featured

Kalp ve Diyabet Hastalarına ”Grip” Uyarısı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Grip hastalığına bağlı ölüm riskinin, sağlıklı erişkinlere göre, kardiyovasküler hastalığı (kalp veya kan damarlarının hastalıklarını içeren grup) olanlarda 52, kardiyovasküler ve diyabeti olanlarda ise 241 kat arttığı bildirildi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, gazetecilere yaptığı açıklamada, gribin, “influenza” adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtilerin eklendiğini vurgulayan Köksal, bazı vakalarda karın ağrısı, bulantı ve kusmanın da görülebildiğini dile getirdi.

Hastalık belirtilerinin yaklaşık bir hafta içinde kaybolduğunu ancak halsizliğin 2 hafta kadar sürdüğünü açıklayan Köksal, “Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmakta” dedi.

Gribin, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırladığına değinen Köksal, bu hastalığın orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olduğuna dikkati çekti.

Gribe yol açan “influenza” virüsünün, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıklar, hava yolu, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalarla bulaştığını anlatan Köksal, bu nedenle gribin evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaştığını ifade etti.

Risk grupları her yıl aşılanmalı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, çeşitli grupların gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlandığını belirten Köksal, şunları kaydetti:

“Gribin sağlıklı erişkinlerde ölüme neden olma ihtimali oldukça zayıftır, 100 bin vakada 2 ölüm görülür. Grip hastalığına bağlı ölüm riski sağlıklı erişkinlere göre, kardiyovasküler hastalığı olanlarda 52 kat, pulmoner hastalığı olanlarda 120 kat, kardiyovasküler hastalığı ile diyabeti olanlarda 241 kat artmaktadır.”

Köksal, sağlık otoritelerinin, 65 yaşından büyük kişilerin, şeker, astım, kronik akciğer hastaları, kronik kalp ve damar sistemi hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ile huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanların her yıl aşılanmasını önerdiğini söyledi.

Kaynak/Trthaber

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kalp ve Diyabet Hastalarına ”Grip” Uyarısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir