featured

HATAY nere, ANTAKYA nere!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı: Zafer Sarı

Birileri çıkıp her fırsatta Hatay’ı iyi tanıtamıyoruz, diyerek ahkâm kese dursun, Hatay sevdalısı olan ve Hatay konusunda yirmiden fazla kitap yayınlamış olan biri olarak benimde kafam karışmaya başladı. Hatayla ilgili yanlışların düzeltilmesi, yerli ve yabancı konuklara bu güzel yurt parçasını doğru tanıtmak için her fırsatta yazılar yazıldı gerçekler dile getirildi. Ancak bu konularla ilgilenenler yazılanları ve söylenenleri ne görüyor nede duyuyorlar. Hatay’ın Tarihinden, Kültür ve Turizminden sorumlular, Lütfen bu gibi bilgi kirliliklerinin önüne geçeniz ve Halkın doğru bilgi edinmesi için gerekli çalışmayı yapınız.

İlçelerden Merkez ilçe Antakya’ya istikametini gösteren bilgi levhaları kafaları karıştırıyor. Erzin, Dörtyol, Samandağ gibi ilçelerinden merkez ilçe Antakya istikametine gelirken, Levhalarda Antakya yerine HATAY yazılarak Antakya yok sayılmaktadır. Hatay büyük şehir olduktan sonra bu konular daha da karmaşık bir hale getirildi. Burada Hatay neresi, Antakya neresi olduğunu ilgililere bir daha duyurmak istiyoruz. İnşallah duyarlar ve gereğini yaparlar.

HATAY

Atatürk, Tarihi gerçeklere dayanarak 1936 yılında Yöreye Hatay adının verilmesini uygun görmüş ve 2 Kasım 1936 yılında, Antakya -İskenderun ve Havalisini ifade edecek olan HATAY adını koymuştur. Zira 1936 yılına kadar Hatay adı dahi yoktu.

Atatürk 2 KASIM 1936 YILINDAN HATAY silahlı mücadelesinin önemli kişilerinden (sonra Hatay devleti reisi olacak) Tayfur Sökmeni huzuruna çağırarak, ”Sökmen bu günden sonra Hatay davasına resmen el koyduk. Antakya-İskenderun ve Havalisinin adı bundan böyle Hatay’dır. Faaliyetinizi bu isim altında yürütünüz. Allah utandırmasın ve Muvaffak etsin” Diyerek Hatay Adını o gün koymuştur.  Atatürk isteseydi bölgeye, İskenderun veya Antakya ismini de koyabilirdi.

Daha sonra, Türkiye ile Fransa arasında 26 Ocak 1937 günü yapılan anlaşma sonunda İskenderun sancağının toprak bütünlüğü garanti altına alındı. Daha sonra İskenderun sancağı Atatürk’ün verdiği ”HATAY” ADI, milletler cemiyeti bünyesinde de resmiyet kazandı. 2 Eylül1938 tarihinde “HATAY” adı altında bir devlet kuruldu ve Antakya merkez olarak kabul edildi.

29 Haziran 1939 tarihinde, Hatay devletinin Anavatana katılmasının ardından,7 Temmuz 1939 tarih ve 3711 sayılı kanunla, Türkiye’nin birinci sınıf 63. vilayeti olarak “HAZTAY” vilayeti kuruldu ve Türkiye haritasındaki yerini almış oldu. Merkez ilçe Antakya olmak üzere; İskenderun, Kırıkhan, Reyhanlı, Altınözü, Yayladağı, Arsuz, Payas, Erzin, Defne, Kumlu, Dörtyol, Hassa, Samandağ, Belen olmak üzere 15 ilçesi bulunuyor.

 

 

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HATAY nere, ANTAKYA nere!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir