featured

Kapılı Değirmenli Şelale

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amanos Dağları, Türkiye’nin biyoçeşitlilik merkezidir. Dağlar, biyoçeşitlilik haricinde bünyesinde o kadar çok bilinmeyen ekoturizm değeri barındırır ki, bunları tek tek keşfedip, kamuoyuna tanıtmak gereklidir.

Bu amaç için kurulmuş olan Amanoslar Çevre Derneği-AÇED yıllardır Amanos Dağları’nın ekoturizm, flora ve fauna yapısını keşfediyor… AÇED üyeleri, yakın geçmişte Amanos Dağları’nda yine şelaleler, bitkiler, asırlık ağaçlar, antik alanlar vs. gibi özellikleri bulup keşfettiler. Bu son keşifler içinde görülmeye değer bir ekoturizm değeri var ki bu, Hatay ili Dörtyol ilçesine bağlı Kapılı köyü sınırları içinde kalan ve Amanos Dağları’nda bulunan yeni bir şelaledir.

Kapılı köyü terör nedeni ile yıllardır boşaltılmış durumda, kimsenin Amanos Dağları’na, Kapılı köyüne gidip bu değerleri görme şansı olmamış. Yıllar sonra AÇED üyeleri gidip bu şelaleyi keşfetmiş ve ilk kez fotoğraflayıp belgelemiştir. Hatay ilimizin Dörtyol ilçesindeki Kapılı köyü dere yatağındaki bu şelaleler tam bir ekoturizm cennetidir.

Dere içinde bir çok şelale mevcuttur ama en önemlisi, ismi AÇED tarafından verilen Kapılı Değirmenli Şelale’dir. Kapılı köyünün alt kısmında bulunan şelale yaklaşık 15 ile 20 metre arasında yükseklikten dökülmektedir. Şelalenin döküldüğü uçurum kenarına, zamanında burada yaşayan Kapılı köy halkı tahıllarını öğütmek için ahşap ve teneke karışımı bir değirmen yapmıştır. Değirmen tam şelalenin döküldüğü uçurumun yamaç kısmında, tehlikeli bir alandadır.

Şelalenin dökülen suyunun alt kısımda oluşturduğu gölet ve yamacındaki bu değirmen öyle bir bütünlük oluşturmuş ki görülmeye değerdir…

Hatay Kültür ve Keşif Dergisi Yazı: Nazım SÖNMEZ

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kapılı Değirmenli Şelale

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir