torunu varmış, bu torun dedesini ve yaşadığı yeri hiç görmemiş, merak ederek Hatay’a gelmeye karar verir. Torunun ismi Aleyna imiş. Daha ilk anda İskenderun Yarıkkaya ilgisini çeker torun Aleyna’nın. Dedesinin yaşadığı İskenderun Aşkarbeyli’ye giderler. Torun Aleyna her şeyi merak ediyor. Dörtyol’un narenciyesini, İskenderun’un İSDEMİR’ini, 39’uncu Mekanize Piyade Tugayı’nı, İskenderun’un sel baskınını, Sevgililer Mezarlığı’ndaki Sencer ve Gülizar’ın aşklarını ve bu aşktan doğan tek evlatları olan Eshat’ın Şeyda ile olan sevdalarının hikâyesini uzun uzun anlatıyor torununa Oğulçay dede.

Yazar, doğaya olan sorumluluğunu kitabın sonunda şöyle dile getiriyor: “Bugüne kadar çıkan kitapların basımında kullanılan kâğıdın elde edildiği on beş ağaca karşılık kırk beş fidan doğaya iade edilmiştir.”

Kitabın sayfalarını Hatay’ın değişik yerlerinin fotoğrafları süslemektedir.

Adil Çetin

Araştırmacı Yazar

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
4
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay İskenderiye Yarıkkaya Aşıkları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir