featured

Kadınlar Sorunlarını Tartıştı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplumumuzun kanayan yarası olan kadına şiddet ve istismarın masaya yatırıldığı ve geniş bir yelpazede ele alındığı ‘Kadın Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı panelde, alanında uzman konuşmacılar Antakya Adliyesinde bir araya geldi. Birbiri ardına basına yansıyan kadına şiddet olaylarının ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADMER) ile Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun işbirliğinde gerçekleşen panelde; kadın sorunları hukuki, sosyal, psikolojik ve sağlık boyutuyla irdelendi.

“YOLUMUZ UZUN, İŞİMİZ ZOR”

Moderatörlüğünü Av. Meral Asfuroğlu’nun yaptığı panelde ev sahibi konuşmacı olarak yer alan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez panel öncesi yaptığı konuşmada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yapılan bu çalıştayın amacına ulaşmasını temenni etti. Kadına yönelik şiddetin bugün gelinen noktada ciddi bir şekilde attığına işaret eden Dönmez, şiddet olgusunun toplum içerisindeki dinamiklerden beslenerek günümüze gelen bir süreç olduğunu vurguladı.

Bir çıkmazın içerisinde hareket ediyormuşuz gibi bir algı içerisinde olduklarını söyleyen Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, kadına yönelik şiddetin sadece burada yaşanmadığı ifade ederek şöyle devam etti: “Vazgeçmemek gerektiğini düşünüyorum. Bu konu, bu işten bir şey çıkmaz dediğinizde seyri bozulan bir iş. Dolayısıyla bu algıyı değiştirebilmek için el birliğiyle çalışmaya ihtiyacımız var.  Yolumuz uzun işimiz zor; ama bu bilinçlendirmeyi yapmak ve hedefe varmak için her birimiz bir tuğla da olsa katkı yapmaktan vazgeçmemek zorundayız.”

ÇOCUK GELİNLER

İki oturum şeklinde gerçekleşen ve ‘Çocuk Gelinler’ sorununun tartışıldığı panelin birinci oturumunda söz alan Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadriye Şahin, ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliği’ ile ‘çocuk gelinler ve medyaya yansımaları’ konularını ele aldı. Yine Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Şükran Öz ise ‘erken yaşta yapılan evliliklerin bireylerin gelişime olan etkilerini’ irdeledi. Öğretim Üyelerimizden Prof. Dr. Ali Ulvi Hakverdi’nin ‘çocuk gelinlerin sağlık boyutu’ başlıklı konuşmasından sonra Av. Funda Altunlu da konuyu ‘çocuk gelinlerin hukuki boyutu’ ile mercek altına aldı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Çay kahve molasının verildiği birinci oturumun ardından ‘Kadına Yönelik Şiddet’ sorununun konuşulduğu ikinci oturumda; Av. Selma Keskin ‘kadına yönelik şiddetin tanımı, hukuki boyutu, ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi yasasını’ irdelerken Av. Ecem Doğru ‘cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi ile uluslararası sözleşmeler ve İstanbul sözleşmesini’ masaya yatırdı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden uzmanların da görüşlerini aktardıkları panelin ikinci oturumunda; Uzman Psikolog Feride Altay ‘şiddetin psikolojik boyutunu’ konuşurken Sosyal Hizmet Uzmanı Esin Ocak da ‘şiddetin sosyal boyutunu’ ele aldı.

Antakya Adliyesi Konferans Salonu’nda konuların uzun uzadıya irdelendiği ve oldukça verimli geçen panel, plaket takdimiyle sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kadınlar Sorunlarını Tartıştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir