featured

Kalkınmak İçin Marka Olmak Lazım

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MKÜ Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi’nin (MÜSİGEM) organizasyonunda, Atatürk Konferans Salonu’nda ‘’Geleneksellikten Refaha: Hatay Coğrafi İşaretleri’’ adlı panel düzenlendi.

FARKLI KURUMLARDAN YAKIN İLGİ

Tarımsal öğretimin 168’inci yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panele, üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Üremiş, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Lokman Yeşilkaya, Antakya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı M. Sabit Teksöz, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Onur Yıldız, İŞKUR Müdürü Ahmet Bulanık ve beraberinde birçok akademisyen katıldı.

HATAY’IN İLK COĞRAFİ İŞARET ALAN ÜRÜNÜ: KÜNEFE

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Üremiş açılış konuşmasında, herkesin kendi yöresinin ürünleri ile övündüğünü belirterek, Hatay ilinin medarı iftiharı ve ağızda bıraktığı muhteşem tadıyla ülkemiz geneline yayılan künefenin de Hatay’ın coğrafi işaret almış ilk ürünü olduğunun bilgisi verdi.

ZİRAAT FAKÜLTESİ’NDE 15 YILDIR ÇALIŞMA YAPILIYOR

Prof. Dr. İlhan Üremiş, cennet bahçesi olan Hatay ilinin Yayladağı Lokumundan halhala, zeytininden tuzlu yoğurduna, hurmasından Samandağ’ı ney kamışına ve buna benzer birçok ürün adına başvuruların yapıldığını ifade ederek, Ziraat Fakültesi’nde 15 yılı aşkın bir süredir yöresel ürünler ile ilgili interdisipliner çalışmalar yapıldığını aktardı.

BİLGİ TEMELLİ EKONOMİ

Bölgemizde yöresel ürünler ile ilgili bilgi temelli bir ekonomi oluşturma çalışmalarına devam edileceğini söyleyen Üremiş, bu panelde kırsal kalkınmanın anahtarı olarak görülen coğrafi işaretler sisteminin yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte de tartışılacağını kaydederek,  düzenlenen panelin her kesime faydalı olması temennisinde bulundu.

UZMANLARDAN FARKLI KONULARDA SUNUM

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü( FAO) Türkiye Temsilcisi Ayşegül Akın, Türk Patent Enstitüsü Daire Başkanı Elif Betül Akın, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Kadriye Şahin, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’ın panelist olarak katıldıkları programda; Coğrafi İşaretler, Yerel Ürünler ve FAO’nun Bakış Açısı, Metro Şirketler Grubu, Coğrafi İşaretler ve Markalaşma, Coğrafi İşaretlerde Bir Başarı Öyküsü Taş Köprü Sarımsağı ve Akademik Camiada Coğrafi İşaretler gibi konularda sunumlar yapıldı.

Hatay’da mevcut olan yöresel ürünlerin coğrafi işaretlerinin öneminin anlaşılmasına, markalaşma ve mevzuat farkındalığının arttırılmasına yönelik düzenlenen ve katılımcılar tarafından yoğun ilgi gören panel, plaket takdimiyle sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kalkınmak İçin Marka Olmak Lazım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir