featured

Kolaya alternatif “Meyan Şerbeti”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meyan Şerbetinin en doğalı ve en şifalısının Kumlu İlçesinde çıktığını biliyormusunuz.

Sofraların vazgeçilmezi Meyan otu Kumlu’da doğal yollardan çıkarılıp üretiliyor. Geçmişte Kırıkhan’da da üretilip satılan artık sadece Ramazanlarda üreliliyor.

Meyan Otu Şerbeti Tarifi

Kaynatmaya ve şeker ilavesine ihtiyaç duyulmadan hazırlanabilen bir içecektir.
Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılır.

Rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır.
Üç – dört saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir.

Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerine, kullanılmış olan tülbendin bir parçası getirilerek tekrar bir süzdürme işlemi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısım süzdürme işlemine katılmaz.

Meyan Kökü Şerbeti arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içersine çubuk tarçın ve iki – üç karanfil veya nane yaprakları konularak soğuk olarak servis edilir.

Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları:
Şifalı tıbbi bir bitki olan meyanın halsizlik, düşük tansiyon, ülser, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarına, cilt sorunlarına, bazı kanser türlerine iyi geldiğine inanılmaktadır. Öksürüğe, yüksek ateşe, ses kısıklığına, ağız içi yaralara, kramplara karşı da kullanılan meyan şerbetinin bağışıklık sitemini güçlendirdiği söylenir. Ancak neden olacağı potasyum kaybını dengelemek için muz, üzüm, kayısı, hurma yenilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kolaya alternatif “Meyan Şerbeti”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir