featured

Orman Genel Müdürü Çiftçi Yangınlarla ilgili Önemli Açıklamalar Yaptı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi Orman yangınları ile bazı televizyon kanallarına açıklama yaparak yanan ormanlık alanlarının kesinlikle İmara açılması söz konusu değildir dedi.

Çiftçi meydana gelen orman yangınlarının % 92 si insan kaynaklı olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi’nin katıldığı televizyon programından önemli açıklamaları;

Ülkemizin özellikle Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan ve ülkemiz ormanlarının yaklaşık  % 60’ına tekabül eden 12,5 milyon hektarlık kısmı yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır. Orman yangınları ile mücadele çalışmalarında özellikle aynı iklim kuşağında olan Akdeniz çanağındaki ülkeler ile kıyaslama yapıyoruz. Akdeniz Ülkelerinin son 10 yılda (2003-2012) zarar gören ormanlık alanları ve ülke ormanlarına oranına göre Türkiye Avrupa da orman yangını söndürmede ilk sıradadır.

2013 yılında bugüne kadar, 1462 adet orman yangını çıkmış ve 3194 hektar alan zarar görmüştür. Çıkan yangınlardan1170 hektar örtü yangını,2024 hektar ise tepe yangını olarak zarar görmüştür.26-28 Temmuz arasında 120 adet Orman Yangını çıkmıştır. Bu 3 günlük süre boyunca ayrıca 124 adet anız ve ziraat yangınına müdahale de bulunulmuştur.

Orman yangınlarına müdahale süresi 2002 yılında 40 dakika iken 2012 yılında bu süre 18 dakikaya indirilmiştir.2015yılında hedefimiz orman yangınlarına ilk müdahale süresini 15 dakikaya indirmektir.

Orman Genel Müdürlüğü olarak Orman yangınları ile Mücadele çalışmalarında fedakarca görev yaparken 108 çalışanımız şehit olmuştur.

harita (600 x 400)

Şunu Özellikle İfade Etmek İsterim Ki, Yanan Orman Alanları Yılı İçerisinde Veya En Geç Ertesi Yıl Ağaçlandırılmaktadır. Bu Sahaların İmara, Yerleşime Açılması Kesinlikle Söz Konusu Olamaz.

Son on yıllık yangın çıkış sebepleri incelendiğinde meydana gelen yangınların %92’sinin insan kaynaklı olduğunu söylemiştik. Nedenlerine bakıldığı zaman ise piknik ateşi, çoban ateşi, anız yakılması, avcı ateşi, kasıt gibi nedenlerle orman yangınlarının çıktığı görülmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüzce her yıl ortalama 4000 adet anız ve kırsal alan yangınına müdahale edilmektedir. Özellikle rüzgârın şiddetli olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınları bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köyleri, tatil sitelerini de tehdit etmektedir. Bu nedenlerle havanın kritik olduğu, özellikle rüzgârın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması orman içerisinde ve yakın yerlerde özellikle riskli dönemlerde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmaları gerekmektedir. Herhangi bir duman gördüklerinde de ücretsiz ALO 177 hattını arayarak bize bildirmeleri daha hızlı müdahale için çok önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orman Genel Müdürü Çiftçi Yangınlarla ilgili Önemli Açıklamalar Yaptı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir