featured

Hatay’ın tatlıları Ramazan sofralarını süslüyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osmanlı, Fransız ve Arap mutfağının özellikleriyle gastronomi turizminde de adından söz ettiren Hatay, geleneksel tatlılarıyla ramazan sofralarını tatlandırıyor.

Hatay’ın yöresel zahter salatası, humus, babagannuç, süzme yoğurt, cevizli biber gibi mezelerinin yanı sıra künefe, kabak tatlısı ve taş kadayıfı da ramazan sofralarını süslüyor.

Tarihi Uzun Çarşı’da iş yerlerinde büyük saclarda çeşitli karışımların hazırlanmasıyla elde edilen ve özel bir süzgeçle hazırlanan tel kadayıfları, tereyağıyla közde pişirilerek üzerine kaynayan şerbet döküldükten sonra vatandaşın beğenisine sunuluyor.

Saclarda avuç içi büyüklüğünde kızartılarak özenle pişirilen ve içerisine kaymak, ceviz ya da tercihe göre toz şeker konulup soğuk şerbet dökülerek yenilen taş kadayıfı, yöresel tatlılar arasında yer alıyor.

Kentte yetiştirilen kabaklardan birkaç günlük işlemin ardından büyük emekle hazırlanan kabak tatlısı da içeriğinde yağ olmaması nedeniyle hafifliğiyle ramazan sofralarının en beğenilen tatlıları arasında yerini alıyor.

Ramazan dolayısıyla tarihi Antakya Uzun Çarşısı’nda hareketlilik yaşanıyor.

Uzun Çarşı’da bulunan taş kadayıf ustası Göksel Künefeci, taş kadayıfın günlük tüketilmek üzere hazırlandığını söyledi.

Hazırlanan künefenin içerisine kaymak, ceviz veya toz şeker alındığını ifade eden Künefeci, yağda kızaran bu lezzetin, ramazan sofralarının önemli tatlılarından olduğunu kaydetti.

Künefeci, “Ramazan ayında daha çok hafif yemekler yenildikten sonra tatlıyı tüketmemiz gerekiyor. Taş künefenin oruç tutanlar için kızartmadan yemelerini uygun görüyoruz. Kızartılınca yağ oranından dolayı rahatsızlık verebilir. Enerjinin takviyesi için vazgeçilmez olan taş kadayıfı, ramazan ayıyla sofraların vazgeçilmezi oldu” diye konuştu.

Kabak tatlısı ustası Mehmet Kaya da kabağın yağda kızartılmadığı için ramazanın hafif tatlıları içerisinde yerini aldığını belirtti.

Kabağın, taş kireç suyunda bir gün bekletildikten sonra tencerede kaynatıldığını anlatan Kaya, “Ramazan ayında kabak tatlısına fazla ilgi var. Çünkü kabak tatlısı kesinlikle yağda kızartılmıyor. Bundan dolayı hafif olduğu için tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’ın tatlıları Ramazan sofralarını süslüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir