featured

İsrail’in Özür Dilemesi Sonrası Türkiye-İsrail İlişkileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

22 Mart 2013 tarihinde ABD başkanı Obama’nın İsrail ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak Mayıs 2010 yılında gerçekleşen ve 9 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara krizi ile ilgili olarak özür diledi.

ABD Başkanı Obama’nın da hazır bulunduğu bu görüşme sonrasında İsrail Dışişleri Bakanlığı resmi bir açıklamayla Türkiye’den özür dilediğini kamuoyuna duyurdu. Bu makalenin amacı 2000’ler boyunca Türk-İsrail ilişkilerinde yaşanan gelişmelere kısaca baktıktan sonra Mayıs 2010’dan bu yana ikili ilişkilerdeki gelişmeleri ve İsrail’in özür dilemesine giden yolu incelemek ve ilişkilerin bundan sonra ne şekilde seyredebileceğine dair bazı gözlemler ortaya koymaktır. Makale özür dileme ve sonrasında ilişkilerde bir iyileşme görülse de bunun orta ve uzun vadeli bir işbirliğine dönüşebilmesinin önündeki engelleri ortaya koymaya çalışacaktır.

2000’lerde Türkiye-İsrail ilişkileri

1999-2009 Krizler Dizisi

Türkiye ve İsrail arasında 1990’lar boyunca yaşanan yakın ilişkiler 1990’ların sonuyla birlikte bir düşüş ve kriz dönemine girmiştir. Filistin meselesindeki gelişmelerle paralel olarak Başbakan Ecevit’in “İsrail soykırım yapıyor” söylemiyle ilişkiler gerilmiş ve 2000’ler boyunca da devam etmiştir. 1999-2009 yıllarını ikili ilişkilerin soğuduğu, krizlerin yaşandığı ancak her kriz sonrası iki tarafın da bazı adımlar atmasıyla birlikte normale dönüldüğü bir dönem olarak ele almak mümkündür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsrail’in Özür Dilemesi Sonrası Türkiye-İsrail İlişkileri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir