featured

MKÜ’de Kamu Yönetimi Sempozyumu Yapıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Üniversitesi  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliği ile “8. Kamu Yönetimi Sempozyumu” Antakya Ottoman Palace’ta çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşti.

“Kuramdan Uygulamaya Yerel Yönetimler ve Kentsel Politikalar” ana temasını işleyen sempozyumda konuşan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz insanlığın, dünyanın şekillenmesinde daha fazla katkıda bulunmak ve daha fazla söz sahibi olmak istediğini belirterek bunların ise önümüzdeki dönemlerde kamu yönetiminin şekillenmesinde ciddi katkılarının olacağını ifade etti. Kamu yönetimi ile ilgili uygulamacılar tarafından hadiselerin nasıl gözüktüğüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Lekesiz, kamu yönetimini etkileyen pek çok değişkenin olduğunu dile getirerek bunların arasında ise en önemlilerinin nüfus ve bilişim sektörü olduğunun altını çizdi.

Nüfus faktörü

Tarihi kayıtlara göre milattan sonra Hz. İsa’ya peygamberliğin geldiği dönemlerde dünya nüfusunun 300 milyon olduğunu aktaran Vali Lekesiz, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği dönemlerde dünya nüfusunun bin 500 yıl geçmesine rağmen sadece 100 milyon artarak 400 milyona ulaştığını belirtti. Lekesiz, Birleşmiş Milleteler Dünya Nüfus Fonu’na göre 1987’den 2011 yılına kadar nüfusun kısa sürede 5 milyardan 7 milyara ulaştığını kaydederek şöyle devam etti: “Geçmişte yaygın hastalıklar, savaşlar vs. gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle bin 500 yılda dünya nüfusu 100 milyon artar iken günümüzde 24 senede 2 milyar arttığını görüyoruz. Bunun kamu yönetimini etkileyen çok önemli dinamiklerden bir tanesi olduğunu değerlendiriyorum”

Bilişim sektöründeki gelişmeler

Bir diğer gelişmenin bilişim sektöründeki gelişmeler olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, bilişim sektöründeki gelişmelerin hayatın her alanını etkilediğini, gelişmeyi ve farklılaşmayı zorunlu hale getirdiğini vurguladı. Bilişim sektöründeki gelişmelere bağlı olarak hem özel sektörün hem de kamu yönetiminin pek çok alanda verdiği hizmetin kalitesini artıran yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu dile getiren Lekesiz, “ Artık kamu yönetiminin deyim yerindeyse başka yerde şubemiz yoktur anlayışı ortadan kalktı” diye konuştu. Dünyanın üzerindeki çatının bilişim sektöründeki hızlı gelişmelerle birlikte uçtuğunu söyleyen Lekesiz şöyle devam etti: “Dünyanın üzerindeki çatı uçunca da kıtalar aydınlandı. Ülkeler aydınlandı. Kurumlar aydınlandı. Resmi kurumlar dünkü kurumlar olamaz olması mümkün değil. Özel sektör de öyle. Artık herkes daha saydam daha şeffaf olmak zorunda. Tüm dünya daha fazla aydınlanır hale gelince ister istemez eskiden taç sahibi ülkelerin otokratik yapıların sınırlarını bir anlamda kapatmak suretiyle yönettiği veya yönettiğini zannettiği ülkelerin toplumları daha fazlasını ister oldular. Dolayısıyla eskiden kamu yönetiminin hizmette tekel olmanın verdiği bir avantaj ile satılan mal geri alınmaz anlayışı, başka yerde şubemiz yoktur anlayışı ile hareket etmesi çoktan tedavülden kalktı gitti.”

Son olarak daha iyi bir kamu yönetimi için insanı merkeze alan katılımcı bir yönetimle hizmet etmek zorunda olduklarını kaydeden Lekesiz, sempozyumun 21. yüzyıl insanının beklentilerine uygun çok ciddi katkılar yapacağı temennisinde bulundu.

“Şehir sadece orada yaşayanlara ait değil”

Antakya Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da dünyanın iletişim çağında olduğunu ifade etti. Yerel yönetimi insan organizmasına benzeten Savaş, şehrin de tıpkı insan gibi çok çeşitli faktörlerden etkilendiğini aktardı. Yerel yönetimlerle ilgili Türkiye’de ve Dünya’da birçok konunun konuşulduğunu, benzetmelerin yapıldığını söyleyen Savaş, “ Bence insan odaklı çevresiyle, tarihi ve medeniyet kültürüyle barışık ve geleceğe tüm antenleriyle açık bir kent demek lazım. Biz bunları üst üste birlikte yapabildiğimiz ölçüde kentin yaşamına katkı sağlıyoruz ” diye konuştu. Her şehrin ayrı bir güzelliğinin ve özelliğinin olduğunu dile getiren Savaş, önemli olanın bu özelliklerin ve güzelliklerin birlik berberlik içerisinde geleceğe taşınması olduğunu ifade etti. Dünyanın iletişim çağı ile hızlı bir şekilde geliştiğini aktaran Savaş, şehrin sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginliklerinin sınır tanımaksızın başka insanlar tarafından da görüldüğünün altını çizdi.  Şehrin sadece orada yaşayan insanlara ait olmadığını söyleyen Savaş, şehrin, merak edip gezip görme ihtimali kim varsa ona ait olduğunu söyledi.

“Küresel değişim yerel yönetimleri de etkiliyor”

Mustafa Kemal Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise, 8. Kamu Yönetimi Sempozyumu’nun (KAYSEM) Türkiye Belediyeler Birliği ve Mustafa Kemal Üniversitesinin  iş birliği ile yapılıyor olmasının büyük bir avantaj sağladığını belirtti. Rektör Güder, “Ülkemize ve Hatay ilimize önemli katkı ve kazanımlar sağlayacağını düşündüğümüz Kamu Yönetimi Sempozyumunun (KAYSEM) ilimizde ve Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenleniyor olması bizler için gurur verici bir faaliyettir.  Çünkü yerel yönetim alanında bir çok uzmanı ve akademisyeni bir araya getirerek konuların her yönüyle tartışılmasına ve çözüm önerilerinin getirilmesine imkan tanıyacaktır” şeklinde konuştu.

Hemen her alanda görülen hızlı değişim ve küresel dünyaya eklemlenme çabalarının ülke yönetimlerini etkilediğini ifade eden Rektör Güder, ülke yönetimlerinin önemli bir parçasını oluşturan yerel yönetimlerin de bu değişimden etkilendiğini kaydetti. Konuşmasında yerel yönetimlerin başarı kriterlerinden de bahseden Rektör Güder, “Kentlerde şu anda bizler yaşıyoruz, gelecekte ise çocuklarımız, torunlarımız bizden sonraki nesillerimiz yaşayacak. Bu konuda sadece kentini seven insan, hemşerisini seven insan fedakârlık yapar ve sürdürülebilir bir kent yönetimini hayata geçirmeye çalışır” diye konuştu. Sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunan Rektör Güder, Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.

8. Kamu Yönetimi Sempozyumu düzenleme kurulu başkanı olan Mustafa Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakub Bulut’un da süreçle ilgili bilgiler aktardığı sempozyuma Türkiye’nin birçok yerinden 180 bilim insanı ve 100’ü aşkın belediye başkanıyla beraber konularında uzman yaklaşık 280 davetli katıldı. Sempozyum programı kapsamında 3 farklı salonda çeşitli konu başlıklarından oluşan oturumlar gerçekleşti. TÜBİTAK ve Antakya Belediyesi tarafından da desteklenen ve 11-12 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen sempozyumda son olarak değerlendirme oturumu yapıldı.

Fotoğraf Galerisi

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MKÜ’de Kamu Yönetimi Sempozyumu Yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir