featured

Kimyasal Silahlardan Nasıl Korunulur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esad rejimine karşı yapılacak operasyonlardan önce rejimin kimyasal silah kullanma riskine karşılık İsrail’de gaz maskesi dağıtımı yapılırken kimyasal silahlara karşıda bilgilendirme programları yapılıyor. En büyük sınıra sahip olduğumuz Suriye’den bu manada zarar görme ihtimaline karşı, Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a yerleştirilen patriot füze kalkılanına güveniliyor olası bir tehlikeye herhangi bir hazırlık yapılmazken en azından kimyasal saldırıda neler yapılması nerelere saklanmalı gibi bilgileri sizinle paylaşacağız.

Kimyasal Silah Nedir?

İnsan üzerinde öldürücü etki yapan kimyasal maddelerdir. Gaz veya sıvı halinde bulunur. Etkilerine göre sınıflandırılır.

Boğucu gazlar: Solunduğu zaman akciğer yüzeylerinde yanma etkisi oluşturup oksijenin akciğer tarafından emilmesini engeller ve ölüme sebep olur. Günümüzde kullanılmamaktadır.

Kan zehirleyiciler: Kanda bulunan oksijen taşıyan maddelerle kimyasal tepkimeye girer ve kararlı yeni bileşikler meydana getirir. Kan, oksijeni taşıyamadığı için hücreler havasızlıktan ölür. Siyanür bileşikleri içerir. Günümüzde kullanılmamaktadır.

Yakıcı gazlar: Ciltle teması halinde ateş yanığı etkisi yaparak ciltte ödem oluşmasını sağlar ve cilt solunumunu durdurur. Cilt solunumu durunca havasızlıktan boğulma meydana gelir.

Sinir gazı: Solunduğunda vücuttaki tüm kasların istem dışı kasılmasını sağlar. Göğüs kafesini açıp kapatan kaslar kasıldığı için soluma yapılamaz ve boğulma olur.

Kimyasal Silaha maruz kalındığında ne yapılmalı?

Korunmak için koruyucu elbise ve koruyucu maske şarttır ancak yukarıda yazdığımız üzere bunlar piyasada bulunmamaktadır. Sinir gazı etkisi için atropin sülfat antidottur ancak gazın etkisinde kaldıktan sonraki 15 saniye içinde yapılması şarttır. Yani hastaneye yetiştirilme şansı yoktur.

Kimyasal Silahlardan korunmak için nasıl önlem alınmalı?

Kimyasal gazlar ve biyolojik maddeler rüzgar, nem ve yağıştan etkilenirler, etki alanlarını değiştirebilirler. Dolayısıyla atıldığı yeri bilmek, korunmak için yeterli değildir. Kimyasal gazlar, genelde havadan ağır oldukları için çukur yerlerde toplanırlar. Etki bölgesini, yüksek yerlerden yararlanarak hızla terk etmek ilk tedbir olarak düşünülebilir.

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kimyasal Silahlardan Nasıl Korunulur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir