featured

Parsak “1982 Darbe Anayasası Yürürlüğe Girdiği Andan İtibaren Tartışmalıdır”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Teşkilatı, Dörtyol İlçe Teşkilatı ve Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy’unda desteklediği “Anayasa değişikliği ve MHP’nin rolü” konulu konferans düzenlendi.

Dörtyol Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleşen konferansa MHP Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyon Üyesi Mehmet Parsak, MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, MHP İl başkanı Lütfi Kaşıkçı, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, MHP İlçe Başkanı Şerif Türker, MHP Kadın Kolları, Ülkü Ocakları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından MHP Hatay Milletvekili M. Necmettin Ahrazoğlu, İl Başkanı Lütfi Kaşıkçı ve Dörtyol Belediye Başkanı birer konuşma gerçekleştirdiler.

Konferansa konuşmacı olarak katılan MHP Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyon Üyesi Mehmet Parsak, konuşmasına milli mücadelede ilkkurşun’u atan Dörtyol ilçesinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek başladı.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyon Üyesi Mehmet Parsak, Anayasa değişikliği ve MHP’nin rolünü anlattı. 1982 darbe anayasası yürürlüğe girdiği andan itibaren hükümet sistemi bakımından tartışmalı bir anayasadır dedi.

Konuşmasının ilk bölümünde mevcut anayasayı anlatan Milletvekili ve Anayasa Komisyon Üyesi Mehmet Parsak, 1982 anayasası üzerinde 18 kez değişiklik yapılmış 100’den fazla maddesi değiştirilmiş ve bugünde 19. Defa değişikliği yapılmakta olan baştan beri tartışmalı bir anayasa özellikle hükümet sistemi bakımından 1982 anayasası yürürlüğe girdiği andan itibaren tartışmalı çünkü 1982 anayasasının ortaya çıkmasının temel sebebi olan 12 Eylül 1982 darbesini gerçekleştirenlerin o anayasanın yapılış sürecinde kendilerini başbakan olarak değil cumhurbaşkanı olarak konumlandırmasından dolayı anayasamızın 104. maddesinde 2,5 sayfa çok geniş yasama yürütme yargı ve çok geniş yetkilerle donatıldığı son fıkrasıylada anayasanın diğer maddelerindeki görevleri de ifa edebileceğini öngörmekte, bununla birlikte 105. madde ile sadece vatana ihanet bakımından 413 milletvekilinin kararıyla sorumlu tutulabileceği Cumhurbaşkanı ifade edilmektedir. Yürütme yapısının iki başlı olduğu birincisi sorumluluğu çok kısıtlı bir cumhurbaşkanı, ikincisi siyasi cezai her türlü sorumluğu taşıyan meclis içerisinden çıkan başbakan ve bakanlar kurulundan oluşan iki başlı bir yürütmeye sahip bir hükümet sistemini öngörmekte.1982 in başından itibaren gün sıkıntıları ortaya çıkan olan bir anayasa1991 kürt sorunu diye başlatılan bölücülük macerasına girişmezden önce adeta yol temizliği yapılarak hıyaneti vataniye kanunun kaldırılmasının ardından cumhurbaşkanlarının hiç birinin sorumluluğunun kalmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. 2007 yılına gelindiğinde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 367 krizi gibi sorun hat safhaya çıktığı akabinde yapılan anayasa değişikliğiyle halk tarafından seçilmiş geniş yetkilere sahip sorumluluğu bulunmayan bir cumhurbaşkanı ve meclis çoğunluğu içerisinden seçilmiş her türlü sorumluluğa sahip bir başbakan ile yürütmede çift başlı meşrutiyet sorununu da beraberinde getirmiştir dedi.

2007 yılı sonrasında çeşitli tarihlerde yapılan anayasa değişikliği çalışmalarında değinen Parsak, 15 Temmuz darbe girişimi Türk tarihinin en büyük ihanetlerinden birisiyle karşı karşıya kaldık. Bu basit bir kalkışma girişimi değildir. Küresel ölçekli Türk devletini bölme parçalama girişimi olduğunu belirtti.

Gelinen süreçte ve yaşanan hükümetle ilgili ve yürütmede oluşan krizlerde MHP’nin her zaman belirleyici olduğunu belirterek yapılan anayasa değişikliği çalışmalarına değinen komisyon üyesi Parsak, AK Parti ile ortak bir mutabakat sonucu 18 maddede yaptıkları anayasa değişikliği ve yürütmede oluşan çift başlığı ortadan kaldırmak için yapılan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.

Konuşmasının sonunda soruları da yanıtlayan Milletvekili ve Anayasa Komisyon Üyesi Mehmet Parsak, “16 Nisanda Milliyetçi Hareket Partisi vardır. Bundan sonrada dünya döndükçe var olacaktır. Ülkemizin, milletimizin, devletimizin menfaatlerini gözeterek seyirci kalmayıp inisiyatif alarak devam eden sürece katkı vermek için Türk milletinin menfaatleri doğrultusunda temel önceliklerimizin tamamı muhafaza eden bir çerçevede kendisi belirleyerek bu sürece “EVET” demiştir. Hareketimizin liderinin vermiş olduğu bu kararında yanında yer alarak “evet” diyoruz dedi.

SEDAT İSKENDEROĞLU / DÖRTYOL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Parsak “1982 Darbe Anayasası Yürürlüğe Girdiği Andan İtibaren Tartışmalıdır”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir