featured

Narenciye Dikim Alanları Kontrol Altına Alınmalı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mhp Meclis Üyesi Ziraat Mühendisi Mevlüt Coşkun; “Narenciye Dikim Alanları Kontrol Altına Alınmalı”

Milliyetçi Hareket Partisi Dörtyol Belediye Meclis Üyesi Ziraat Mühendisi Mevlüt Coşkun önceki gün yapılan 2015 yılı 3. Meclis Birleşiminde gündem dışı söz alarak Dörtyol’daki 120 bin dönümlük tarım arazisinin 80 bin dönümlük bölümünde narenciye üretimi yapılmakta olduğunu ve bunun bakanlık marifetiyle kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

MHP Dörtyol Belediye Meclis Üyesi Ziraat Mühendisi Mevlüt Coşkun meclis birleşiminde gündem dışı söz alarak bölgede yaşanan narenciye sorununa ve ihracatçı firmaların yaşadıkları sıkıntılara değindi.

Ziraat Mühendisi Mevlüt Coşkun yaptığı konuşmada; “Gündem dışı söz almak istememin temel sebebi Narenciye sektörünün içine girmiş olduğu kaos ortamıdır. Tekrar hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum; bugün ilçemizde toplam 120 bin dönüm tarım alanının yaklaşık 80 bin dönümü narenciye alanına dönmüş durumda. Bu Türkiye standartlarını baz aldığınızda yaklaşık 2.200.000 ağaç. oda 450 bin ton narenciye ürününe tekamül eder.

Bu ürünün ortalama 40 kuruştan satıldığı zaman yaklaşık 180 milyon lira yapar. Yani 115 bin nüfuslu ilçemizde kişi başına 1600 lira gibi bir gelir düşer. Bunu şöyle diyebiliriz narenciyenin Dörtyol’da kişi başına düşen geliri bin altıyüzliradır. İçimizde tarımla ilgilenen arkadaşlar bu işin ciddiyetini daha iyi anlayacaktır.

Şimdi sözlerimin başına geri dönmek isti-yorum Narenciye sektörünün içine girmiş olduğu duruma kaos dedik. Çünkü bunu başka tanımlayacak bir cümle bulamıyorum. Sektörde büyük ihracatçı firmalardan birisi olan Elginsan firmasının iflas etmesi ve bunun arkasından 20 ye yakın büyük ihracatçının da çeklerinin yazılmaya başlaması sonucu sadece Dörtyol değil bu sektörle ayakta duran bütün ilçelerin refahını sarsacak duruma gelmiştir. Nitekim şu an konuşulan batak paralar bağlantılı sektörlerle birlikte 800 milyon TL civarın-dadır.

Her sene pazarlama zamanı üzerine onlarca senaryo yazılan Rusya’ya bağlı bir Pazar anlayışının, bu ülkedeki basit bir devalüasyonla Türkiye‘de kocaman bir krize döndüğü açıkça görülmektedir. Bu girilen kaos ortamında hükümetimizden beklentimiz artık biz narenciye üreticisinin yanındayız demesi ve sektöre gerekli rahatlatıcı kredilere olanak sağlaması, ürün girdilerinde üreticiyi doğrudan desteklemesi ve Rusya’ya bağlı kalmadan yeni pazarlar bulmasıdır. Pazar sorunu yeteri kadar giderilemeyeceği de aşikar olduğuna göre narenciye dikim alanlarının bundan sonra kontrollü bir şekilde yapılmasını bakanlık aracılığı ile sağlayarak alternatif tarım ürünlerine yönlendirmeler yapmasıdır.” dedi.

MHP Meclis Üyesi Ziraat Mühendisi Mevlüt Coşkun’un önerisi üzerine tarım çalıştayına gidilmek ve gerekli çalışmalar yapmak üzere Tarım Gıda ve Hayvancılık Komisyonu oluşturuldu.

Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Narenciye Dikim Alanları Kontrol Altına Alınmalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir