featured

Hatay Tarım Üssü Oluyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’da tarım alanlarının geniş yer tutmasına rağmen bir türlü istenilen verimin alınamaması ve üretilen ürünlerin ihraç edilememesi gibi sebepler başta Hatay Valiliği olmak üzere birçok kurumu harekete geçirdi

2009 yılında Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in öncülüğünde, Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü harekete geçerek bölge bölge Hatay’daki tarım alanlarının özelliklerini belirledi.

DOĞAKA’DA DESTEK VERDİ

Yaklaşık olarak iki yıl boyunca karış karış, her tarım alanının özelliği ve nelerin o bölgede daha verimli yetişeceği belirlenerek 2011 yılında Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Palanı oluşturuldu. Bu plana bölgenin en önemli maddi destekçileri arasında yer alan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) da destek verdi.

DEVLETİN YENİ SİSTEMİ KULLANILACAK

Stratejik planla hangi bölgede hangi üründen ne kadar verim alınabileceği, daha doğru deyimle, hangi bölgede en iyi hangi ürünün yetişeceği belirlendi. Bunun ardından bölgede yer alan çiftçilere geleneksel yöntemden vazgeçerek yeni sistemle çiftçilik yapmaları konusunda eğitimler verilmeye başlandı. Devletin yeni sistemi kullanacak çiftçilere gerekli maddi desteği vereceği, aynı zamanda kaliteli ürün fidelerini de belli bir ücret karşılığında hibe edeceği anlatıldı.

YENİ SİSTEMLE 2011’DE ÜRETİME BAŞLANDI

Tüm bu çalışmaların ardından Hatay’da 2011 yılı itibariyle girişimci çiftçiler, bölgelerinde en iyi verimin alınacağı belirtilen ürünleri, yeni sistemle üretmeye başladılar. Bu çalışma ilk meyvelerini de vermeye başladı. Hatay genelinde yeni sisteme geçen ve bu siteme ayak uyduran yaklaşık 900 çiftçi, yeni sistemle birlikte elde ettikleri geliri 3-4 kat artırmaya başladı. Önceden pazarlarda satılan ürünleri artık tarlada tüketiciler tarafından alınmaya başladı.

HATAY 3. BÜYÜK ÜRETİCİ İL

2011-2015 yılları arasını kapsayan Hatay İli Kırsal Kalkınma ve Stratejik Planı meyvelerini vermeye devam ediyor. Stratejik plana uyum sağlayan Hataylı üreticiler, bölgede asla yetişmez denilen muz, kivi gibi ürünleri yetiştirmeye başladı. Hatta daha da ileriye giderek Hatay’ı bir muz üretim üssüne çevirmeyi başardı. Hatay yeni kurulan muz seralarıyla birlikte Türkiye’nin muz üretiminde Antalya ve Mersin’in ardından 3. Büyük üretici il olmayı başardı.

DAHA FAZLA ÜRÜN

Stratejik planı destekleyen yetkili kurumlarda çok cazip koşullarda üreticilere kredi ve hibeler vermeye başladı. Başta DOĞAKA ve TKDK olmak üzere birçok kurum yüzde 50 hibe desteği sağlayarak çiftçileri yeni sisteme geçirmek için çalışmaya devam ediyor. Bu plan sayesinde Hatay’daki üreticiler hem ihracat odaklı üretim yapmaya hemde daha fazla ürün elde etmeye devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay Tarım Üssü Oluyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir