featured

MKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünde Kalp Ameliyatı Yapılmayacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mkü Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünde Kalbi Delik Olan Hastalar Ve Kalp Romatizması Hastaları İçin Ameliyat Rafa Kalktı

Doğuştan kalp hastalıkları eğer tedavi edilmezse erişkin çağda ciddi kalp problemleri oluşturmaktadır. Bu hastalarda tedavi geciktiği takdirde yatağa bağımlı halde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadırlar. Doğuştan kalp hastalıklarından en önemlisi halk arasında kalpte delik olarak tabir edilen ‘’Atriyal Septal Defekt’’tir. Diğer önemli bir doğuştan kalp hastalığı ise kalpten çıkan iki büyük damar arasında anne karnında iken var olup doğuşta kapanması gereken ve kapanmadığı takdirde ‘’Patent Duktus Arteriyozus’’ olarak adlandırılan hastalıktır. Daha önceleri mutlak açık kalp ameliyatı ile tedavi edilen bu iki hastalık artık kansız bıçaksız şekilde şemsiye yöntemi ile çok kısa süre içinde tedavi edilebilmektedir. MKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünde şu ana kadar bahsedilen iki konjental kalp rahatsızlığı olan 20 hasta bu ameliyatsız yöntemle başarıyla tedavi edilmiştir. Erişkin çağda daha nadir görülen ‘’Ventriküler Septal Defekt’’ ise çoğu zaman açık kalp ameliyatı ile tedavi edilen bir hastalıktır. Ameliyatsız tedavisi ise sadece nadir tecrübeli merkezlerde  anjio yoluyla kapatılabilmektedir. Kliniğimizde Şubat ayında Ventriküler septal defekt olan bir hastada ameliyata gerek olmadan anjiyo ile tedavi edilerek kalp deliği başarıyla kapatılmıştır.  Bu hastaların tedavisi MKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünde randevusuz bir şekilde yapılmaktadır. Bu tedaviler kateter yoluyla şemsiye benzeri bir malzeme kullanılarak yapılmakta ve hastalar çok kısa bir süre içinde normal hayatlarına dönebilmektedir. Hastalar için çok konforlu olan bu yöntem hastayı açık kalp ameliyatından kurtarmaktadır.

Hatay bölgesindeki diğer çok önemli hastalıklardan biri de kalp romatizmasıdır. Bu hastalık çocukluk çağında sık boğaz enfeksiyonu geçiren ve bu enfeksiyonun tedavi edilmediği kişilerde ortaya çıkmaktadır. Kalp romatizması en çok kalp kapaklarını tutmaktadır. Kalp kapaklarında daralmaya ve kapaklardaki hasara bağlı fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır. İlk  tutulumdan 10-20 sene sonra kendini iyce belli etmektedir. Bu da 20-40 yaş arasındaki genç popülasyonda ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Nefes darlığı ve çabuk yorulma ile kendini göstererek kalp kapağındaki hasar düzeltilmediği takdirde kişi yatağa bağımlı hale gelmektedir. Bu kapaktaki daralmanın tedavisi daha önceleri açık kalp ameliyatı ile yapılamaktaydı. Şu anki tedavi yöntemleri ile bu kapaktaki daralma ameliyatsız bir şekilde kısa süre içinde düzeltilmektedir. Kişiler son kontrollerden sonra ertesi gün evlerine giderek normal hayatlarına dönebilmektedir. MKÜ Kardiyoloji Bölümünde bu dünya standartlarındaki tedavi yöntemide  başarıyla uygulanarak kalp romatizması geçiren hastalar sağlıklarına kavuşturulmaktadır. Şu ana kadar bir çok kalp romatizmasına bağlı kapak daralması olan hasta amaliyatsız bir şekilde başarıyla tedavi edilmiştir.

Tüm bu işlemler MKÜ Kardiyoloji Bölümünde Doç. Dr. Adnan Burak AKÇAY ve diğer öğretim üyeleri tarafından başarıyla uygulanmaktadır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünde Kalp Ameliyatı Yapılmayacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir