featured

Horlama diyip geçmeyin..

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Horlama toplumda sık görülen bir durumdur. normal gibi algılansa da belirli süre ve özellikteki horlamalar ciddi hastalıkların habercisi yada öncüsü olabilmektedir. Zaman zaman norma insanlarda da görülebilmnekle beraber aslında anormal bir durumdur. Her iki cinsiyete de görülmekle beraber erkeklerde daha sıktır ve yaşla birlikte artış gösterir.
Peki insanlar neden horlar ?
Birçok farklı sebebi ve oluş mekanizması olmakla beraber sonuçta horlamanın temel mekanizmasını havanın geçtiği boğaz kısmındaki darlık oluşturmaktadır. Farklı mekanizmalar biraraya geldiğinde horlama kaçınılmaz olur. Bunlar;
Geniz çevresindeki dokuların büyüklüğü ve şişliği
Geniz çevresindeki kasların gevşekliği
Burun tıkanıklığı
Horlama neden önemlidir ?
Horlama önemlidir çünkü;
Herşeyden önce yanında yada çevresinde uyuyan kişiler için rahatsız edicidir.Aynı yatağı paylaştığı eşler için ciddi aile içi sıkıntılara neden olabilmekte, yolculuklarda oda arkadaşlarını rahatsız edebilmektedir. Zaman zaman şakalara da konu olarak horlayan kişiyi sosyal açıdan izolasyona itebilir.
Yine gece rahat uyuyamayan kişi gün içinde halsiz olur, sürekli uyuklar. Enerjisi azalır. İşine konsantre olmada zorluk yaşayabilir. Sinirli ve agresif tavırlar sergileyebilir.
Bunca olumsuz yönlerinin dışında gelelim esas konuya.
Horlamanın en ağır şekli olan “Uyku apnesi” özellikle tansiyon ve kalp-damar sistemi üzerine çok ciddi olumsuz etkileri vardır. Tansiyon yüksekliği, kalp yetmezliği, kalp ritm bozuklukları başta olmak üzere ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Uyku apnesi, aşırı horlayan kişilerde görülen nefes kesilmesi durumudur. Her horlama hastalık olmadığı gibi horlama esnasında nefesin kesilmesi de hastalık olmayabilir. Belirli sürede ve sayıda nefes kesilmesi “uyku apnesi” olarak değerlendirilir. Hastalığın teşhisi uyku laboratuarında konulmaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanları başta olmak üzere, Nöroloji ve İç Hastalıkları uzmanları ve konuyla özellikle ilgilenen herhangi bir hekim tarafından teşhis için yönlendirilebilirsiniz.

Tedavisine gelince….
Hastalığın tedavisinde çoğu hastada başarılı sonuçlar alınmaktadır. Başarı, hastaya ve hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Basit genel önlemlerden, cerrahi girişimlere kadar ki yelpazede hastalığın tedavisi mümkündür. Alınacak genel önlemler şunlardır…

Stresten ve aşırı yorgunluktan uzak durulmalı
Fazla kilolardan kurtulmak
Spor
Kaşıntı, depresyon ilaçları gibi uyku artırıcı ilaçları uykudan önce içilmemesi.
Geceleri ağır yemekler ve alkolden kaçınmak.
Geceleri yan tarafa yatarak uyumak .

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Horlama diyip geçmeyin..

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir