featured

MKÜ Yeni Bir Akademik Yıla Daha Merhaba Dedi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ziraat Fakültesi önünden Atatürk Anıtı’na kadar kortej yürüyüşle başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla devam etti.

Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder burada yaptığı konuşmasında Cumhuriyet değerlerine ve Atatürk’e vurgu yaptı. Rektör Güder, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Aziz Atamız, silah arkadaşlarınız ve Yüce Türk Milleti’yle dayanışarak, kararlılık ve azim içerisinde yürüttüğünüz kurtuluş mücadelesi sonunda kurulan modern demokratik Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşumuzun 90. yılındadır. Cumhuriyetimiz sizlerin hedeflerinize uygun şekilde dimdik ayakta durmaktadır. Koyduğunuz hedef ve idealler doğrultusunda yetiştirilen laik ve demokratik cumhuriyete bağlı milletimiz Cumhuriyetimizin en önemli teminatıdır. Adınızı taşıyan üniversitemizin yetiştirdiği gençler Cumhuriyetimize sahip çıkacak onu koruyacak ve geleceğe taşıyacaklardır.”

Daha sonra Atatürk Konferans Salonu’na geçilerek Akademik Açılış için düzenlenen program gerçekleştirildi. Konuklara üniversitenin tanıtım videosunun izlettirilmesinden sonra konuklar için Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından müzik ziyafeti verildi. Kendileri için verilen müzik resitalini büyük bir ilgiyle dinleyen başta protokol üyeleri olmak üzere salonda yer alan bütün konuklar mest oldu. Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı öğrencilerinin verdiği müzik dinletisinin ardından konuşmalara geçildi.

Vali Lekesiz: “Pek çok kaynak gösteriyor ki Asya yükseliyor”

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz yaptığı konuşmada sıklıkla Asya’nın gelmiş olduğu gelişim ve değişimden bahsetti.  Kendimizi ekonomik ve teknolojik anlamda konumlandırmada fayda olduğunu belirten Lekesiz, “Pek çok kaynak gösteriyor ki Asya yükseliyor” vurgusunu yaptı. Lekesiz, bizimde önemli bir şekilde içerisinde olduğumuz Asya Kıtası’nın önemli bir şekilde yükseldiğini söyleyerek Batı’nın 5 yüzlük tekelci egemenliğinin sarsıldığını ifade etti. Bu büyük değişimin temelinde ise iki faktörün yer aldığını dile getiren Vali Lekesiz, bunlardan birincisinin üniversite öğretimi, diğerinin de ekonomik zihniyetin Asya ülkelerinde değişmesi olduğunu söyledi.

Asya’nın 3 yahut 4 yüz yıl sonra yeniden yükselişinin söz konusu olduğunu belirten Vali Lekesiz, bu konuyla ilgili Fransız Sosyologlar ve Amerikalı yazarların görüşlerine atıfta bulundu. Kitaplardan geniş bir şekilde bahseden Vali Lekesiz, bu yazarların Asya’nın önümüzdeki yüz yıl içerisinde yeniden yükseleceği görüşlerini paylaştı.

“Bilim, üniversite çağımızda son derece önemli büyük bir stratejik güç kaynağı”

Bilimin üniversite çağımızda son derece önemli büyük bir stratejik güç ve kuvvet kaynağı olduğunu söyleyen Vali Lekesiz, “İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda Avrupa için doğrusu karanlık olmayan ama pek de parlak gözükmeyen bir gelecek gözüküyor. Yaşlanan, doğurganlığı duraklamadan öteye nüfus azalmasına dönen parçalı karar organları, dinamik çalışamayan ve hepsinden önemlisi küreselleşmeden çekinen korkan içine kapanan Avrupa’yı 21. Yüzyılın küreselleşen dünyasında zor günler bekliyor” diye konuştu.

“Asya toplumları zamanın ruhunu doğru okuyarak kendi toplumlarını geleceğe çok güçlü bir şekilde taşıyor”

Asya toplumlarının zamanın ruhunu doğru okuyarak kendi toplumlarını geleceğe çok güçlü bir şekilde taşıdığını ifade eden Vali Lekesiz, “Bu aşamada ilimizin ülkemizin imrenilen bir düzeye gelmesi ve daha güçlü ve kudretli bir Hatay’ın inşa edilmesi daha güçlü ve kudretli bir Türkiye’nin inşa edilmesi, özelde ilimizin genelde Anadolu Coğrafyasının tüm renkleriyle beraber tüm desenleriyle tüm dinamikleriyle beraber birlik ve beraberlik içerisinde birbirini dün olduğundan daha da fazla severek ve bunu ifade ederek başarıya ulaşacak” dedi.

“Birey olarak ülke olarak yaşadığımız dünyanın dışına itilmememiz gerekiyor”

Birey olarak ülke olarak yaşadığımız dünyanın dışına itilmememiz gerektiğini de sözlerine ekleyen Vali Lekesiz, “Bilgi yolunda, insanlığın daha iyiye gitmesi yolculuğunda hiç şüphesiz bu taraftan doğruları ilave ederken diğer taraftan da yanlışları eleyerek yolculuğumuza devam etmemiz lazım” ifadesini kullandı.

“Düşüncelere pranga kelepçe kesinlikle vurulmamalı”

Vali Lekesiz konuşmasını “Üniversitede kendimizi eleştirebilme gücünü hiçbir zaman kaybetmememiz gerekir. Çünkü hepimiz yanılabiliriz. Sınırsız özgürlükler yeri ve düşünmeye ipotek konulmayan yerin adıdır üniversite. Bir ufuk çizgisidir üniversite. Gençlerimize ve bilim insanlarımıza özgürce araştırma ve elde ettikleri sonuçları özgürce tartışma ortamıdır üniversiteler. Düşüncelere pranga kelepçe kesinlikle vurulmamalı” sözleriyle sonlandırdı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise, üniversitelerin; sorgulayan, araştıran, bilgiyi üreten, faydaya dönüştüren, öğreten ve küreselleşen dünyada yenileşme ihtiyacı duyan yerler olduğunu söyledi.

Rektör Güder: “Üniversiteler sahip oldukları konum ile ilmin ve aynı zamanda onun tamamlayıcısı olan ahlakın takamül ettiği en önemli merkezlerdir”

İlimin insanlık için varoluştan kıyamete kadar tırmanılacak erdemli bir yolculuğun merdiveni olduğunu ifade eden Rektör Güder, “Üniversiteler sahip oldukları konum ile ilmin ve aynı zamanda onun tamamlayıcısı olan ahlakın takamül ettiği en önemli merkezlerdir. Tarihin her döneminde üniversite anlamını deruhte eden kurumların isimleri değişmekle birlikte, hayati konumları ve kendilerine atfedilen önem baki kalmıştır. Üniversiteyi bu manasıyla anlamaya çalışmanın önemi izahtan varestedir” diye konuştu.

“Çalışmadan üretmek, üretmeden de tüketmek mümkün değildir”

Üniversitenin sahip olduğu değerlerden de bahseden Rektör Güder gençlere ise önemli tavsiyelerde bulunarak şöyle devam etti:

“Geleceğin en büyük güvencesi olan gençlerin üretken, paylaşımcı, özgür düşünceli, ülke ve dünya sorunlarına karşı duyarlı, çözümler üreten ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirilmesi üniversitelerin vazgeçilmez görevleri arasındadır. Bu görev çalışılarak başarılabilir. Zira çalışmadan üretmek, üretmeden de tüketmek mümkün değildir.”

“Mustafa Kemal Üniversitesi eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme hedeflerini çağın birikimlerine göre güncelliyor”

Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme hedeflerini çağın birikimlerine göre güncelleyen, kararlarını katılım içinde ortak akılla oluşturan, uygulamaları toplum yararına odaklanmış ve rasyonel, altyapısı ve çevresi itibariyle ekolojik, estetik ve başarılı bir kurumsal yapıya sahip olduğunu belirten Rektör Güder, bu yapının ise ilk harcını 1992 yılında koyduğunu ve kurulduğu günden bu yana akademik ve idari kadrosunun özverili çalışmalarıyla her geçen gün saygın üniversiteler arasındaki yerini aldığını söyledi.

Üniversitenin kurulduğu günden şu ana kadarki serüveninden de bahseden Rektör Güder, personel bilgilerinden öğrenci sayılarına, birim sayılarından akademik başarılara, Erasmus ve Farabi öğrenci değişimlerinden üniversitenin yurtdışında aldığı başarılara kadar çok kapsamlı bir konuşma yaptı.

“Araştırma Hastaneleri aynı zamanda sağlık alanında da araştıran, geliştiren ve dünya ile yarışan bir vizyona sahip olmalı”

Konuşmasında Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi için de geniş bir şekilde yer veren Rektör Güder, “Üniversite Araştırma Hastaları, yalnız tedavi hizmetleri için değil aynı zamanda sağlık alanında araştıran, geliştiren ve dünya ile yarışan bir vizyona sahip olmalıdır” ifadesini kullandı.

Hastane bünyesinde yer alan ünitelerin bilgisini de aktaran Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, “ Hastane tıbbi cihaz ve donanım alımı için 2011 yılında 10 bin TL, 2012 yılında 6 bin TL ve 2013 yılında da 10 bin TL olmak üzere toplam 26 bin TL yatırım yapılarak hastalarımızın hizmetine sunulmuştur” dedi.

Üniversitelerinin etik, hukukun üstünlüğü, katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilme gibi değerlere sahip olduğunun altını çizen Rektör Güder, yeni akademik yılın ülkemize, milletimize, ilimize, öğrencilere ve ailelerine, öğretim elemanlarına ve çalışanlara hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Programın son konuşmacısı ise üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’in daveti üzerine üniversitemize gelerek “21. Yüzyıl ve Yeni Bilimler” açılış dersi veren Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın idi.

Prof. Dr. Alemdar Yalçın özellikle diğer kurum ve kuruluşların üretmiş olduğu bilginin üniversitelerin ürettiği bilginin önüne geçtiği uyarısında bulundu. Bu konuda İngiltere Kraliçesi II. Elizabet’in girişimiyle OXFORD ve CAMRİGE Üniversiteleriyle birlikte yürüttüğü bilginin konrolü konusundaki teşebbüslere atıfta bulunan Yalçın, artık İngiltere üniversitelerinin yeni bir yapılandırma içerisine girdiğini ve bu yapılandırmanın ülkemiz üniversiteleri tarafından da yapıldığını aktardı.

21. yüzyılda üç temel noktanın vazgeçilmez olduğunu söyleyen Yalçın, bunlardan birinci temel noktanın başarı olduğunu bunun için de dünyada dolaşan en yeni bilgiyi yakalayabilmek ikincisi ise iletişim cihazlarını ve bireysel iletişimi iletişim teknolojilerine en etkin kullanabilmek olduğunu dile getirdi. Yalçın, Bunları yerine getiremediğimiz de ise geri kalan ülkeler arasına sürükleneceğimiz endişesini vurguladı.

Program sonunda Vali Lekesiz, Prof. Dr. Alemdar Yalçın’a plaket verirken Rektör Güder, çiçek takdim etti.

HABERİN FOTOĞRAFLARI

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MKÜ Yeni Bir Akademik Yıla Daha Merhaba Dedi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir