featured

Kaşıntıyla gelen hastalık “Suçiçeği”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukların en büyük kabuslarından biri olan suçiçeği hastalığı, bahar aylarının gelmesiyle birlikte kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, içi sıvı dolu kabarcıklar ve kaşıntıyla kendini gösteren hastalığa karşı aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Ş. Akgüngör, Türkiye’de suçiçeği vakalarının yüzde 95’nin 15 yaş atlı çocuklarda görüldüğüne dikkat çekti.

Gözün dış zarından bile bulaşabiliyor
Hastalığa ‘Varisella Zoster’ isimli bir virüs neden olduğunu belirten Dr. Akgüngör, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

“Suçiçeği, son derece bulaşıcıdır. Hastalık, bağışıklığı olmayan bir kişiye 1 saat içinde bulaşabilir. Bulaşma, doğrudan temas veya hasta kişinin öksürmesi ve aksırması sırasında, havaya yayılan virüsün diğer kişiler tarafından solunması ile olur. 1-2 saat canlı kalabilen ve çok hızlı çoğalabilen virüs, gözün dış zarından da vücuda girebilir. Teması izleyen 4 gün içinde virüsün üst solunum yolu lenf bezlerine yerleşerek çoğalmaya başlar.”

Anne karnında bebeğin ölümüne neden olabilir
Kabarcıkların kaşınarak patlatılması, hem sıvı içindeki virüslerin yayılmasına hem de ciltte bulunan bazı mikropların bu kabarcıkların içine girerek cilt iltihabı, apse ve yumuşak doku enfeksiyonlarının oluşumuna sebep olabildiğini hatırlatan Dr. Akgüngör, “Gebelikte suçiçeği enfeksiyonu geçiren anneden, karın içindeki bebeğe suçiçeği bulaşabilir. Gebeliğin ilk 4-5 ayında ve özellikle ilk 3 ayında geçirilen suçiçeği enfeksiyonu, bebeğin ölümüne, kol ve bacaklarda kısalıklara, deride büzüşmelere, göz anomalilerine ve merkezi sinir sistemi hasarına yol açabilir” diye konuştu.

Suçiçeğinin genellikle hafif geçirilen bir hastalıktır olduğunu dile getiren Dr. Akgüngör, şunları söyledi:
“Tedavi daha çok şikayete yöneliktir. Aspirin dışı ateş düşürücüler, kaşıntı ilaçları ve temizliğe dikkat etmek yeterlidir. Döküntülerin içinde virüs bulunduğundan kabarcıklar patlatılırsa virüslerin etrafa yayılabileceğinden krem gibi ilaçların sürülmesi tavsiye edilmez.

Enfeksiyon sırasında ve sonrasındaki ilk günlerde ateşi düşürmek veya ağrıyı kesmek amacıyla aspirin kullanımı beyin ve akciğerlerde tahribata neden olan Reye Sendromu’nun gelişmesine neden olabilir. Bu durumda karaciğerde yağ birikir, kafa içi basıncında aşırı yükselmeler olur, bu da ölüme yol açabilir. Bu nedenle aspirin kullanımı tavsiye edilmez.”

En etkin korunma aşı
Bu hastalığı geçirmekle yaşam boyu bağışıklık kazanılsa da, virüs uyku halinde bekleyip, yetişkinlik döneminde “zona” olarak ortaya çıkabileceğini anlatan Dr. Akgüngör, “En etkili korunma yöntemi aşılanmaktır. Aşılamada 12-15 ay arasında ilk doz, 4-6 yaş arasında ikinci doz önerilmektedir. 13 yaşından büyüklere ise bir ay ara ile 2 doz yapılması gerekir. Suçiçeği ile temas eden 12 aydan büyük duyarlı kişilere ilk 72 saat  içinde suçiçeği aşısı uygulaması hastalığı önleyebilir. Aşı, gebelere veya aşıdan sonra 3 ay içinde gebelik planlayanlara yapılmamalıdır” diyerek aileleri uyardı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kaşıntıyla gelen hastalık “Suçiçeği”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir