featured

Hatay’ın Romanı Yazılıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikalı Profesör Miriam Cooke Hatay’ı Anlatan Romanı İçin MKÜ’de Söyleşi Yaptı

Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve Cemil Meriç Düşünce ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlenen programda Amerikalı Profesör Miriam Cooke “Hatay’ın Romanını Yazmak” adlı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Projesiyle ilgi yeni fikirler edinmek istiyor

Profesör Cooke, Atatürk Konferans Salonu’ndaki söyleşisinde Hatay’ın İskenderun İlçesinde 1940’lı yıllarda diplomat olarak görev yapan babasının hatıralarından yola çıkarak Hatay’ı anlatan ve içeren romanıyla ilgili bilgilere yer verdi. Henüz hazırlamakta olduğu romanından bölümler okuyan Cooke, söz konusu projesini Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencilerine anlatmak ve yeni fikirler edinmek üzere üniversiteye geldiğini ifade etti.

1940’lı yıllardaki raporlara yer verdi

Aynı zamanda Ortadoğu Uzmanı olan Cooke, elde ettiği raporlar ışığında 1940’lı yıllarda yabancıların özellikle de İngiltere’nin Türkiye üzerindeki baskılarından da bahsetti. O yıllarda Türkiye içerisinde birçok yabancı ajanın kol gezdiği bilgisini veren Cooke, Türkiye için yabancıların kendi aralarında büyük bir çekişme yaşadığını aktardı. Kitabında Hatay ve İskenderun hakkında geniş bir şekilde yer vereceğini dile getiren Cooke, o dönemin Türkiye’sinin siyasal ve toplumsal durumunu da kitabına yansıtacağını kaydetti.

Ortadoğu ve Arap dünyası ile ilgili çalışmaları bulunan Cooke, modern edebiyatta kadın ve savaş temaları üzerinde durmuş, Müslüman kadınların feminist fikir ve hareketlerini ele almıştır.

“Roman hayata dair anahtardır”

Programa katılarak söyleşi öncesi konuşma yapan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, toplumsal yaşantının şekillenmesinde ve medeniyetin izlerinin geleceğe doğru taşımasında gençlere en önemli rehberlerden bir tanesinin edebiyat olduğunu onun içinde de romanın yer aldığını dile getirdi. Rektör Güder, toplum içerisinde cins beyinler, sıra dışı beyinler, sıra dışı akıllar olarak adlandırılan farklı kişiliklerin düşünme, anlama, hayatı çeşitli şekillerde anlamlandırma yollarını romanlardan öğrenebileceğimizi ifade ederek şöyle devam etti: “Bu anlamda roman, vizyon genişletme adına bakış açımızı çeşitlendirmede, farklı düşünce yollarını anlama adına başka insanları görmeden, onlara dokunmadan, onlarla ortak bir hayatı paylaşmadan da neler düşünebildiklerini, duyabildiklerini anlamak için aynı zamanda hayata dair bir anahtardır.”

Program sonunda Rektör Güder, babası 40’lı yıllarda ilimizde diplomat olarak görev yapan Prof. Dr. Miriam Cooke’a roman yazma projesi için başarılar dileyerek Cooke’a çiçek ve plaket takdim etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’ın Romanı Yazılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir