featured

İlk yerli patates çeşitleri tescillendi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2005 yılında TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesinin devreye girmesi ile patates çeşit ıslahı konusunda çok önemli gelişmeler sağlandı.

TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesi 2005- 2009 yıllarında 5 yıl süre ile devam ediyor.. Bu proje ile patates doku kültürü laboratuvarının 2006 yılında Tarım İl Müdürlüklerinin devreye girmesi ile patates de çeşit geliştirme çalışmaları hız kazanmış durumda.

Konu ile ilgili Hatay Tarım gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü şu açıklamayı yaptı;

Farklı ana ve baba patates çeşitleri arasında melezlemeler yapılarak; 2007-2014 yıllarında son 8 yılda ülkemiz açısından bir rekor olan toplam 612.000 adet melez patates tohumu elde edilmiştir. Özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş olan Niğde Patates Araştırma İstasyonunda patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı kurulmuştur. Bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından Araştırma ve Geliştirme çalışmalarımıza verilen destekler ile fiziki altyapı ve teknik personel eğitimleri tamamlanmış, çeşit geliştirmenin ilk adımı olan melez tohumlar üretilerek “Patates Genetik Tabanı” oluşturulmuştur. Farklı generasyonlar da binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmaları devam ettirilmektedir. Her yıl en az iki yerli çeşit tescile sunulacak şekilde patates ıslah çalışmalarımız değişik ıslah projeleri ile devam ettirilmektedir.

Bu çeşit adayları (klonlar) içerisinden PA-03-2-16 ve PA-06-1-43 nolu çeşit adaylarımız 7 Ocak 2013 tarihinde ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz olarak tescile sunulmuştur.

Tescil çalışmaları sonucunda PA-06-1-43 nolu yerli patates çeşidimiz ONARAN 2015 ismiyle ve PA-03-2-16 nolu yerli patates çeşidimizFATİH ismiyle 01 Nisan 2015 tarihinde ilk yerli patates çeşitlerimiz olarak tescil edilmiştir. Önümüzdeki yılın üretim döneminde patates üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır.

ONARAN 2015 Yerli Patates Çeşidinin Özellikleri; Orta erkenci (91-110 gün), yumru şekli oval, yumru et rengi sarı, yüksek verimli, yemeklik ve sanayilik (parmak patates ve cips) tüketime uygundur.

FATİH Yerli Patates Çeşidinin Özellikleri; Orta erkenci (91-110 gün), yumru şekli oval, yumru et rengi açık sarı, yüksek verimli ve yemeklik tüketime uygundur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İlk yerli patates çeşitleri tescillendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir