featured

İskenderun Demir-Çelik Zirvesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği’nin birlikte düzenlediği Demir-Çelik Zirvesi, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in katılımıyla  İskenderun Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

“Bölgemizde Demir Çelik Sektörünün Geleceğini Belirliyoruz” başlığıyla düzenlenen konferansta konuşan Vali Lekesiz, toplantının bölgemiz için önemine değinerek toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Uçak, gemi, ev eşyası, otomobil yapımında ve daha pek çok alanda kullanılan çeliğin bireysel ve toplumsal hayatımızdaki önemine değinen Vali Lekesiz, dünyada metal ve çeliği kullanmasını bilen toplumların daha hızlı bir gelişim gösterdiğine vurgu yaptı.

Dünya Çelik Üretiminde Ülkemiz 8.Sırada

Dünyada her alanda olduğu gibi çelik üretiminde de büyük bir rekabet yaşandığını kaydeden Lekesiz, “Bu konuda bir numaralı üretici Çin, ikinci Japonya. Ülkemiz ise 8.sırada. Türkiye’nin dünya çelik üretiminde 8.sırada olmasına özelde İskenderun ilçemizin genelde Osmaniye’yi de dahil ederek bölgemizin çok büyük katkısı var. İlimizde, bölgemizde Türkiye’nin toplam ham çelik üretiminin yaklaşık yüzde 36’sı, yassı çeliğin ise yaklaşık yüzde 50’si üretiliyor. Bölgemizin yassı çelik üretim kapasitesi yaklaşık 6.7 milyon tona çıktı. Bu da yılda ortalama 5 milyar dolarlık paranın dışarıya gitmemesi demek.” şeklinde konuştu.

Bölgemizin yassı çelik üretiminde ülkemize fevkalade katkılarda bulunan bir bölge olduğunu yineleyen Lekesiz, “İlimizde yaklaşık 15 bin çalışanı ile; Devletin asli görevlerini sağlıklı şekilde yapabilmesi için ihtiyaç olan verginin verilmesi, istihdamın sağlanması, ülkenin ihracatının artması ve ilimizin ve ülkemizin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na ciddi katkılar yapması açısından çelik üreticilerimizin faaliyetleri takdire şayandır. Bu vesile ile ilimize ve ülkemize katkıları için hepsine teşekkür ediyorum.”dedi.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. H.Salih Güder ise, demir-çelik sektöründeki gelişmelere değindi. Prof. Dr. Güder, ülkemizin her geçen gün sanayinin temel başlıklarından birisi olan demir-çelik sektöründe üretim kapasitesini geliştirmekte olduğunu, bu anlamda üretim çeşitliliğini sağlamaya yönelik yeni adımlar atmak üzere büyük bütçeler ayırdığını hatırlatarak, ülkemizin demir çelik sektöründe ortaya çıkardığı ürünlerin hem iç piyasa ihtiyacını karşıladığını hem de yoğun ihracat rakamlarıyla önümüzü açan bir sektör hüviyetini taşıdığını vurguladı.

İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiğit ise, ülkemizin 49 milyon tonluk çelik üretimi kapasitesinin 16.4 milyon tonunun İskenderun ve Osmaniye’de üretildiğini, ilçemizin, ilimizin toplam ihracattaki demir-çelik payının yüzde 52 civarında olduğunu, bunun da yaklaşık 1 milyar dolara tekabül ettiğini söyledi.

İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ise, demir-çelik sanayinin Hatay’ın ve Türkiye’nin en önemli ekonomik katkıda bulunan sektörü olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da, demir-çelik sektörünün ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek sektör hakkında bilgi verdi.

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız da, bölgede sektörle ilgili bilginin artırılması, bilgi birikimi ve tecrübelerinin paylaşılması amacıyla bu tür toplantıların düzenlendiğini ifade ederek bu anlamda ajansın faaliyetlerini anlattı.

Konuşmaların ardından “Otomotiv Sektörünün Beklentileri”, “Beyaz Eşya Sektörü ve Sorunları”, “Beyaz Eşya, Otomotiv, Demir-Çelik İlişkisi” gibi konuların, konunun uzmanları tarafından katılımcılarla paylaşıldığı oturuma geçildi. Soru-cevap şeklinde devam eden toplantının sonunda toplantıya konuşmacı olarak katılan konuklara plaket verildi.

HABERİN FOTOĞRAFLARI

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İskenderun Demir-Çelik Zirvesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir