featured

MİGREN Tanısı ve Tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baş ağrısı insanoğlunu uygarlığın erken dönemlerinden itibaren rahatsız etmeye başlamıştır. Baş ağrısına dair kaynaklar milattan önce 3000 yılına kadar uzanabilmektedir. Yayınlanmış en eski kaynak ‘hasta baş ağrısını ‘ tanımlayan bir Sümer epik şiiridir.

Migren zaman zaman ataklar yapan, başın genellikle bir tarafında zonklayıcı karekterde  baş ağrısına  bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, görme bozuklukları, baş dönmesi gibi şikayetlerin  eşlik edebildiği bir baş ağrısı türüdür.

Migren atağı sadece baş ağrısından oluşmamaktadır. 1-8 gün arasında yer alabilen  4 dönemden oluşmaktadır. Bu dönemler sırasıyla prodrom, aura, baş ağrısı ve  postdrom dönemdir.

Prodrom dönemi  baş ağrısından saatler öncesinde ( 3 gün öncesine kadar uzanabilir) ortaya çıkan aşırı yorgunluk hissi, konsantrasyon güçlüğü, ensede sertlik, ışıktan rahatsız olma, sesten rahatsız olma, düşünme güçlüğü, kontrolsüz esneme, aşırı bazı yiyecekleri yeme isteği (örneğin çikolata) gibi belirtilerin oluğu dönemi kapsar.

Aura dönemi baş ağrısından 15-20 dakika önce ortaya çıkabilen geçici nörolojik işlev kayıplarıdır. En sık Aura bulgusu görme ile ilgilidir. Bunlar bazen yanıp sönen ışık parlamaları şeklinde olabilirken bazen  hiçbir görüntünün yer almadığı boş alanlar şeklinde olabilmektedir.  Ayrıca keçeleşme, uyuşma, karıncalanma, konuşma bozukluğu, güç kabı şeklinde  de Aura gözlenebilmektedir. Aura genellikle 5 dakika ile 60 dakika arasında sürmektedir. Aura migren hastalarının yaklaşık %15-20 kadarında görülür, her atakta ağrıya eşlik etmeyebilir , bazen de baş ağrısı olmadan görülebilir.

Baş ağrısı evresinde sıklıkla tek taraflı, çoğu zaman zonklayıcı karekterde, öksürme, hareket etme, eğilme ile şiddeti artan 3 güne kadar sürebilen baş ağrısı gözlenir. Ağrı esnasında ışık, ses, koku gibi duyusal uyaranlara aşırı duyarlılık ortaya çıkar. ağrıya iştahsızlık, bulantı, kusma eşlik edebilir, gözlerde kızarıklık, yaşarma ve   burun tıkanıklığı bazen görülebilir.

Postdrom dönemi belirtilerin azalarak geçmeye başladığı dönem olup aşırı idrar yapma ve yorgunluk görülür.

MİGREN TANISI NASIL KONUR?

Migrene özgü bir görüntüleme ve Laboratuvar tetkiki yoktur. Migren tanısında önemli olan hikaye ve nörolojik muayene bulgularının normal olmasıdır.

NE ZAMAN BEYİN RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMESİ YAPILMALI?

Zaman içerisinde baş ağrısında kötüleşme

40 yaş sonrası yeni başlayan baş ağrısı

hayatındaki en kötü baş ağrısı

Ani başlayan şiddetle baş ağrısı

Egzersiz, cinsel ilişki, öksürük, hapşırma ile şiddetlenen baş ağrısı

Baş ağrısına sara nöbeti, çift görme, yürüme, konuşma bozukluğu gibi bulguların eşlik etmesi

Baş ağrısının ense sertliği, ateş veya döküntüye eşlik etmesi

Kafa travmasından sonra baş ağrısının başlaması

Baş ağrılı hastada kanser, AIDS gibi tanıların olması

MİGREN TEDAVİSİNDE NELER YAPILMALI?

Öncelikle  migren ağrısını tetikleyen açlık, uykusuzluk, stres, alkol gibi faktörlerden uzak durulmalı ve  düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması gerekir. İlaç tedavileri iki bölümden oluşur. ilk önce atak tedavisİ yapılmalı ve ayda 2-3 ataktan fazla migren atağı yaşayan kişilerde koruyucu tedaviler planlanmalıdır.

Uzm.Dr.Serkan YILMAZER

Nöroloji Uzmanı

Hatay Gönüllüleri Konseyi Derneği Sağlık komisyonu üyesi

iletişim: Serkanyilmazer@ozeldoguakdenizhastanesi.com

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MİGREN Tanısı ve Tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir