featured

Sağlığınız İçin Hareket Edin

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

10 MAYIS “DÜNYA SAĞLIK İÇİN HAREKET ET” GÜNÜ

Günümüzde bilim ve teknolojinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkan yeniliklerin insanlığın hizmetine sunulması ile insanların yaşam tarzları gün geçtikçe değişmekte, insanların yapması gereken pek çok faaliyeti makinelerin yapmasını sağlanmaktadır. Bu durum yoğunluğu azaltıp, boş zamanı arttırmakta ancak artan boş zaman çoğunlukla doğru değerlendirilmediği için genel olarak artan bir yaşam kalitesinden bahsedilmemektedir.

Çünkü teknolojik gelişmeler insanı hızla hareketsizliğe itmekte ve artık pek çok faaliyet sanal ortamda gerçekleşmektedir. Bu anlamda hayat kolaylaşmakta Ancak beslenme alışkanlığını değiştirmeyen hatta hızla bol kalorili sağlıksız yiyeceklere yönelen insan için hareketsizlik önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Neticede Beslenme tarzındaki değişiklikler, fiziksel aktivite azlığı, sigara ve alkol tüketimi gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite (şişmanlık) riski artmaktadır. Obezite  de yaşam kalitesini düşürmekte ve pek çok kronik hastalıklara neden olmaktadır.

 Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel in aktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin % 65sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve is kemik  kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncım azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.

Obezite ile mücadelede, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasına yönelik önlemlerin yanı sıra toplumda düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının da oluşturulması gerekmektedir. Çocukluktan itibaren toplumun her kesimini düzenli fiziksel aktiviteye teşvik etmek sağlığı tehdit eden durumlardan uzaklaştırmakta, bedensel ve ruhsal iyilik sağlayıp,yaşam kalitesi üzerinde olumlu etki yaratmaktadır.

Sürekli vurgulanan bir ifade olan fiziksel aktiviteyi tanımlayacak olursak; günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji tüketimini sağlayan, kalp ve solunum hızını arttırarak, farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktivitelerdir. Yürümek, koşmak, sıçramak, yüzmek, bisiklete binmek, oturup kalkmak, kol-bacak, baş-gövde hareketleri gibi temel vücut hareketleri fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararlan konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde(okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs “Sağlık  için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir.

Bu Kapsamda; Haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacağını hatırlatır ve tüm halkımızı hareketli bir hayata davet ederim.

Unutmayın ki hareketsiz hayat, sağlıksız hayattır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sağlığınız İçin Hareket Edin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir