featured

Sağlıklı Yaşamın Önündeki En Büyük Engel: Sigara!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigara kullanımının insan sağlığına verdiği zararla birlikte organlarda yarattığı tahribat ciddi oranda büyük.. Birçok kanser türüne de sebebiyet verebilen sigara, en büyük hasarını tartışmasız akciğerlere veriyor. Akciğer başta olmak üzere, diğer organ kanserlerinin artmasına neden olabilen sigara, akla gelebilecek tüm hastalıklarda izlenen tedavi sürecini de yüksek oranda olumsuz etkiliyor.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Serhat Fındık ciddi sağlık problemlerine neden olabilen sigaranın olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.

Sigara bütün hastalıkların temelini oluşturuyor

Akıla gelebilecek tüm hastalığın kökeninde birinci derecede etkili olabilen sigara, birçok hastalığın da temelini oluşturmaktadır. Uzun süreli sigara kullanımı kişiyi zamanla, solunum sistemi hastalıkları, astım, bronşit, zatürre, uyku apnesi, akciğer kanseri, kalp damar hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalıkla mücadele etmek zorunda bırakabilmektedir. Bağımlılığı sağlayan nikotin, katran, tüp gaz, radon gazı, kurşun gibi birçok ham madde içeren sigara; kanser hastalığının da en büyük sebebi sayılabilmektedir.

Kadınlarda doğurganlığı büyük ölçüde etkileyebiliyor

Sigara kullanımı özellikle kadınlarda oldukça tehlikeli riskler taşıyabiliyor. Sigara içen kadınlarda, beklenenden daha erken menopoz görülebilmektedir. Bu da kemiklerin erken erimesine neden olabiliyor. Aynı şekilde sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim ağzı kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Bununla birlikte sigara kullanımı kadınlarda düşük riski, doğurganlıkta azalmaya ve erken doğuma da yol açabiliyor.

Sigara içme süresi doğrudan akciğer kanserine yakalanabilme risk faktörü yaratıyor

Uzun süreli sigara kulllanımında ortaya çıkabilen ciddi hastalıkların erken dönemde teşhis şansı da oldukça düşük olmaktadır. Kişinin sigara içme süresi başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser için de büyük oranda risk taşır. Ortalama 20 yıl ve üzeri, günde bir paket ve üstü sigara içenlerde, içmeyenler veya daha az içenlere göre akciğer kanseri görülme riski belirgin oranda artabiliyor.

Sigara bırakıldığı an vücut kendini yenilemeye başlıyor!

Kişi ne kadar erken yaşta sigaraya başlamışsa, sigara içme süresi ne kadar uzun ve günlük sigara tüketme adedi ne kadar fazlaysa, organ kanserine yakalanma riski de o kadar yükselebiliyor. Sigara içme süresi kadar sigaraya başlangıç yaşı da çok önemlidir. Sigarayı bıraktığınızda akciğerler başta olmak üzere tüm organlar kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de, yaş ilerledikçe akciğerlerin yenilenme süresi de uzayabiliyor.

Düzenli yapılan kontroller hastalıklara karşı erken önlem almanızı sağlar!

Sigarayla yapılan mücadele aslında kansere ve diğer hastalıklara karşı yapılan mücadeledir. Sigara içen bir kişinin sigarayı bırakma sürecinde öncelikle kendine inanması, kararlı ve istekli olması sigarayı bırakma yolunda oldukça önem taşımaktadır. Sigara bırakmak istiyor, fakat başaramıyorsanız uzman kontrolünde düzenli tedavi görülmesi başarı oranını arttırmaktadır. Buna rağmen sigara içmeyi önleyemiyorsak o zaman da hastalıklarda erken teşhis çok önem taşıyor. Bunun için düzenli olarak akciğer grafisi, fizik muayene bulguları ve kan değerlerini içeren check-up yaptırmak hastalıkları başlangıç evresinde yakalama imkanı sağlar. Sigara içen kişilerin 30 yaşından itibaren, sigara içmiyorsa ancak ailesinde kanser öyküsü olanların 35 yaşından sonra mutlaka check-up yaptırmaları gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sağlıklı Yaşamın Önündeki En Büyük Engel: Sigara!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir