featured

Hatay Orman Yangınlarında En Riskli Bölge

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre ülkemizin güney, batı ve Marmara bölgeleri Cuma gününden itibaren 5 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıması sebebiyle alınan tedbirler ve vatandaşlarımızın ve kamuoyunun dikkatini çekmek gayesiyle basın toplantısı düzenledi.
İbrahim Çiftçi, bu hassas günlerde kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla düzenlemiş olduğumuz toplantıya göstermiş olduğunuz katılım ve ilgiden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Valiliklere genelge gönderilmiş ayrıca tüm basın kuruluşlarımıza da Basın Bülteni gönderilmiştir.
Genelge 05 Eylül, Perşembe gününden itibaren 6 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıdığı, özellikle rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınlarının bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köyleri, tatil sitelerini de tehdit ettiği, bu yüzden hava şartlarının yangına sebep olması, özellikle rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması, orman içerisinde ve yakın yerlerde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca, orman yangınlarına sebebiyet verenler  tespit edilerek kanunda öngörülen cezai müeyyideler uygulanacak ve meydana gelen  zarar da  kendilerinden tazmin edilecektir.
Türkiye ve Antalya’da Son 3 Günde (4-5-6 Eylül ) Meydana Gelen Yangın Sayıları
4-5-6 Eylül tarihlerinde 96 adet orman yangını çıkmıştır. Aynı tarihlerde 110 adette kırsal alan yangınına müdahale edilmiştir.
4-5-6 Eylül tarihlerinde Antalya’da 26 adet orman yangını çıkmıştır.1-2-3 Eylül tarihlerinde ise 1 adet orman yangını çıkmıştır.
Ormanlarımızın Yangına Hassaslık Oranları
Ülkemizin özellikle Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan ve ülkemiz ormanlarının yaklaşık  % 60’ına tekabül eden 12,5 milyon hektarlık kısmı yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır.
Teknolojik Gelişmeler
Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 776 adet kuleden ormanlar 24 saat gözetlenmektedir.
Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemi olarak 2012 yılında 77 gözetleme kulesinde 154 kamera kullanılmıştır, 2013 yılında kamera sayısı 164’e çıkarılmıştır.
Yangın söndürme süresini kısaltmak için ülkemiz genelinde havuz ve gölet sayısı 1.850 adede ulaşmıştır.
Orman yangınlarına müdahale süresi 2002 yılında 40 dakika iken 2012 yılında bu süre 18 dakikaya indirilmiştir.2015 yılında hedefimiz orman yangınlarına ilk müdahale süresini 15 dakikaya indirmektir.
Orman yangınları ile mücadele çalışmalarında gerçekleştirdiğimiz projeler ile ödüller kazandık dedi.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay Orman Yangınlarında En Riskli Bölge

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir